用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

I think they would be OK if you still send him/her to the class as the format of class looks like "playgroup".

My son is almost finish the 2-year JMC now and I found him strong is hearing the vocal.  I guess this would help him a lot in learning music for future.

For your reference, I was being told by one of the TomLee teacher (who has left due to ill-health of family member) that kid's hearing ability is in their peak from age of 4 to 6 and hence the reason why JMC is arranged on this age range.

我同小朋友上過JMC有一年, 她常常依賴我, 又不可以左右手同時彈, 最後我們也放棄了, 課程其實也很深, 我們也讀得很辛苦.

我和囡囡也上了半年,我也覺得有點深,現在已要左右手一起彈,但幸好囡囡也肯練

恭喜恭喜!!

JMC 班, 有些家長話慢 (彈琴唔夠多, 去咗1對1學琴), 有些家長話深, 所以都幾多同學退出.  

我亞仔是由 3 歲的 MUSIC WONDERLAND 至今 (9個月 + JMC 差不多兩年, 快完成了), 我自己覺得這個 MUSIC COURSE 幾好, 可學到的東西並非日後學樂器的時可以學到, 好似 "大眼仔_媽咪" 話聽音就是其中一例子, 佢地 E 家聽音及聽CHORD都幾準幾叻, 又學到不同的樂器名稱及樂器的聲音, 又有得唱下歌做下動作 (但 D 歌都幾難唱), 最難得可以與家長一齊上課, 課後回家練習可協助下小朋友, 如不心急的家長, 想小朋友在音樂上培養一下興趣, 這是一個好選擇 (不過都要常練琴), 但如果希望小朋友何時要考到幾級, 或好快就要彈到好多歌, 這就可能不合適了 !

這是我的感受及個人意見 !    

我同LONG-B一樣,囝囝都係3歲上MW
非常認同小朋友係聽音樂同拍子都唔錯,
不過真係要練習,老師話捱過左BOOK2後,D家長會好D,
若果小朋友唔係幾鍾意/肯練習果D,
多數讀到BOOK2,所以會越黎越少人上堂
而且TL的確唔平,好多人覺得又貴又慢,會選擇單對單,
不過個人就覺得可以同囝囝學琴好開心,
係難得的親子活動,仲可以教佢練琴添
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

我囝囝都係由MW讀到JMC, 佢一直都好喜歡這個COURSE, D歌仔仲成日唱住, 佢上了一年JMC, 聽音都幾準, 並同時間開始單對單學琴, 進度都唔錯, 當然, 學任何樂器, 都要花很多時間练, 我每天都會抽時間陪佢彈琴, 因為由得佢自己彈都好易彈錯的, 而通利班是親子的, 這可以讓沒有學過音樂的家長都學會基本知識, 方便在家中協助子女練習

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾?嗎

我的仔仔是同我老公一齊上堂,回來之后便由老公幫他練習,看見他們有笑有唱歌有做動作真的很羨慕,由於我對音樂不太熟識,只好在旁加些小意見 :wink:
總括來說這音樂班都幾好

各位, 我都想俾仔仔上mw, 但我係在職媽媽. 叫外婆帶小朋友去上堂有困難嗎? 回家後是否一定要與家長practice?

Hi RICEMAMA,

我囡上緊 mw 已5個月了, 想繼續 讀JMC...
請問JMC 是否 一開始就要練琴, 家中無鋼琴 我是否需要租個琴每天練習呢 ??
我也有考慮 同時間開始單對單學琴, 我應幾時開始呢 ?? book 2 ??

RICEMAMA 寫道:
我囝囝都係由MW讀到JMC, 佢一直都好喜歡這個COURSE, D歌仔仲成日唱住, 佢上了一年JMC, 聽音都幾準, 並同時間開始單對單學琴, 進度都唔錯, 當然, 學任何樂器, 都要花很多時間练, 我每天都會抽時間陪佢彈琴, 因為由得佢自己彈都好易彈錯的, 而通利班是親子的, 這可以讓沒有學過音樂的家長都學會基本知識, 方便在家中協助子女練習

大家好!
我囡囡都係3歲MW開始學, 現上JMC BOOK1最後一堂, 下堂要自選一首歌係上堂時彈, 平日只有一天練琴, 你們小朋友會否自動自覺去練琴, 大家交流o下

AMY,

JMC BOOK1... 是否 要自行去練琴, 我 plan 緊租個琴在家練...??

是否太早呢 ??

AMY 寫道:
大家好!
我囡囡都係3歲MW開始學, 現上JMC BOOK1最後一堂, 下堂要自選一首歌係上堂時彈, 平日只有一天練琴, 你們小朋友會否自動自覺去練琴, 大家交流o下

mmak:
到jmc時老師會叫家長買琴俾小朋友在家中練, 唔一定要鋼琴, 電子琴都可以
mw聽多喲學校cd, 俾小朋友聽音已經足夠

[quote]
mmak 寫道:
AMY,

JMC BOOK1... 是否 要自行去練琴, 我 plan 緊租個琴在家練...??

是否太早呢 ??

係呀!阿仔而家去到Book 2尾,好快又升到Book 3,佢都好祈待,
諗番起之前讀Book 1時我地比佢用ge都係d$100個琴 ,後來開始上Book 2時發覺有d音要兩隻手指或三隻手指一齊按,但個咁ge琴真係吾惦,所以我地周圍去搵d適合佢ge琴,本來都想買數碼或電子琴(鋼琴就無諗過)但價錢都係覺得貴,因為之前都問過JMC老師意見,佢覆都吾使買咁貴,最好就係三四佰蚊,等到第時完o左個課程再考慮都未遲,所以到最後上網買個二手電子琴($460), 佢現在都用得幾開心,而且仲日日有練琴,雖然有時都要威迫嚇, :  : 總之ok啦!!
‹ 上一主題|下一主題