用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細女讀瑪利曼追唔上 ?
go

細女讀瑪利曼追唔上 ? [複製鏈接]

細女讀瑪利曼追唔上 ?

我個女第一Round 入到Marymount! 高興之餘開始有小小擔心她追唔上....

因為囡囡是細女(01年12月中出世) 各方面發展都比大女遲一點, 加上MM 是全英教學, 所以唔是會唔會較其它大女同學吸收慢d 呢?

有無有類似情況的家長可以分享一下?

P.S. 小小背景, 囡囡讀英文Kindergarten, 去年曾考 Cambridge Young Learners English Pre-starters exam (got 5A, full mark) . 而家K3 中文dictation 黙
"愛護,動物,可愛..."

Thanks!

Re: 細女讀瑪利曼追唔上 ?

SamMom
看來你囡囡現在學的都已好深, 如果都跟到的話, 我覺得你唔駛咁擔心

SamMom 寫道:
我個女第一Round 入到Marymount! 高興之餘開始有小小擔心她追唔上....

因為囡囡是細女(01年12月中出世) 各方面發展都比大女遲一點, 加上MM 是全英教學, 所以唔是會唔會較其它大女同學吸收慢d 呢?

有無有類似情況的家長可以分享一下?

P.S. 小小背景, 囡囡讀英文Kindergarten, 去年曾考 Cambridge Young Learners English Pre-starters exam (got 5A, full mark) . 而家K3 中文dictation 黙
"愛護,動物,可愛..."

Thanks!

唔使咁擔心, marymount 的小一大部份都在kinder 時已經cover 左, 唔深的, "細女" 一樣可以應付到, 而且佢地功課又唔多.
rr

我同意思樂媽媽所講掌握英文係容易過中文.  我囡囡都係讀英文小學小一, 佢學緊既英文字都幾深, 例如: prsims, pyramid, skeleton, equipment, facilities, goblin, vampire.  呢d字我覺得對小一生嚟講都算深, 但原來小朋友只要識寫26個英文字母, 又學過拼音的話, 佢地係好容易上手.  係test既時候, 佢地亦可以用拼音技巧默番d字出嚟.

思樂媽媽 寫道:
我的個人意見是應該吾洗太擔心的.
因為妳的女兒已有英文底, 應該問題不大.  
英文是容易掌握過學中文的.

我女兒亦是12月出世, Victoria Kindergarten 畢業, 現讀半日制英小, 雖話英小但近年已改用全科中文教學, 除英文外, 其它中文, 常識, 數學, 電腦及音樂等全用中文教學.  d 所有中文字深到得人驚之餘老師又執字執到我地大人都怕.  只是一個上學期中文課本要學16課中文字, 常識都13課中文字, 最利害是不單要識認d 字架, 係要識默識寫tim.  所以我都好無耐比佢入到里間學校, 剛6歲人仔就要學咁多..真可憐...
eg.
中文課本詞語有: 幾塊; 盪來盪去; 變成; 偏不肯; 轟隆隆; 價值; 彎腰; 騎在.........
常識有: 腰痛; 近視; 脊骨; 營養; 能量; 強身健體; 原處; 新知識; 追逐.....

里d 以上係d d 架咋!
相比用英文教學法, 里d 係較辛苦的, 因為英文只要打得好個底及識拼音相信一定易過寫咁多中文字.

思樂媽媽 寫道:

我女兒亦是12月出世, Victoria Kindergarten 畢業, 現讀半日制英小,

我都有個朋友既囡囡好多年前讀呢間,又係維記出品,結果頂到小三都專左校,佢話兩母女關係好左,唔洗成日為左學業而煩惱

鳳梨 寫道:
[quote]
思樂媽媽 寫道:

我女兒亦是12月出世, Victoria Kindergarten 畢業, 現讀半日制英小,

我都有個朋友既囡囡好多年前讀呢間,又係維記出品,結果頂到小三都專左校,佢話兩母女關係好左,唔洗成日為左學業而煩惱[/quote]

talking about 聖心am?

係呀, 不過都有小朋友讀得好開心.

SamMon,

好羨慕你個女第一Round 入到Marymount! 這也是我最心儀的英小, 請問你女女有幾多分才可在1 st round 入到Marymount? 希望不要怪本人唐突!  

多謝各位家長的分享,我現在安心d!

囡囡下星期考試,現在全力"谷" 她,再加一D incentive, 真是可以引發她的鬥心, 這幾晚囡囡好心機溫書!

Dear wychan;
一點也不唐突,我是20分 的 (適齡 + 首名子女 + 宗教), 再上一點運氣.... 公佈那天在Marymount門口看result 時也有點意外! 你囡囡而家幾大?

思樂媽媽,
點解你唔畀個女遲一年讀小一,情況可能唔同,Victoria d 中文程度實在嚇死人,K3好多字都未識寫,小一點追得上?我都頭痛緊個仔(十一月出生)讀邊間好,你係咪想讀返Victoria, 有冇人讀過,有咩comment?

SamMon,

好羨慕你個女第一Round 入到Marymount! 這也是我最心儀的英小, 請問你女女有幾多分才可在1 st round 入到Marymount? 希望不要怪本人唐突!  

我女女現在k2, 但也是細女10月尾出生, 因沒有宗教分, 所以只有15分, 請問如幫她領洗是否必須父母也要一起領洗?

Dear SamMon,

多謝你的回答, 小女4歲, 她也是細女10月底出生, 現在k2, 如明年參加小一派位只得15分, 因沒有宗教分, 請問如要幫小女洗禮, 是否父母也要一起領洗?  

要父或母其中一個係教友,先可以幫佢領洗的,無理由父母都唔信,個女信的呀.........父/母都有個責任係其子女成長時,帶領他到天父的家庭呀
wychan 寫道:
Dear SamMon,

多謝你的回答, 小女4歲, 她也是細女10月底出生, 現在k2, 如明年參加小一派位只得15分, 因沒有宗教分, 請問如要幫小女洗禮, 是否父母也要一起領洗?  

思樂媽媽 ,

如果時光倒流, 你係咪會畀女女讀多年k3,或直上Victoria,一定唔畀佢讀聖心, 至於99......又唔係佢讀,點解唔為個孫想下, 我以為英小難讀, 原本中小都一樣, 有冇背書呢家野? 想當年小妹讀熊貓鞋小學都不知幾痛苦, 如果我媽識得同我轉讀
International School 好好多 我都頭痛緊個仔讀邊Local or International or Victoria.

‹ 上一主題|下一主題