用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 深旺道St.Margaret 的優點與缺點??
樓主: 展朗
go

深旺道St.Margaret 的優點與缺點?? [複製鏈接]

冇錯, 想不到一個21歲學生對bk這類型網站也有興趣

如不是學生, 是父母因私心而抹黑學校, 咁呢d係band幾家長呢

原文章由 G-Ma 於 06-11-27 15:19 硐表
sky_pan2000,

想不到學生對bk這類型網站也有興趣. (還是新加入的國民)

有很多人喜歡以st. margaret過往的歷史去抺黑它, 亦有一些家長可能太想小朋友入讀此校而製造一些謠言去擾亂其他家長, 我希望你真的是本校的學生而不是前者.

hi scbhongkong,

學校最注重小朋友英語能力, interview都會以英文進行.  其他課外活動, 一生一體藝, 有已經可以, 又唔駛精通十八般舞藝既.

原文章由 scbhongkong 於 07-9-11 00:34 硐表
各位聖瑪加利家長,本人女兒今年就讀K2, 明年將會報讀P1 St. Margaret, 是否要預備 叩門 Profile, 精通十八舞藝?

G-Ma:

想問如果學校唔收已1st interview的學生, 會唔會出信通知??

因bk 另有位媽媽的小朋友,與我個仔同日1st interview(不同時間), 但已有通知下星期一2nd interview???

如果甘樣係代表無行的話, 我唔使係到等....等...等.等等!!

thanks!!
原文章由 G-Ma 於 07-9-12 11:14 硐表
hi scbhongkong,

學校最注重小朋友英語能力, interview都會以英文進行.  其他課外活動, 一生一體藝, 有已經可以, 又唔駛精通十八般舞藝既.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

hi d2343130,

通常都應該有信通知既, 如果你再收唔到, 不妨打個電話去問吓啦, 又可以表示你既誠意.

原文章由 d2343130 於 07-9-20 17:37 硐表
G-Ma:

想問如果學校唔收已1st interview的學生, 會唔會出信通知??

因bk 另有位媽媽的小朋友,與我個仔同日1st interview(不同時間), 但已有通知下星期一2nd interview???

如果甘樣係代表無行的話, 我唔使係到等... ...

Hi,
我的兒子今年讀P.3(不是在St.Margaret),我對呢所學校認識不多,但只想講一講我的感覺,當年我也有到St.Margaret取P.1的application form,但老公就極力反對,話n年前呢間係band5中學,不過我覺得去一去都無壞,學校都未必收我個仔,取form之後,我就一直行到一間7-11買嘢飲,點知我見到幾個St.Margaret的男女中學生買煙,而且粗口多多,雖然可能只係小部份學生,但我最後都冇去到interview,因為始終有d擔心.不過,我最近知道有d朋友的仔女响呢度讀書,佢地話ok,壓力唔大,所以佢地幾滿意.

原文章由 D.Fish 於 07-9-22 16:34 硐表
Hi,
我的兒子今年讀P.3(不是在St.Margaret),我對呢所學校認識不多,但只想講一講我的感覺,當年我也有到St.Margaret取P.1的application form,但老公就極力反對,話n年前呢間係band5中學,不過我覺得去一去都無壞,學校都 ...

D.Fish >> 所以我只放眼於小學部. 沒有多想中學部的缺點

[ 本文章最後由 一家三口 於 07-9-22 19:35 編輯 ]
其實係一家四口子

hi d.fish,

幾年前你遇到既中學生好可能係以前St.Margaret女校既學生, 一間學校要改變都需要時間, 無可能即刻換哂D學生.  宜家小學部有收生權, 亦係學校一手由細培養出嚟, 相信到佢地升上中學就唔會再有你遇到既情況.

原文章由 D.Fish 於 07-9-22 16:34 硐表
Hi,
我的兒子今年讀P.3(不是在St.Margaret),我對呢所學校認識不多,但只想講一講我的感覺,當年我也有到St.Margaret取P.1的application form,但老公就極力反對,話n年前呢間係band5中學,不過我覺得去一去都無壞,學校都 ...

HI, G-Ma:
多謝回覆!!
我唔敢打去問, 都係得收信算啦!!
因為學校又未有set 個application deadline, 相信佢地仲挑選中,而且以我個仔甘的表現, 都係衰咗啦!!
thanks!
原文章由 G-Ma 於 07-9-20 19:32 硐表

通常都應該有信通知既, 如果你再收唔到, 不妨打個電話去問吓啦, 又可以表示你既誠意.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

G-Ma:
Hi!請問面試時,父母都需要面試嗎?
現在學費幾錢呢?
thanks!

