用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價~2007 K1~交流室
go

創價~2007 K1~交流室 [複製鏈接]

創價~2007 K1~交流室

HI~

我的囝囝將入讀下牛班,有冇將會係佢嘅同學仔大家交流吓!

想分享下我interview嘅情形。

in當日囝囝表現得好開心,但剩係面包、香蕉、蘋果識得答,重答咗句"我最鍾意食恐龍" ,其他嘅問題都唔識or唔答老師。  而我答嘅都係啲標準答案,例如"希望囝囝學識主動學習,保持好奇心。"
到in完時,老師試範推返好張櫈仔,問囝囝識唔識,叫佢跟住做,囝囝答"唔識呀!!" :

可能老師鍾意囝囝啲答案有創意啦。   :tongue:

Re: 創價~2007 K1~交流室

Hi! 小王子popo,

I think we met the same interviewers because they asked the same questions to my son except they didn't allow time for me to express "希望囝囝學識主動學習,保持好奇心"

At last, 老師 also asked my son (not 試範)推返好張櫈仔,my son did and insisted to help me and my hubby.  However, my son is on the waiting list

Anyway, congratulation! Hope my son still have chance to be your son's classmate!

Btw, when did you attend the interview?

我諗waiting list嘅希望都好大,因之前in過嘅kindergarden最初都話唔收囝囝,當時我都十分嬲,心諗唔收囝囝係佢嘅損失,但一個星期後,就打電話來話收囝囝。

我係25號上午in,响room no.9。

我都好想佢哋大家做到同學仔。

Thanks! Wish your 小王子 has a very happy KG life!

小王子popo 寫道:
我諗waiting list嘅希望都好大,因之前in過嘅kindergarden最初都話唔收囝囝,當時我都十分嬲,心諗唔收囝囝係佢嘅損失,但一個星期後,就打電話來話收囝囝。

我係25號上午in,响room no.9。

我都好想佢哋大家做到同學仔。

Don't give up, perhaps you didn't have time to think and express what you have thought during interview.
If you really love the school, you may write a letter and express your wish.

In fact, my son is studying in Soka K1 and my younger son is going to Soka next year.
My elder son was in the waiting list in the first round. Actually, I didn't know what's wrong with him. He was quite smart in the interview, even the teachers praised him. I was also satisfied with my performance.  Finally, he got a place in late June. So don't give up hope!

小王子popo ,
       恭喜小王子popo !
       請問你係吾係06/12收信啊?當日我女都in得好好,逗到老師都話姖乖。但我重末收到信,好心急!可能會係吾收的多。

maggieszt

如無記錯的話,係30/11收信的。

Hi, hi, 創價收了我個囡讀上午班,那日我覺得老師都冇mug問過佢野,我地入到課室時,阿囡好細聲咁講了句"早晨",跟住就坐低左,老師問邊個同你來ga,佢咪答"爸爸媽咪",後來老師比了d lego佢玩,咁佢二話不說就將佢砌成一條直柱,快成咁我都比佢嚇了一跳,之後老師叫佢'擦"番放落個籃裡,咁佢未照做lor.再跟住老師比了本書佢看,咁佢就自己一頁一頁打開,當佢打開到某一頁係一張公園
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

請問大家SAT家長會會唔會帶小朋友出席?我見備註話不須帶小朋友出席,但我囡囡5:00pm要去玩playgroup,所以我要帶同佢一起去!

我個仔都有砌lego呀,老師重話佢咁叻識得砌。

另外,當一位老師問我問題時,砌緊lego嘅仔仔突然講"打比爸爸吖",咁我就對佢講等我同老師傾完計先啦。
但係,嗰位老師即刻叫我比佢繼續講啦,另一位老師會記低ga。

我諗係一個老師比分家長,另一個比分小朋友囉。

我都好期待SAT去學校了解多啲。

想問下現在讀緊創價嘅媽媽,註冊當日嘅流程會係點呢??
方唔方便帶埋小朋友去呢???

其實我都想帶埋仔仔去睇下學校,但又怕註冊過程唔容許!!

我囡囡Angie 都收左讀下午班呀! 呢個星期六註冊, 到時見!

面試當日, 考小朋友:
1. 比萍果/香蕉/面包/魚問係乜, 鍾意食邊樣?
2. 隨手揭書見到有間餅店, 有好多蛋糕問見到乜?
3. 砌Lego.

考家長:
1. 平時同小朋友玩乜?
2. 對小朋友有咩期望?
3. 照顧小朋友情緒/生活上遇到冇咩困難?
4. 從何得知創價?
5. 會唔會考慮下午班?

- 臨走時小朋友同我地(爸爸媽媽)都有拍番好張

我唔會帶囡囡去,因為今次想真正了解間學校多d,我唸如果可以,我會同我我老公逐層睇清楚,同埋問多d學科上

我個囡都係下午班, 星期六我會自己去唔帶小朋友呀, 因為我想了解清楚學校, 小朋友係度實會分心照顧佢, 所以我自己去, 老公帶個囡去返 playgroup......星期六見

ballball411,
pls check pm

Angie好高大喎!!

星期六見

我囝囝都收咗pm. sat應該會帶佢一齊去再睇下間學校.
佢呢幾日成日提住學校個字, 唔知佢自己明唔明呢?!   
佢係細仔黎架, 你地個係大仔女/細仔女呢?
但我會幫佢試下轉am, 因為有時婆婆湊佢, 時間方便d囉.
到時見啦!

hi all ~
我個囡會讀下午班~
面試當日25/11(Room 5):我個囡入課室前已係出面玩到好開心,點知入到課室見到2位miss就扮 ,其中一位miss就叫她不如唱首歌來聽下,我個囡又唔采人,我要比粒糖她食先肯收聲,之後miss就比左lego她玩 ,跟住就問我同先生一些問題:平時會同小朋友去邊?小朋友係邊個湊?對小朋友有甚麼祈望?小朋友飲食/日常生活?有無返過playgroup? 我同先生都有互相解答以上問題,到最後就問我地點認識創價?我就答係網上認識,另我先生就話他同事個囡係這校畢業生(第一屆)都話這校好好~miss聽o左都好意外還問我先生畢業生個名,miss就話這個畢業生好有心,到現在還時時返學校幫手 面試完結後,我地(我個囡都有做)泊好凳及say 88就走喇~
我離開課室時都諗應該無行喇(個囡o甘失禮)還要等到12月10日到先知結果(miss講),點知12月1日就收到信話收我個囡(真係好開心,因這間學校係我首選,同埋我只報o左這間學校)但另一方面又諗關唔關我先生同事個囡係這校畢業生而收?而唔係頻我自己個囡考呢?但我問過幾位朋友(連我先生)都話唔關事(如有都係少少),因始終都要睇番個小朋友表現~唔知係咪自己多心呢?
~~各位星期六見

咦!!  好似個個小朋友都係下午班wor...有冇上午班來報到呀!!

Yes.  My boy is accepted in AM class     

See you all on Saturday!
‹ 上一主題|下一主題