用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網排位表-心急既過黎吹下水啦
樓主: iloveyoub4
go

48網排位表-心急既過黎吹下水啦 [複製鏈接]

Re: 48網排位表-心急既過黎吹下水啦

pizzahut

德田李兆強係果間,而你講既方法我地e+煩緊點算,因為都有risk囉;心水填到1x志願既話,咁2-5填咩好呢......唉,萬一2-5志願中左又點算呢.....唉

pizzahut 寫道:
請問德田李兆強小學係咪即係新果間呀?

同埋人地成日都講part b 揀第1 果間, 如果唔得會趺落1x 志願, 咁係咪應該將自己2-5o既心水, 填落1x 果到呢?

醒目開學勳章

即係新定舊啫?[quote]
iloveyoub4 寫道:
pizzahut

德田李兆強係果間,

醒目開學勳章

我自己就覺得唔試過唔心息! 自己咁快棄權, 都仲會有大把人搏啦!

費事一陣入左2-5 個志願其中一個, 咪自己"dup" 到自己個心口"lup" 哂

p.s.  以上仲係我而家o既心態, 唔知遲d 又變成點架![quote]
,而你講既方法我地e+煩緊點算,因為都有risk囉;心水填到1x志願既話,咁2-5填咩好呢......唉,萬一2-5志願中左又點算呢.....唉

pizzahut

sorry,係新呀   

pizzahut 寫道:
即係新定舊啫?[quote]
pizzahut

德田李兆強係果間,

vean

甲部填3間學校可以撰區外(全港)既學校,不過中既機會好好好細,乙部填網內小學(學校巳經派左list),通常有廿幾間,而且要填曬咁囉,張表係一月中度要填架啦

ps:有錯既話唔該指正,thank

vean 寫道:
唔好意思,,我想問下甲部同乙部有咩分別架??
果張表係唔係一月至填架?!
我係幫我表弟搞架,,因為我舅父咩都唔知
麻煩晒甘多位媽咪幫幫手喇!!!

我又諗到d新諗法, 不過等我組織下先, 一陣問下你地

A君No.10001
(1) 德田兆強 (2) 基顯 (3) 平田兆強

B君No.10002
(1) 德田兆強 (2) 基顯(3) 平田兆強

C君No.10003
(1) 基顯 (2) 德田兆強 (3) 平田兆強

D君No.10004
(1) 基顯 (2) 平田兆強 (3) 德田兆強

E君No.10005
(1) 德田兆強 (2) 平田兆強 (3) 基顯

F君No.10006
(1) 德田兆強 (2) 基顯 (3) 平田兆強

G君No.10007

H君No.10008

隨機號碼排位係 4, 2, 3, 1, 5, 6, 7, 8
德田兆強有3個位
平田兆強有1個位
基顯有2個位

咁就先派
D君No.10004, (1) 基顯
B君No.10002 (1) 德田兆強
C君No.10003 (1) 基顯
A君No.10001 (1) 德田兆強
E君No.10005 (1) 德田兆強
F君No.10006 (3) 平田兆強 (基顯, 德田兆強都無位, 所以派第(3))
G君No.10007 (4) xxx  (基顯, 德田兆強, 平田兆強都無位, 所以派第(4)甚至(5)…)
H君No.10008 (4) xxx  (基顯, 德田兆強, 平田兆強都無位, 所以派第(4)甚至(5)…)

咁其實由呢個example可以睇到, 第2,3,4…志願如果都填一線學校, 並唔代表派唔到gor wor, 係好睇隨機no. 同隨機no.gei人填咩, e.g.隨機no.係1, 而1有100個人填德田兆強, 而兆強得80個位, 即表示有20人派唔到, 如果基顯gei情況一樣, 咁no.1gei人又係填基顯, 佢地第二志願一樣派唔到, 如此類推…

明唔明我講咩? 其實都係睇彩數咋wor

hoganmama,
我的數學好差,唔明。其他熱門小學.都超額認購,例有80個位,但有100個選,基本上都唔夠派,可來有位給2-5志願。

我都唔知點講, 我地要搞清楚到底派位gei程序係點先.

如果好似我個example咁, 係以隨機no.為先後次序, 咁其實我地頭個幾位填一線, 唔係代表無機會gor bor

但如果好似你咁講, 學校有80個位, 申請人有100個, 咁就先派個80個gei話, 咁我地頭2,3,4志願就一定唔可以填一線學校啦

hoganmama

醒目開學勳章

我路過

hoganmama,
派位是先派晒所有人的第一志願,才派第二志願,並不是你隋機#先,就幫你1`2`3咁選,唔明电我。

iloveyoub4,
你昨晚同miss研究成点,我等緊你個**report   

唉, 係呀? 晒晒我d腦汁添, 諗咁多野出黎, 又多幾條白頭髮

hoganmama,
題外話,12/1見老師,你機点,我8:30

醒目開學勳章

係呀, hoganmama, 我就係熟讀了派位方法VCD先排出以上排位咋,你看看啦。

我9:20, 你下午班都係上午見?

我又無睇過隻vcd wor, 等我今晚返去煲下先
春卷 寫道:
係呀, hoganmama, 我就係熟讀了派位方法VCD先排出以上排位咋,你看看啦。

我地個班的Miss唔駛教上午架,可能佢知我糸working mami,因好多活動我都冇出現,編我早的law。   

春卷,
多謝你的意見。其實我都幾like聖愛得華,唔知第二志願有冇機,唔知有冇mami第二志願可以入到呢?

我都想填聖愛德華第二, 唔知有無機呢?

“電腦程式進行統一派位時,會為每一名申請人編配一個『隨機編號』。當學校的小一學位求過於供時,電腦將按家長的選擇(即先處理所有家長的第一選擇,如果因第一選擇的學校學位求過於供而未能獲派該校學位,則電腦會處理這些家長的第二選擇,如此類推)及申請人『隨機編號』的次序(只適用於申請人所選擇的學校學位求過於供的情況)進行派位。”

Extract copy from 政府新聞公報

咁即是話第2,3,4志願, 必須填二線學校
‹ 上一主題|下一主題