原文章由 ycdy 於 07-9-23 15:34 硐表
G-Ma:
Hi!請問面試時,父母都需要面試嗎?
現在學費幾錢呢?
thanks!

ycdy >> 08/09 暫定學費為 $2800.00/月.

先係小朋友面試, 如果ok, 先會call 家長面見. (因為我朋友都收到電話面見家長la)

[ 本文章最後由 一家三口 於 07-9-23 16:03 編輯 ]
其實係一家四口子

原文章由 一家三口 於 07-9-23 16:02 硐表

ycdy >> 08/09 暫定學費為 $2800.00/月.

先係小朋友面試, 如果ok, 先會call 家長面見. (因為我朋友都收到電話面見家長la)

thanks!一家三口,點解年年都加幾佰,如考到,上到P5、P6會否到$4000水平呢?

通常打電話去都係表示吓好有誠意讀, 仲可以搵多d機會去見吓校長或者ms. lee, 等佢地記得你小朋友, 咁機會就大d.  

原文章由 d2343130 於 07-9-23 15:28 硐表
HI, G-Ma:
多謝回覆!!
我唔敢打去問, 都係得收信算啦!!
因為學校又未有set 個application deadline, 相信佢地仲挑選中,而且以我個仔甘的表現, 都係衰咗啦!!
thanks!
...

每年加幅按你入學時既學費加$1-200左右, 如果以你地出年2800計, 到小六時都會到3千幾左右啦.  不過以學校既師資, 都好抵架.

原文章由 ycdy 於 07-9-23 17:25 硐表

thanks!一家三口,點解年年都加幾佰,如考到,上到P5、P6會否到$4000水平呢?

G-Ma

係簡介會果日我問過校長學費既問題, 我說:識現有既家長, 佢話學費每年會加一佰, o甘出年9月係$2,800p1; $2,900p2.......$3,300p6.

佢話: e+唔係o甘! 加學費要睇真正需要,如通"脹"特因素. 要加大圍一起加......

我聽完成個簡介會,無提過學費每年加一百.校長仲話高年級都交緊$2x00/m.  究竟係點???

confused 猫媽咪

原文章由 G-Ma 於 07-9-23 23:15 硐表
每年加幅按你入學時既學費加$1-200左右, 如果以你地出年2800計, 到小六時都會到3千幾左右啦.  不過以學校既師資, 都好抵架.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-27 12:13 編輯 ]

hi catcatmom,

跟通脹加都係正常, 一般通脹都係5-8%左右啦, 咁咪差不多$1-200到.  我地小二今年加左$200, 不過亦加咗外語班比小二學生讀(之前要小四先有得讀), 咁我都覺得值.

原文章由 catcatmom 於 07-9-27 12:07 硐表
G-Ma

係簡介會果日我問過校長學費既問題, 我說:識現有既家長, 佢話學費每年會加一佰, o甘出年9月係$2,800p1; $2,900p2.......$3,300p6.

佢話: e+唔係o甘! 加學費要睇真正需要,如通"脹"特因素. 要加大圍一起加..... ...

Hi G-Ma

唔該曬!咁講即唔一定每年加一百, 校長仲話可能唔加, 要睇情形.
咁你囡囡今年升p2( 對嗎?) 實則交緊幾多錢/m?

原文章由 G-Ma 於 07-9-27 16:37 硐表
hi catcatmom,

跟通脹加都係正常, 一般通脹都係5-8%左右啦, 咁咪差不多$1-200到.  我地小二今年加左$200, 不過亦加咗外語班比小二學生讀(之前要小四先有得讀), 咁我都覺得值.

...

Hi Catcatmom,

我地小一係hk$2,200/月, 宜家小二係hk$2,400/月.

原文章由 catcatmom 於 07-9-28 00:36 硐表
Hi G-Ma

唔該曬!咁講即唔一定每年加一百, 校長仲話可能唔加, 要睇情形.
咁你囡囡今年升p2( 對嗎?) 實則交緊幾多錢/m?

G-Ma

唔該曬! 我林我讀既時候要3千了, 你個囡囡可能$2800,
不過都平過plk"choi"繼有.

THK!

catcatmom

原文章由 G-Ma 於 07-9-28 11:03 硐表
Hi Catcatmom,

我地小一係hk$2,200/月, 宜家小二係hk$2,400/月.

Hi! G-ma and everybody,
我囡囡今年5年班,今年學費加咗300,
加得最多就係今年啦!

hi madku109,

聽講今年五年班多左地理, 歷史呢d課程, 唔知深唔深呢, 小朋友習唔習慣?

原文章由 madku109 於 07-9-29 19:38 硐表
Hi! G-ma and everybody,
我囡囡今年5年班,今年學費加咗300,
加得最多就係今年啦!
‹ 上一主題|下一主題