用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 食住枝糖in 培正,冇機??
樓主: enyay
go

食住枝糖in 培正,冇機?? [複製鏈接]

Re: 食住枝糖in 培正,冇機??

There may still be hope.  
When my girl interviewed SKH, she didn't say a word, not even hi, bye.
The teacher asked me whether she was sick and I said yes.  She got admitted.  
At KC, she again didn't say anything.  When the teacher asked her to pick apple from a choice of orange, banana, and apple, she picked up the banana and would have peeled the skin and ate it if i didn't stop her.   She got admitted too.

let me又重覆一次我老公n年前做過既"好事", 我又係唔知死, 俾佢去interview, 老師問點解要考我地學校, 我老公答"因為你地學校夠大!"

我個仔見培正,都係爸爸陪;因為平日個仔痴我,如果我在場,要佢自己行去課室一定會喊;雖然未有結果,但佢可以好好地完成整個interview,我都要多謝爸爸o既技巧&耐性;如佢同個仔邊行邊講左間學校點點點好玩、有咩好、有咩靚咁,見之前又識得同個仔講:"你乖乖地入去,同老師傾完偈之後,我地拎張貼紙番去俾媽咪睇丫!"咁又佢真係成功(乙水)到個仔好開心地去in。如果係我帶佢去o既,可能會因為我有期望而只顧爭取每分每秒去"教"個仔點點點interview,而忽略左去舒緩個仔o既心情,佢都會feel到大人o既緊張&驚傢!

總之,大家都上左寶貴o既一課。

ArgusMum 寫道:
哈哈..你又講得幾中肯喎...
有時真係要睇下小朋友跟邊個多D,聽邊個話多D去決定由DADDY定MAMMY陪去INTERVIEW.
我個仔就一定要跟我先聽話..所以當年都係我陪佢去INTERVIEW多架
不過我當年考唔到培正,都有唸過可能唔係我陪佢去會好D...因為當日佢好"痴"身,又嗲我...最後唔肯自己入課室,要我陪住先肯入...    [quote]
stephengavi 寫道:
請不要抵毁我哋做爸爸o既, 這要睇下妳o既仔女平時聽邊個話多哋, 若然是聽爸爸多哋o既話, 咁就算係妳係度都冇辦法, 就像猴子爸所講, 可能連學校門口都入唔到呢!
其實最大問題係平時家長都控制唔到仔女o既情緒, 所以去到呢哋緊張關頭, 小朋友係感受到o既, 所以係呢哋時候更加變本加厲。anyway, 順其自然啦, 有哋嘢係唔可以怪小朋友, 怪只怪父母平時係如何教導, 好似小朋友怕見怕生人, 點解人哋嗰哋唔怕, 只有妳嗰個怕呢!
我係度唔係討論父母o既問題, 只係想大家睇開哋, 考唔到呢間可以考第二間, 如果孩子係叻o既, 佢到小學校或中學都可以考到好o既學校。講真, 就算俾妳的小朋友考到培正, 亦唔代表佢會識飛, 讀第二間亦唔代表佢呢一世就係咁樣........
放鬆哋, 最緊要我哋要俾多點愛心、時間、成唔成材始終係父母係小朋友成長中如何教導的。 學校, 只係公式化咁教導, 父母, 才是小朋友真正的學習對象。不要讓小朋友知道妳這樣怪責她的父親, 她會好傷心的...........
[/quote]
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

同意
我地都唔差嫁

tsznok 寫道:
我個仔見培正,都係爸爸陪;因為平日個仔痴我,如果我在場,要佢自己行去課室一定會喊;雖然未有結果,但佢可以好好地完成整個interview,我都要多謝爸爸o既技巧&耐性;如佢同個仔邊行邊講左間學校點點點好玩、有咩好、有咩靚咁,見之前又識得同個仔講:"你乖乖地入去,同老師傾完偈之後,我地拎張貼紙番去俾媽咪睇丫!"咁又佢真係成功(乙水)到個仔好開心地去in。如果係我帶佢去o既,可能會因為我有期望而只顧爭取每分每秒去"教"個仔點點點interview,而忽略左去舒緩個仔o既心情,佢都會feel到大人o既緊張&驚傢!

[quote]
有時真係要睇下小朋友跟邊個多D,聽邊個話多D去決定由DADDY定MAMMY陪去INTERVIEW.
我個仔就一定要跟我先聽話..所以當年都係我陪佢去INTERVIEW多架
不過我當年考唔到培正,都有唸過可能唔係我陪佢去會好D...因為當日佢好"痴"身,又嗲我...最後唔肯自己入課室,要我陪住先肯入...    [quote]
請不要抵毁我哋做爸爸o既, 這要睇下妳o既仔女平時聽邊個話多哋, 若然是聽爸爸多哋o既話, 咁就算係妳係度都冇辦法, 就像猴子爸所講, 可能連學校門口都入唔到呢!
其實最大問題係平時家長都控制唔到仔女o既情緒, 所以去到呢哋緊張關頭, 小朋友係感受到o既, 所以係呢哋時候更加變本加厲。anyway, 順其自然啦, 有哋嘢係唔可以怪小朋友, 怪只怪父母平時係如何教導, 好似小朋友怕見怕生人, 點解人哋嗰哋唔怕, 只有妳嗰個怕呢!
我係度唔係討論父母o既問題, 只係想大家睇開哋, 考唔到呢間可以考第二間, 如果孩子係叻o既, 佢到小學校或中學都可以考到好o既學校。講真, 就算俾妳的小朋友考到培正, 亦唔代表佢會識飛, 讀第二間亦唔代表佢呢一世就係咁樣........
放鬆哋, 最緊要我哋要俾多點愛心、時間、成唔成材始終係父母係小朋友成長中如何教導的。 學校, 只係公式化咁教導, 父母, 才是小朋友真正的學習對象。不要讓小朋友知道妳這樣怪責她的父親, 她會好傷心的...........
[/quote][/quote]
我是藍的
錯錯錯
我是男的

Oscarmom 寫道:
let me又重覆一次我老公n年前做過既"好事", 我又係唔知死, 俾佢去interview, 老師問點解要考我地學校, 我老公答"因為你地學校夠大!"

