用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
樓主: beryl88318
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾?嗎

htcmama,
吾好意思咁遲先見到你個message. Yes, give you five.
我個女都是剛開始Book 4. 你覺吾覺佢地聽音很犀利呀?你識吾識聽老師彈既 chord 呀?我就完全聽吾到。dms, tfs, str... 對我來講個個音一樣。我上星期先至問老師甚麼是 D7?甚麼是 A7? ...

htcmama 寫道:
whatever,     同你激嚇掌先.  

ricemama

thank you yr reply.

erikalo

whatever,
係呀, 老師成日考佢地, 同埋唔好睇少佢地的能力. 好多嘢佢地做到, 我地已經為時已晚喇,   
上星期六完成book3的課程, 今個星期開始book4喇. 老師話完成book4會有一個正式的test 同埋音樂會比佢地參與. 唔覺唔覺又學咗年半了, 真係快.

Amama,

我囡囡讀左4個月music wonderland,我見佢愈來愈開心.老師會一堂教幾首歌,之後個D堂會repeat之前D堂架歌及加新歌.
每教一首歌,老師會教小朋友好多動作,老師都會講番呢首歌係學D咩,仲有CD番去可以聽番.
有一個部份係比小朋友接觸一下琴或其他樂器.我覺得MW可以培養到佢地D音樂感.
Amama 寫道:
TL 啱啱通知我有位, 我等咗8個月, 想問3歲班music wonderland 有咩學, 需唔需要接觸琴, or JMC先會有機會接觸琴? 其實我並唔心急比囝囝學琴, 反而想陪養佢音樂感.

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

mmak 寫道:
Hi RICEMAMA,

我囡上緊 mw 已5個月了, 想繼續 讀JMC...
請問JMC 是否 一開始就要練琴, 家中無鋼琴 我是否需要租個琴每天練習呢 ??
我也有考慮 同時間開始單對單學琴, 我應幾時開始呢 ?? book 2 ??

[quote]
RICEMAMA 寫道:
我囝囝都係由MW讀到JMC, 佢一直都好喜歡這個COURSE, D歌仔仲成日唱住, 佢上了一年JMC, 聽音都幾準, 並同時間開始單對單學琴, 進度都唔錯, 當然, 學任何樂器, 都要花很多時間练, 我每天都會抽時間陪佢彈琴, 因為由得佢自己彈都好易彈錯的, 而通利班是親子的, 這可以讓沒有學過音樂的家長都學會基本知識, 方便在家中協助子女練習
[/quote]

DEAR ALL,
請問KOWLOON BAY TOM LEE MW 師資好嗎? PLS. COMMENT. THANK YOU!     

Dear Fanles,

我在沙田上的唔多清楚

RICEMAMA,
我都係沙田友喎, 你返星期幾呀? 我返星期六架.

大家好,我是新來的朋友,回復這個帖子不是爲了我個人利益或者別的。
我本身是個鋼琴老師……自己一般都是私人教學。教了很多年了。一直對香港的鋼琴教學有所不滿,因爲太多的老師都不太負責任……特別是通X和帕X的“特殊”教育。其實說真的,我用特殊這兩個字,是意義深重的……爲何這樣說呢?我家裏算是個教育世家吧。從奶奶那一代就是中央音樂學院的資深教授了。自己有很多學生都是從那兩個琴行轉過來……他們普遍都是參加了所謂的啓蒙音樂班……但是讓我很費解的是,音樂的A,B,C……這些音符的正確名稱,居然這兩所音樂班根本沒有教導給學生?只是教孩子音符的唱名(do,re,mi)而且這兩所琴行出來的孩子,他們的手型到坐姿,我都無法接受,當然,孩子們都跟我說是老師沒有教過……我的同行告訴我,如果想做這兩所琴行的老師,還要特別“訓練”過呢!但是我是真的非常懷疑……這種教學方法……其實一個好的、負責任的鋼琴老師應該是好好的教導學生、不怕麻煩、不是爲了提拔學生的程度(爲了自己的income)而讓孩子壓力式的跳級吧?……看不慣阿……

我好有同感呀!我已經拒絕接收在這兩所**琴行轉來既學生,一句講灑,教死人,奉勸各位家長要認真想清楚,了解清楚,唔好盲目跟從!
:-P

My child has joint the Music Class in Txx Lxx before, they only recognize the doremi. But if they learn piano after that, they need to recognize c d e.
My child feel frustrate when they turn to piano lesson. (of course, I found the other piano teacher who is not working in Pxx and Txx Lxx)

hello,大家好    我個女由3歲music wonderland開始、學到依家JMC重有3堂升BOOK3啦!我都覺好難,並要成日練琴

版主

Hello!!! 大家好!!! 我囡囡都係讀緊JMC黎緊3月就畢業啦, 而家正忙緊準備佢既畢業禮練習同4月既考試, 心情好緊張!!!

