用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網排位表-心急既過黎吹下水啦
樓主: iloveyoub4
go

48網排位表-心急既過黎吹下水啦 [複製鏈接]

Re: 48網排位表-心急既過黎吹下水啦

iloveyoub4

不用客氣. 了解個game玩法. 您就會多d 接受現實. 知道如何取決. 迎合番個 game.

無論如何祝福您第一志願入選.      

祝各位心想事成.  

working

原來你都係07小一既,我重以為你係06小一呀,咁你應該做左好多功課啦   

iloveyoub4

"新基顯好多人撰呢"

hehehe 仍然有好多人自行選 ,藍循, x強, 有d 仲 選左埋 區外名校. 越多人選 藍循, 強, 所以我中的機會就大loh

您自行選咩 ?

working

德田兆強呀,我個頭穿左啦(同人爭到穿左

working 寫道:
iloveyoub4

"新基顯好多人撰呢"

hehehe 仍然有好多人自行選 , 有d 仲 選左 區內名校. 越多人選 藍循, 強, 所以我中的機會就大loh

您自行選咩 ?

功課緊係要做啦. 睇多d 各校網業. 功課, 教統局報告. 網上媽咪過往選校的得失. 您會易選d嫁啦.

等我整番個”我最喜愛小學”排行榜先,等一等

兆強都係我喜愛. 不過將來還面對升中. 怕小孩無咁易在兆強擠身做 band 1 學生.   反之希望孩子能夠在一所不太谷的學校能脫穎而出. 做band 1 生. 將來選中學易d啦.  

少d 功課咁還正. 多d 時間和他溫習. 一樣會成績好.  

小女子都係穩健派. 只求孩子不過不失.   如果佢係讀書材料就會自然入精英班. 反之不是也能愉快學習. 培養求學精神.

你重話吾博,油基都系爭崩頭的一間,你真糸好好彩呀   
working 寫道:
我費事煩. 也不敢搏.

我自行油塘基顯15分中左了.

雖然鐘情藍循. 不過數據顯示不太樂觀.

本來打算統一也堅持 ,唔得叩門. 起碼有機. 幸好現在不用煩.

其實我都有作出取捨       , 無奈小女子都係穩陳派.

加上見教統局的視學報告 基顯上午校. (即現在的新基顯) band 1 學生 有 50%.  於是放心. 而且校長又係進取人士.
小二國語又話加入了漢語x音 , cd, 書本.....

個視學報告又話老師很用心教. .....

於是捨棄心頭好.  

志願    校名       地區  評價
1  聖公會德田李兆強小學  藍田  *****

2  聖公會李兆強小學    藍田  *****

3  路德會聖馬太學校    秀茂坪 *****

4  藍田循道衛理小學    藍田  ****

5  聖愛德華天主教小學   藍田  ****

6  聖公會油塘基顯小學   油塘  ****

7  聖若翰天主教小學    官塘  ****

8  中華基督教會基法小學  油塘  ***

9  聖公會基顯小學     牛頭角 ***

10 聖公會基樂小學     牛頭角 **

11 中華基督教會基法小學  官塘  **

下面呢d學校就唔知咩情況啦,有無媽咪提供?

秀茂坪天主教小學
   基督教聖約教會堅樂小學
   樂華天主教小學
   天主教佑華小學
   秀明小學
   聖安當小學
   香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
   觀塘官立小學(上午)
   觀塘官立小學(下午)
   香港道教聯合會學校
   樂善堂楊仲明學校
   閩僑小學

p.s*****最高評價,知情人士請比寶貴意見,唔該

katiekma

好彩都要我唔選 5粒星果d先至得嫁. 您睇基顯4粒星咋.不過我願嫁. 知足常樂

您自行選什麼呢? 

也祝福您派位成功. 第一志願. 

working

果d*****都係個人意見,想睇下其他人有咩高見&睇法咁囉

我地係o米應該排好最愛名次,跟住先諗填表次序呢?

iloveyoub4

您果d5粒星學校又真係5粒星. 總之唔好同一時間放在頭3位啦. 

前兩年好友抽到10幾. 哭晒咁,叩門叩到煩. 事關佢放晒d5粒星. 

希望今年在直資效應�出生率低�加上2001年出生率低過2000. 中頭3獎的大增. 

working

係呀我e+知啦,好彩你比到意見我,我諗你都講得岩架     

working 寫道:
iloveyoub4

您果d5粒星學校又真係5粒星. 總之唔好同一時間放在頭3位啦. 

各位幫幫手分下d星星   

我咪同ioveyoub4一樣law,新兆強,但我個系細女,亞哥讀私校,我報邊間都唔得ga la,無理由為左咁選三線架,我絕對系誠意分,不過有樣好,我派彩前個晚無訓唔着,因為我系倍跑嘅。 :evil:  :evil:
working 寫道:
katiekma

好彩都要我唔選 5粒星果d先至得嫁. 您睇基顯4粒星咋.不過我願嫁. 知足常樂

您自行選什麼呢? 

也祝福您派位成功. 第一志願. 

katiekma

講真首名子女分數應該要改一改.

現在時勢變, 很多家長都會改投私校, 直資. (政府唔係都鼓勵有能力的家長讀直資.分擔下教育經費)

個人認為首名子女如果讀了私小 or 直資 總之唔係政府派位. 應該比番5分給次名兒女. 才可以鼓勵家長報直資從而減輕社會負擔.

有時子女天資各異/家庭環境經濟改變.... 很多理由會另到第二名子女不再讀 直資私校.  為何要取消他們的 5 分呢 ?
除非首名是讀政府學校. 取消都是對. 無謂雙重"福利".

純粹個人意見

大抽獎時我地既機會率係一樣,只係睇d星星點放,我咁諗岩唔岩呀   

無錯,第二輪,人人机會均等,睇下邊過時運高。
iloveyoub4 寫道:

大抽獎時我地既機會率係一樣,只係睇d星星點放,我咁諗岩唔岩呀   

iloveyoub4

agree. 

假想: 如果夠膽打電話問下48區d學校, 自行有幾多人申請

咁 申請人數 - 獲派位人數  =  有幾多人等緊派位.

通常自行唔得都會在統一, 第一志願選番佢.(全世界都知要博誠意分) 除非自行選他區.

有數計就會多一個數據方便排位.

我估都有學校肯講收左幾多表掛. 視乎您肯唔肯去厚面問下.

假想姐. 其實自行果d學校 應該是大家心頭好. 應該都好易估.  

志願    校名       地區  評價
1  聖公會德田李兆強小學  藍田  *****

2  聖公會李兆強小學    藍田  *****

3  路德會聖馬太學校    秀茂坪 *****

4  藍田循道衛理小學    藍田  ****

5  聖愛德華天主教小學   藍田  ****

6  聖公會油塘基顯小學   油塘  ****

7  聖若翰天主教小學    官塘  ****

8  中華基督教會基法小學  油塘  ***

9  聖公會基顯小學     牛頭角 ***

10 聖公會基樂小學     牛頭角 **

11 中華基督教會基法小學  官塘  **

觀塘官立小學(上午)                       *

觀塘官立小學(下午)                    *

樂善堂楊仲明學校        nil

閩僑小學                                             nil

香港道教聯合會學校                          nil

下面呢d學校就唔知咩情況啦,有無媽咪提供?

秀茂坪天主教小學
   基督教聖約教會堅樂小學
   樂華天主教小學
   天主教佑華小學
   秀明小學
   聖安當小學
   香港道教聯合會陳呂重德紀念學校

p.s*****最高評價,知情人士請比寶貴意見,唔該
‹ 上一主題|下一主題