用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs培正
go

民生vs培正 [複製鏈接]

民生vs培正

dear all

你們是否兩間都有去考?其實兩間邊間好呀?我只知民生是英文、培正是中文學校咋

响校舍方面我覺得培正好好多喎,民生好殘舊呀...

Re: 民生vs培正

My son interviewed both schools today. The campus of school is okay.  I dont think the builidings of 民生 are older than 培正. I think the quality of environment of 民生 is better than 培正. There are too many cars and roads around the campus of 培正.  民生  sited next to a big park , the air is better. Of course the traffic is more troublesome.

hin_ma 寫道:
dear all

你們是否兩間都有去考?其實兩間邊間好呀?我只知民生是英文、培正是中文學校咋

民生好似都係中文學校喎, 有得揀更係揀培正啦

我今日都有in兩間, 民生由我同仔仔in, 但培正就由婆婆in, 我好驚老師見到唔係家長帶去,所以唔收.....但我仔仔一d都冇減,只係木獨d姐, 但我媽媽話我仔仔個組5個小朋友,有3個係細仔(都係木獨個d),一個係大仔(但十分十分活躍),而我仔仔係大仔(但都係木獨個d), 唔知會唔會收呢? 唔知係唔係每組選擇一個收呢??? 太活躍係好定唔好呢???

民生點會係中文?
你指中學定小學先?

中學一定係英文

[quote]
joan121 寫道:
[quote]
hin_ma 寫道:
dear all

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

joan121 寫道:
[quote]
hin_ma 寫道:
dear all

民生好似都係中文學校喎, 有得揀更係揀培正啦 [/quote]
no.....民生係英中,培正係中中 2間都有IN,收

Hi, lovelybella
我都記得民生係英中,thk

Hi, kinsang
我都認為民生外圍的環境係好過培正,但民生in的那橦樓真的好舊呀... ,幼稚園那邊新d

响非宫方網頁:全港最好中學排名 內,培正排17,民生排45...
lovelybella 寫道:
[quote]
joan121 寫道:
[quote]
hin_ma 寫道:
dear all

民生好似都係中文學校喎, 有得揀更係揀培正啦 [/quote]
no.....民生係英中,培正係中中 2間都有IN,收

有冇人知培幼同民幼有幾大機會上返自己間幼稚園?

兩間都咁難入, 收到信才頭痛也未遲          .

如果只係呢兩間,我都係鐘意培正多D。我聽人講民生好多功課架。

hin_ma 寫道:
有冇人知培幼同民幼有幾大機會上返自己間幼稚園?

培幼係可以100%升番培小,而培中就有85%學位留比培小學生,因為大家仲係直屬關係!

唔該哂Lulu0820

咁仲有冇人知民小收民幼的學生比率呢?
‹ 上一主題|下一主題