用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 食住枝糖in 培正,冇機??
go

食住枝糖in 培正,冇機?? [複製鏈接]

食住枝糖in 培正,冇機??

當日in 培正,係我老公同阿女去in。當日阿女係車上發脾氣,工人未經同意就俾

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 食住枝糖in 培正,冇機??

隨緣啦!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

幾有大家姐風範喎 :wink:

佢有冇讀緊幼兒園?
我是藍的
錯錯錯
我是男的

醒目開學勳章 王國長老

算啦! 經一事長一智, 又要講一次: interview呢家野, 千祈唔好靠男人
let me又重覆一次我老公n年前做過既"好事", 我又係唔知死, 俾佢去interview, 老師問點解要考我地學校, 我老公答"因為你地學校夠大!"
係咪好堅呢!     :evil:  :evil:

"interview呢家野, 千祈唔好靠男人"

Absolutely correct ! 十次我想有八、九次都成立      

點解咁仲要的時候, 唔係你先生看車而是你 ,

除非你對你先生好有信心, 個日我都預早左, 早的搵定個位泊車, 唔駛咁"頻臨".

但如果没有那枝糖,她连学校门口都进不了,所以也不要太怪责你老公,有时做男人都很惨的。。。

in創價, 我老公見我答左老師d問題, in完出到去, 老公都話我勁, 佢就唔知點答羅! interview都係靠媽媽好d!   
~easybring~

OO記,

佢有讀緊幼兒園呀!

又唔一定冇機會o既,放開D啦。記得唔好比壓力個女呀!

題外話:我自己知自己事,帶囝囝interview的重任我都係交比我太太的

charlotteling,

本來你一向都係我同個女入去in,但自從in完某間幼稚園之後,我怕怕喇!!

再者,我先生

Ipapa,

Thanks a lot!

次次你都安慰我!!

哈哈..你又講得幾中肯喎...
有時真係要睇下小朋友跟邊個多D,聽邊個話多D去決定由DADDY定MAMMY陪去INTERVIEW.
我個仔就一定要跟我先聽話..所以當年都係我陪佢去INTERVIEW多架
不過我當年考唔到培正,都有唸過可能唔係我陪佢去會好D...因為當日佢好"痴"身,又嗲我...最後唔肯自己入課室,要我陪住先肯入...   
stephengavi 寫道:
請不要抵毁我哋做爸爸o既, 這要睇下妳o既仔女平時聽邊個話多哋, 若然是聽爸爸多哋o既話, 咁就算係妳係度都冇辦法, 就像猴子爸所講, 可能連學校門口都入唔到呢!
其實最大問題係平時家長都控制唔到仔女o既情緒, 所以去到呢哋緊張關頭, 小朋友係感受到o既, 所以係呢哋時候更加變本加厲。anyway, 順其自然啦, 有哋嘢係唔可以怪小朋友, 怪只怪父母平時係如何教導, 好似小朋友怕見怕生人, 點解人哋嗰哋唔怕, 只有妳嗰個怕呢!
我係度唔係討論父母o既問題, 只係想大家睇開哋, 考唔到呢間可以考第二間, 如果孩子係叻o既, 佢到小學校或中學都可以考到好o既學校。講真, 就算俾妳的小朋友考到培正, 亦唔代表佢會識飛, 讀第二間亦唔代表佢呢一世就係咁樣........
放鬆哋, 最緊要我哋要俾多點愛心、時間、成唔成材始終係父母係小朋友成長中如何教導的。 學校, 只係公式化咁教導, 父母, 才是小朋友真正的學習對象。不要讓小朋友知道妳這樣怪責她的父親, 她會好傷心的...........

elainehopl , 我想知道你答嘜野, 你老公話你勁, 我地做父母的角色真係咁緊要, 否則會害了自己小朋友.  

我上星期六去in民生, 之前問我老公"如果問你點解要考佢地間學校, 應該點答好呀", 我老公話"唔...學校夠大間, 環境好囉"

原來大家啲男人諗野真係差唔多

[size=large]Charlotte_mom 寫道:

[size=large]老師問點解要考我地學校, 我老公答"因為你地學校夠大!"

咁佢都仲有機會,加分嫁.大喊同枝糖扣返最多咪打和,好過又要人陪又喊到冇得in. 係咪都係in 煮飯仔?

我個女會依賴我老婆多D,所以都係我同佢in,發揮好D嫁.
enyay 寫道:
OO記,

佢有讀緊幼兒園呀!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

OO記

係呀,煮飯仔,但我個女唔鍾這意玩呢

其實唔係咩勁, 可能同大家一樣答案, 只係我老公冇諗過要答d咩問題, 所以嚇親.

老師問對小朋友有咩期望?
我希望小朋友有良好既品德, 懂得關心身邊既人, 喜歡學習, 有正面既人生觀. (就係咁咯, 同你地差不多!)

其他問題, 我答得仲行貨.

LILY媽咪 寫道:
elainehopl , 我想知道你答嘜野, 你老公話你勁, 我地做父母的角色真係咁緊要, 否則會害了自己小朋友.  
~easybring~

吓,女仔唔鍾意玩煮飯仔? 都唔出期o既...

都考完喇,你直覺佢表現如何?拎貼子有冇講多謝BYE BYE(我剩係哩PART 見到咋)

再計埋你地本身o既分數(個三條問題,學歷,職業,家底)相信你都估到成數.

剩係幼兒園已值WAITING LIST 啦.唔好擔心囉

enyay 寫道:
OO記

係呀,煮飯仔,但我個女唔鍾這意玩呢
我是藍的
錯錯錯
我是男的
‹ 上一主題|下一主題