唔明白點解每次有人開tom lee 呢個topic 都會有人入來長編大論咁惡意中傷佢地. 其實跟本就係2樣嘢. tom lee 係一個親子的音樂班, 佢地無講過會係堂上專門咁教授綱琴知識同技巧, 就算係堂上接觸的都係電子琴. 我都識得有人又上tom lee 的 jmc, 有係出面單對單學琴, 都無問題, 跟本係2 樣唔同的嘢.
無錯, 家長真係要諗清楚. 如果你要學綱琴, 就去搵一個正式單對單的老師(但都要搵d有愛心, 有教無類的), 唔好搵d自己認為自己好好, 但又話拒收某d學生, 又話人唔識呢樣, 唔識嗰樣, 如果樣樣都識都唔駛比$$你教啦.
如果你係想同小朋友一齊開開心心咁接觸音樂, 令佢有音樂感同節奏感的, 咁音樂班係一個唔錯的選擇.

各位JMC媽咪,

我個小朋友去年己JMC 畢業了, 我帶足了2年, 他是由Book 2開始單對單學琴,到現在已學了2年幾, 我個琴老師又冇嫌棄過佢wor.    

我覺得JMC 最令小兒得益的, 是TRAIN 到他有完全音準(PERFECT PITCH), 小朋友耳朵4-6歲是學聽音黃金期,過了這個年紀就好難TRAIN. 我們家長往往不明白為何他們聽到音, 聽到CHORD, 而家長就聽不到, 因為他們每星期出老師到唱DO RE MI 歌仔時慢慢訓諫出來的, 而 PERFECT PITCH 對小朋友學音樂是終身受用的,尤其對學樂器非常有幫助.可以話事半功倍, 我兒現在在學校聽到老師彈的歌,很多時他可以全首COPY 過來,雙手彈無須看譜, 這星期他在copy 老師彈 ‘Gong Xi Gong Xi Gong Xi Li’. 他說他用D Minor彈.我想如果當初他冇去JMC 而單學琴, 他未必會TRAIN到PERFECT PITCH 和有這個能力, 因學琴只是看譜彈KEY, 像打字一樣,試問有幾多琴老師會同你 TRAIN  聽音, 學配CHORD, 除非為應付琴試, 所以我好慶幸有同小兒完成JMC.

現在小兒仍在Tom Lee 延續學作曲班,weekday番, 個course學 4 年, 真係幾'甘’, 我問過佢咁煩不如quit, 佢又話好鐘意個班,所以我真係有排捱.

wewangwang,

Totally agree with you. Good training on Perfect Pitch

My girl will have her last lesson this weekend and attend the FSS exam this Sunday.  Still consider the JXC course ........

完全同意wewangwang的講法

我個囝囝的老師响台灣都是教yamaha, 佢反而覺得學過jmc的小朋友好好教, 至於cdefg, 個老師俾我個仔做下練習, 一兩個月佢都己經學識, 小朋友學野好快的, 有d老師唔鍾意教上過jmc小朋友, 可能係教唔慣掛   

htcmama 寫道:
RICEMAMA,
我都係沙田友喎, 你返星期幾呀? 我返星期六架.

我上星期四的

系呀,如果有人想搵鋼琴老師,千祈唔好搵d自己認為自己好好, 而又去中傷別人既人呀!     

其實刀係家!我覺得上JMC!好好玩

無錯, jmc 所教的真係唔單止一樣咁簡單. 小朋友的聽力真係唔講得小, 佢地唔係麻木咁對住個譜來彈, 佢地仲用隻耳. 老師彈過的歌, 佢地唱過之後再彈番出來, 佢地知道邊粒音先至係啱, 一彈錯就即刻聽到, 知道唔啱音.
各位家長要努力, 一齊完成個課程, 唔好因為人地的說話而影響自己的決定, 要用自己的智慧去看及作出選擇.
‹ 上一主題|下一主題