用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 3) [複製鏈接]

Jojo,

Nikki will attent 上高義 ...  Please update.

Pilita

原文章由 JoJo 於 07-7-4 08:44 發表
Pochacco,
我個仔- 上高義.
Prissyue個仔都係呀 Thanks!

Hi, everybody....

原文章由 Pochacco2001 於 07-7-23 23:38 發表
大家係唔係去晒旅行呀?點解無晒人?

Jojo,

Thank you...  I am currently chart at April 2007 MaMa club.

原文章由 JoJo 於 07-7-27 09:08 發表
Hi Pilita,

細女佢好Cute呀

Summer holiday ma...

原文章由 JoJo 於 07-8-3 11:20 發表
冇晒人呢..

kilivic,

咁Q....   do you recongise me?  I also chart at 0704 mummy club....

My elder girl attend this school also, K3.... Last year la.... if you want to know more regarding this school, I could help..

You could get the application form from the school website.  They will post the form in end Nov/ear Dec.....  

http://www.stmkg.edu.hk/

Pilita:loveliness:

原文章由 kilivic 於 07-8-8 23:55 發表
因為我係single mom, 我怕我既得分比較少。

咁請問你是否直接到學校攞form報讀呢?

[ 本文章最後由 pilita_ho 於 07-8-23 14:47 編輯 ]

Jojo,

昨天英文homework, capital letter writing. NIKKI話寫全格(4行).  但我覺得只寫3行.  吾知你知吾知呢?  最後都係寫全格, 因要信佢ma

最慘低班d工課掉晒呢:cry:

原文章由 JoJo 於 07-9-12 13:43 硐表
Pilita,
係寫A-Z.. 低班都寫過. 所以冇問題..

prissyue,
咪上次同你一齊聽個間囉.

係呀, 我信佢... 情願佢做錯, 老師要佢改正.  咁個小朋友會記住law...

原文章由 Pochacco2001 於 07-9-12 22:46 硐表
我估你相信小朋友會好d!如果唔係第二小朋友有甚麼野都唔會話俾你知,因為你唔相信她!我都係多事講句!千其唔好介意!

Thank you...

I will check her card tonight...

原文章由 JoJo 於 07-9-12 23:11 硐表
Pilita,
我明白你講咩..

一個大楷字.. 你睇到紅線+兩條藍+ 一條紅線嘛.

咁個大楷字應係由第一條紅線寫到第二條藍線既.. (唔知你明唔明我講乜)

我都係睇返個仔低班既功課話你知. (因我冇掉.. 可以再用黎比佢寫字 ...

The school will issue a note regarding the preparation.  Don't worry...

原文章由 BoBo1021 於 07-9-13 11:34 硐表
Hi 各位媽咪

想請教學校月底開生日會, 我個小姐仔有份, 是否需要預備蛋糕回校呢, 如是大約幾多磅呢?

另外, 還需要預備其他嗎?  Thanks!

Jojo,

每日一字 - 個女話每日做完中文後要寫1 OR 2 個字喎 .  MUD 字都OK ...... 你個仔點講?

無 喎, NIKKI無bring back the tools from school

原文章由 JoJo 於 07-9-14 10:04 硐表
heima,
係喎. 大家個小朋友都係仁愛三既.. 但我都冇留意你仔仔係邊呀..

因實在太多人啦.. 根本都唔知邊個打邊個..

我平時返彌撒係返聖十字架堂

Pilita,
想問下你知唔知佢地個本每日一字係用黎做乜?  仲有個 ...

No no. sticker to be put on the book cover la....  They will write it on the first page of the book.  Nikki wrote already....  Perhaps, we could get more information this evening... see you later...

原文章由 JoJo 於 07-9-14 13:46 硐表
Pilita,
個仔寫個d 我都睇得明. 但問返佢, 佢唔多記得喎 , 有d 寫錯埋..

佢講九月X日, 星其 (期) 二.

咁個袋野一定係佢拎錯返黎啦.. 昨日個書包好鬼重... d 書冇貼星期幾既Sticker, 我每天都帶..  ...

小一派位-1st round 衰左

原文章由 JoJo 於 07-11-27 12:22 硐表
dorchiu,
Thanks for your information!

各位高班家長,
小一派位如何呢.. 我呢.. 就衰左啦.. 出奇地心境平靜. 畢竟我明白自己只係陪跑性質.

而家要再諗下下一步應點行了.

在此恭喜第一輪中左既小朋友先 ...

‹ 上一主題|下一主題