用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到協恩信未?
樓主: 6th
go

收到協恩信未? [複製鏈接]

Re: 收到協恩信未?

你們兩位的小朋友表現很好都唔收?你兩位是否住得很遠,我曾經在一篇訪問文章中見過,協幼校長提到家長應選擇就近入學,而我囡囡當日表現不佳,加強我住新界,所以預計到一定唔收
pakling 寫道:
Hello!
我係尋日收到信,不被取錄,非常不滿!
我囡囡考5間表現最好協恩,民生,培道-已取錄,靈糧堂-已取錄, 考培道&靈糧堂當日囡囡考到一半兩位老師都話已經OK! 因囡囡答問題非常好,所以兩位老師都話好叻唔使再問!
1) 考協恩當日囡囡比之前狀態更好記得老師走出課室門口囡囡已經叫老師好然後拖住入課室然後坐低(因朋友話如小朋友要媽媽同坐已經唔得)
2)老師問飛機是什麼?並展示海,陸,空三張圖片要求小朋友放下。當時囡囡已經馬上答飛機並放於天空上
3)問數數目,囡囡已經慢慢數出0ne-ten, 並能數出數量
4)臨走前老師請糖糖,囡囡還掉頭問我可唔可以,並說thankyou 拍chair & byebye老師
我覺得囡囡表現好因已回答了全部問題,就算冇10分都有5分,唔明点解連後備生都冇!不禁令我不斷自問學校收生標準??
不過要一提雖然囡囡已經全部回答但當日老師好像要不斷問小朋友問題務求要令囡囡不懂回答!唔通真的是其他人所講,要關係,有錢人,優先???

我唔係嬲佢唔收我阿囡, 不過講真佢就算收, 我都未必會俾個囡讀, 因為in完之後我問過好多人, 佢地收番自己幼稚園嘅學生升佢地嘅小學個%真係好少, 派位+叩門, 一半都唔知有冇! 都係無謂博!

我只係覺得好意外, 因為阿囡比自己以為嘅表現出奇地好! 點知都只係做後備生!   

我住黃大仙近樂富果邊, 可能真係遠左d掛!  :  :

pakling 寫道:
我囡囡考5間表現最好協恩,民生,培道-已取錄,靈糧堂-已取錄,

pakling,

民生咁快知結果? 唔係1月至有咩?    

all 後備生 and 不被取錄嘅媽咪,

唔好唔開心呀, 唔成功唔代表我地囡囡唔叻叻!!
仲有好多好嘅幼稚園, 總有一間會掂!  

平常心吧!          

Hello!!
我囡囡考5間表現最好協恩,民生--未知,1月至有
培道-已取錄,靈糧堂-已取錄,

我都係住黃大仙,樂富附近,""居屋""但我朋友係住沙田""私家樓""細囡,他說表現一般,已收,我朋友都覺得好出奇!!所以我至好   ?

pakling 寫道:
Hello!!

我都係住黃大仙,樂富附近,""居屋""但我朋友係住沙田""私家樓""細囡,他說表現一般,已收,我朋友都覺得好出奇!!所以我至好   ?

我同你個一樣住黃大仙,樂富附近"居屋"!
不過我諗唔可以用""居屋"" 同""私家樓""做比較!      

你地d女女好叻,我個女10題答7題,o岩5題到la,又冇咩禮貌,不過佢最後講左句===媽咪,我好叻冇喊阿!
跟住老師就笑笑口,吾知係咪因為呢句收左佢呢       
pakling 寫道:
Hello!
我係尋日收到信,不被取錄,非常不滿!
我囡囡考5間表現最好協恩,民生,培道-已取錄,靈糧堂-已取錄, 考培道&靈糧堂當日囡囡考到一半兩位老師都話已經OK! 因囡囡答問題非常好,所以兩位老師都話好叻唔使再問!
1) 考協恩當日囡囡比之前狀態更好記得老師走出課室門口囡囡已經叫老師好然後拖住入課室然後坐低(因朋友話如小朋友要媽媽同坐已經唔得)
2)老師問飛機是什麼?並展示海,陸,空三張圖片要求小朋友放下。當時囡囡已經馬上答飛機並放於天空上
3)問數數目,囡囡已經慢慢數出0ne-ten, 並能數出數量
4)臨走前老師請糖糖,囡囡還掉頭問我可唔可以,並說thankyou 拍chair & byebye老師
我覺得囡囡表現好因已回答了全部問題,就算冇10分都有5分,唔明点解連後備生都冇!不禁令我不斷自問學校收生標準??
不過要一提雖然囡囡已經全部回答但當日老師好像要不斷問小朋友問題務求要令囡囡不懂回答!唔通真的是其他人所講,要關係,有錢人,優先???