答得妙喎

elainehopl 寫道:
其實唔係咩勁, 可能同大家一樣答案, 只係我老公冇諗過要答d咩問題, 所以嚇親.

老師問對小朋友有咩期望?
我希望小朋友有良好既品德, 懂得關心身邊既人, 喜歡學習, 有正面既人生觀. (就係咁咯, 同你地差不多!)

其他問題, 我答得仲行貨.

[quote]
LILY媽咪 寫道:
elainehopl , 我想知道你答嘜野, 你老公話你勁, 我地做父母的角色真係咁緊要, 否則會害了自己小朋友.  
[/quote]

elainehopl, 答得好得體.

enyay

唔好客氣,我都係過來人,好明白那種患得患失的心情。

希望您囡囡入到最適合她的學校

I agree.  As my son 痴我 and I have expectation on the interview.  So, I think I would let my husband to bring him to the interveiw room on 2.12.  Thanks for you advice.[quote]
tsznok 寫道:

[quote]
請不要抵

OO記,

我都唔知佢有冇say thank you喇,我去到學校的門口見到阿女

冇期望就冇失望,哈哈~!
我個仔早前見KV滑鐵盧,所以今次培正我都唔敢抱好大期望lu,廢事自己唔開心時個仔又feel到有壓力,一切平常心啦~!不過…仲有排先知結果,又幾吊癮o既。

[quote]
enyay 寫道:
OO記,

我都唔知佢有冇say thank you喇,我去到學校的門口見到阿女
§ 吾家三寶 §

食住支糖in. 應該冇問題既, 只少佢冇喊!
反而同佢同組果d 小朋友可能比佢之前既喊聲嚇親.
入到班房時可能得你個小朋友一個冇喊, 而其他小朋友個個都喊到唔識收聲. 相比之下, 食住支糖in. 又冇喊喎, 又有乜問題, 隨時可能有得加分添呀!
該用戶已被刪除

呢個動作拎晒分傢喇。

我已叫我個囝立即去拖住前面個囡話入去一齊玩啦, 但個囡已喊到拆天, 唔理我個囝, 我個囝好無奈咁望住我唔知點算, 沒辦法, 只有叫佢自己入囉........
§ 吾家三寶 §

Hi stephengavi
你個提議唔錯, 我仔係12/2  in , 我會試下用你講個方法。多謝提點。

我想請問有幾多位老師in 小朋友呀!

嘩!  你個仔好叻呀, 真是很定喎!
我個仔就是原本準備步入interview room的時候, 聽見入面有人喊得好勁, 所以即時'吞'後, 我喺佢背脊push佢, 佢對腳郁都唔郁呀, 幾無奈

不過話時話5個小朋友一齊排隊入課室都幾窄使, 一個喊即時其他幾個都會跟住喊, 我上星期考時本來已有二個囡囡入到課室門口, 跟住我前面個囡唔肯入總勁喊, 令到入到門口那二個囡囡即時喊, 要搵返媽媽, 我已叫我個囝立即去拖住前面個囡話入去一齊玩啦, 但個囡已喊到拆天, 唔理我個囝, 我個囝好無奈咁望住我唔知點算, 沒辦法, 只有叫佢自己入囉........

奉欠來緊要考的家長, 在操場排隊時就搵定哋自己NO.附近o既小朋友, 然後讓小朋友一開始就先認識, 一齊玩, 咁我諗入去時佢吔都會覺得有朋友仔一齊, 唔使咁驚, 千祈唔好覺得麻煩, 因為到時其他小朋友喊而影響到妳的小朋友, 到時妳.妳.妳.真係喊都無謂.......

各位未interview的小朋友家長:

其實各位家長可以對小朋友做一些心理準備,你可以這幾晚同小朋友講:媽咪放假時會帶你去一間學校到玩,個到有好多玩具玩,你要同其他小朋友和老師一起入課室,但媽咪太大個,所以唔入得去,媽咪於門口等你好唔好?

如果小朋友已認成你,到interview當天小朋友都仍然咸,你可以提小朋友:你已認成媽咪,你自己同其他小朋友和老師一起入課室,課室入面有好多玩具玩,但媽咪太大個,所以唔入得去,媽咪於門口等你。

小朋友的心理準備好緊要!我仔仔interview 之前幾晚我都同佢講,給他心理準備,最後,interview時他都沒有咸。大家可以試試!

babybear,

多謝你

各位:
話時話,我o個日都冇送佢到門口,我聽到叫佢名就叫佢自己去羅(以為唔可以一齊嫁馬).跟住見D家長係送到入門口我即刻跟住佢地后面,佢已經入左去羅
我是藍的
錯錯錯
我是男的
‹ 上一主題|下一主題