用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
樓主: beryl88318
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

Clever_BB 寫道:
Definitely, JMC.  The materials in the beginning of JMC is very simply.

Thanks!!

I applied for the MW yesterday for my daughter (23 months) with first choice in Kowloon Bay and second choice in TST.  

Will it need to wait a long time ?  Anyone join the class in Kowloon Bay ?  Please share.

Can anyone give me the information for the books use in the class ?  How can I take a look on it ?  At TST music centre book corner ?
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

版主

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾?嗎

我囡囡上星期上完最後一堂啦, 好開心亦都好唔捨得, 原來囡囡係呢2年不經不覺學曉左好多野, 係最後一堂既表演, 我完完全全覺得呢年係值得既   

仲番緊學既同學仔, 你地都要努力呀!!!!  

mama1210,

totally agree with u..... my girl will start her JXC class next week.
mama1210 寫道:
我囡囡上星期上完最後一堂啦, 好開心亦都好唔捨得, 原來囡囡係呢2年不經不覺學曉左好多野, 係最後一堂既表演, 我完完全全覺得呢年係值得既   

囝囝上完JMC, 而家上緊JXC, 不過以前未上過MW.

我前天見到Tom Lee有一張新的廣告,竟然見到T.Wong係個廣告裡面同小朋友玩得好開心,我覺得好嘔心......我真的唔係好認同T.Wong, 佢真係好唔專業,彈得好差,唱得亦走音,唔識用簡單直接方法令小朋友改善,最慘係佢伴奏小朋友彈唱時經常配錯Chord,我真的想出來糾正佢,不過算啦,轉第二個;佢既強項只係喜歡與家長打交道,其他家長真的以為佢好野,好Buy佢,所以佢成身名牌,就係由d家長供奉佢.

雖然我都教琴,不過我真係幾喜歡Yamaha呢套課程,但奉勸各位要帶眼識老師.

ChanMoody 寫道:
Pizzasong,

Thankyou your information , 你的小朋友上完JMC味呀,佢是否上完MW先上JMC呢????

Thankyou

版主

Ramomo 寫道:
mama1210,

totally agree with u..... my girl will start her JXC class next week.
[quote]
mama1210 寫道:

[/quote]

嘩....你咁快就報左JXC啦, 咁你小朋友要努力啦!!! 我地仲考慮緊, 因為我地番開既大埔center 無JXC上, 加上會係另一個老師教, 怕佢地唔慣. 你番開邊個center架???

請問KOWLOON BAY TOM LEE MW (MS JO TANG)
好嗎? PLS. COMMENT. THANK YOU!   

你講得好啱!要努力...最重要個係家長,因為小朋友一般沒有耐性練習,要陪他們、和要有方法令他們有興趣練習。

我個女性格較害羞,初時上book 1,常沒有心機,不肯出去唱歌,不肯參與做動作,後來改善了,但遇上彈的歌不熟時,就會沒有心機,甚或停了,不彈,因為我沒有花時間陪她練。幸好,book 1表演時她也能慢慢地彈到一首她熟悉的歌。

到book 2時,我多了時間陪她,她練得多,熟d,上堂跟到多d,表演時,總算都能夠彈到。但當然,book 2的歌,她只有部份熟悉,有些兩隻手或齋高音都不肯彈。自從book 2表演令她多了自信,所以現在book 3,都會較肯練習,今年也曾試過我不在家她也會練,所以我覺得家長的努力真是不少呀 - 要付出時間,要有耐性,也要考智慧!

My elder son is taking the Junior Music Course (JMC) and studying Book One.  Just want to ask what kind of electronic piano you have bought for your kids to facilitate their learning.

Thanks for your advice in advance.

版主

岩岩收到JXC 封信, 我囡囡時間唔夾上唔到 佢地話最多extend 多一期, 但就算下一期如果都係相同時間, 我囡囡都join唔到, 唔知係咪真係無得再extend 既呢   

mama1210,

you can further extend ... make sure you complete the form back to the TL office.  I have called and asked TL before, eventually, my girl has attened the JXC class on Sunday at Wanchai TL.

Also, the HKCC photos album has been updated. My girl has 2 pictures also

Strawberrys,

九龍灣我都等左好耐.
我報名時囡囡係27個月,到左3歲都未排到,到3歲半先排到TKO.若果地鐵沿線不如多報幾個地點.

Strawberrys 寫道:
I applied for the MW yesterday for my daughter (23 months) with first choice in Kowloon Bay and second choice in TST.  

Will it need to wait a long time ?  Anyone join the class in Kowloon Bay ?  Please share.

Can anyone give me the information for the books use in the class ?  How can I take a look on it ?  At TST music centre book corner ?

但係佢既報名表上列明只可報兩個上課地點, 但係新界區既又絕大部份都未開weekend班, 打去問話未來可能會開.... 可能喎.... 我只可以揀weekend班乍, 都唔知應該點揀地點好....

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

可樂皓皓,

我係之後再打電話問架,我報左九龍灣,我話驚排唔到,佢幫我加左太古,將軍澳,好似仲有尖沙咀.
你可以考慮地鐵沿線,起碼方便D.

Hi, 各位媽媽

你地知唔知 Yamaha piano kids 好唔好,請比D意見啦。
JXC老師話得喎,但我都想聽多d意見先試下。

Kitty         
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

Hi, 各位媽媽
我剛在通利買了琴, 送了一張HK$500.00音樂課程卷, 我已問過可在交音樂班學費時用, 現售HK$400.00, 如要, pm me :  :  :

我想問下, 完成BOOK 1 要幾多堂, 完成BOOK 2 又要幾多堂, 我聽有MAMI 講過, 話多數小朋友都會完成BOOK 2 , 然後去學樂器, 唔知係唔係真的 ?

LoveChild 寫道:
我想問下, 完成BOOK 1 要幾多堂, 完成BOOK 2 又要幾多堂, 我聽有MAMI 講過, 話多數小朋友都會完成BOOK 2 , 然後去學樂器, 唔知係唔係真的 ?
我便是例子 學左1年轉左單對單啦!
‹ 上一主題|下一主題