醒目開學勳章 貢獻勳章

pakyu0429 寫道:
all 後備生 and 不被取錄嘅媽咪,
唔好唔開心呀, 唔成功唔代表我地囡囡唔叻叻!!
仲有好多好嘅幼稚園, 總有一間會掂!  
平常心吧!          

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

聖若望英文書院幼稚園、協恩、浸大附幼都被錄取, 培正、民生in的效果都不錯,該選哪間? ?? 放棄哪間都有點不舍得... 做家長的真是... 有人能給點建議嗎?!
前面有位家長提到小朋友in協恩表現幾近完美卻沒被錄取,我都覺得不可思議... 加油! 好運!

Pakling,

我女讀HY K1,我都係住居屋,舊年係正取入讀,所以我相信收唔收同住咩樓無關。其實收得60個,真係有D睇緣份,唔代表小朋友唔叻,可能只係唔係學校想收個類小朋友。我女舊年都有其他學校唔收啦。唔好介懷。
pakling 寫道:
Hello!!

正選生 (收信日)
monkeybbb~~~~~~(14)下午班
Snow~~~~~~~~~~(14) 上午班
T.T.Ma~~~~~~~~~(14) 上午班
atbaby~~~~~~~~~(14) 下午班
6th~~~~~~~~~~~(14) 上午班
sze_mark~~~~~~~(14) 上午班
dontdont~~~~~~~~(14) 上午班
Gus~~~~~~~~~~~(14) 上午班
claracpp~~~~~~~~(15) 下午班
hklabor~~~~~~~~~考慮放棄
amyleechan~~~~~~考慮放棄
miranda-cy~~~~~~(1?) 上午班

備取生
Hebron~~~~~~~~~(14)
召藥師~~~~~~~~~(14)
hellololo~~~~~~~~(14)
Annemama~~~~~~(14)
rianema~~~~~~~~(14/15)
joviemum~~~~~~~(14)
cy.muimui ~~~~~~(14)
pakyu0429~~~~~~(15)

未能取錄
joan121~~~~~~~~(15)
cherry123~~~~~~~(15)
hiulamma~~~~~~~(15)
andykwan~~~~~~~(15)
twins214wy同事~~~(15)
layout~~~~~~~~~(15)
monkey妹~~~~~~(15)
Christymami~~~~~(15)
OO記~~~~~~~~~(15)
WingKiu_mama~~(15)
momolies~~~~~~(15)
Lily0406~~~~~~~(15)
pakling~~~~~~~~(16)

YN,
想請問聲, 估計去年大概有幾多是後備生補上呢?

[quote]
YN 寫道:
Pakling,

我女讀HY K1,我都係住居屋,舊年係正取入讀,所以我相信收唔收同住咩樓無關。其實收得60個,真係有D睇緣份,唔代表小朋友唔叻,可能只係唔係學校想收個類小朋友。我女舊年都有其他學校唔收啦。唔好介懷。
[quote]
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

唔好意思,離開香港幾日,未能回覆。我對孖妹未能取錄﹝16 號收信,即系話越遲收信越冇機會﹞,真系好失望 :cry: ,而家等一月頭民生放榜。

rabee'a:
浸幼應是一月發信,不過我知會收我個囡啫.你都報咗?點睇佢ge教學方法?

其實協恩收唔收都有唔同的標準, 我囡囡考試當日表現唔錯, 懂回答亦有禮但一樣唔收    反之在根德園表現不佳但有禮貌卻收    傳聞協恩收生不考慮住太遠, 因為小朋友返學好辛苦, 但都是傳聞    平常心 間間幼稚園都有其好處和不足之處 :evil: 作為家長的我們還有很長的路要走, 小學...中學.....................努力

6th,

你囡囡好可愛噢! 恭喜你! 我是路過的, 我都好鍾意hy呢間幼稚園, 既然考到, 我想你應該讓囡囡在這學校讀書呢!
其實面試, 大部份問題都是小朋友有能力完成的, 反而有時講眼緣, 前後各小朋友的表現, 太rountine的答案可能對老師欠缺驚喜! 面試時一些小意外, 小插曲, 可能會博得好感.

[quote]
6th 寫道:
我囡in咁多間,協恩表現最好,如期收

joan121 寫道:
我收到信啦, 係唔收 (因名額有限, 未能取錄)   

ME2       

我個囡囡係14號個日都收到信,係下午班。

呢樣我唔清楚,家長見面亦唔會主動提起自己個女係正取定被取入讀,但係應該有唔少,特別係下午班,記得BK member 亦有放棄的,始終一山還有一山高,而且HY唔係一條龍,有更穩陣的學校收左就可能會轉軑。不過可能要等到6月甚至開學至知,到時都可能有更好的學校收左你女女啦,唔使擔心,隨緣啦。

[quote]
Annemama 寫道:
YN,
想請問聲, 估計去年大概有幾多是後備生補上呢?

‹ 上一主題|下一主題