用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 蒙特竣利教材
樓主: cm93002
go

蒙特竣利教材 [複製鏈接]

Re: 蒙特竣利教材

唔咳JojoB,
我對蒙特竣利教育都感幾有興趣, 原本想幫bb報montessori-基礎課程, 但係嗰度話先要照顧者上一個8小時課程先報得, 我己经報了, 其實都是想知多D先, 無所謂!!
bb快滿1歲, 要揾到合佢用嘅嘢, 是耍不斷找尋, 嘗試, 希望今次找對...對bb奇望, 唔係耍佢好叻, 正如你所講, 其中一樣是希望佢能思考獨立, 成熟...
蒙特竣利教育-我現在睇好多資料, 書藉, 唔知將來揀幼稚園会不会都改變唸法 !!!
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我地除左買MONTESSORI教材 重有訂其他木玩具  因為真係平過香港好多..

我都係幫襯過佢地依一次 都滿意
因為我地拎左貨後 有一樣漏左 同佢講番 佢寄快遞三日收到
浚媽媽 寫道:
JojoB,
Thanks!
Over 5k,都好犀利wor!
除咗蒙特竣利教材,仲有沒有其他推介呢?
他們的服務可靠/好嗎?

講開揀幼稚園
香港好少幼稚園運用依個教學
家下淨係見 救世軍有用
但又唔係真係實踐跟佢既教學方法
佢教學係將2-6AGE既小朋友一齊放向同一個空間學習
細既小朋友可以跟大既學, 大既就好似領導者咁
但我見 WOODLAND MONTESSORI就有
不過 又要諗 向果到讀 未必可以 接到LOCAL既學校
zitaeric 寫道:
唔咳JojoB,
我對蒙特竣利教育都感幾有興趣, 原本想幫bb報montessori-基礎課程, 但係嗰度話先要照顧者上一個8小時課程先報得, 我己经報了, 其實都是想知多D先, 無所謂!!
bb快滿1歲, 要揾到合佢用嘅嘢, 是耍不斷找尋, 嘗試, 希望今次找對...對bb奇望, 唔係耍佢好叻, 正如你所講, 其中一樣是希望佢能思考獨立, 成熟...
蒙特竣利教育-我現在睇好多資料, 書藉, 唔知將來揀幼稚園会不会都改變唸法 !!!

jojob,
哈哈,你係到分享我地的成果呀!!

我就係jojob的朋友.我付責取貨.

不過講真..運貨方面都幾麻煩,因為取貨環境甚惡劣.

zitaeric 寫道:
唔咳JojoB,

zitaeric ,
請問你報邊度o既課程?

Happy小米 寫道:
cm93002,

可去当当纲買到:
http://search.dangdang.com/search.aspx?key=%C3%C9%CC%A8%CB%F3%C0%FB&selbook=1&selmusic=0&selmovie=0&key1=&key2=&key3=&key4=&key5=&mode=&catalog=

第一, 二本係原著(total 5 本)《蒙台梭利早期教育法》、《蒙台梭利儿童教育手册》、《童年的秘密》、《发现孩子》,《有吸收力的心灵》

其他係其他人演繹其理論的書.

[quote]
cm93002 寫道:
其實我都未睇過書,只係o係bk睇過d post,有興趣想試下,請問你o地知唔知邊到買到本書呢?
[/quote]
Happy小米,
唔該晒!

To:  cm93002

See:
http://infinitychildren.com/default.aspx

kp061078,jojob,
睇完個網,好多

[quote]
浚媽媽 寫道:
kp061078,jojob,
睇完個網,好多

早兩天, 有朋友介紹我到銅鑼灣的書店逛逛去找蒙特棱利的書籍, 反而被我在Sogo發現有 professional 而又 traditional 既 Montessori products, 個牌子叫做 "Little Montessorian" 它的質數頗高. Counter 姐姐說它是來自加拿大的品牌, 因為這個 product 標榜 home approach, 裡面有中英對照的家長指引很易 follow. Counter 姐姐叫我join 她們的 membership, 佢話 thru 呢個club可為家長提供在家中教導小朋友的方法。而唯一缺點就係o的 product未出晒, 好似話到今年年中至會黎晒香港。

Ps: 我在flyer睇到原來Uny、Bookazine、Dymocks都有得賣
cm93002 寫道:
請問邊到買到蒙特竣利教材?thanks!

"Little Montessorian"
http://www.childrenworks.net/

我都在Uny見到有一段時間, 我見每段年歲賣嘅玩具真係唔多, 一件起兩件止, 網上面想買嗰D又冇, sale嗰D又好似唔係咁啱玩, 所以我先唸吓有冇堂上, 等阿b上完玩完先買, 我原本問上堂嗰到有冇玩具借, 因為好多家長問過, 佢地話暫時沒有, 但係会將小朋平時學到玩到整一套買俾家長.

不過如果大陸D質素好, 又平, 我又有興趣喎 !!
我有開日本反斗城D玩具都好有趣, 但都係香港冇得買 !!

kp061078,jojob,,
請問佢哋玩具d質素好嗎?
我最怕大陸d玩具質素唔好,會整親小朋友

有興趣訂蒙特竣利教材的朋友,
www.myymtoys.com覆咗我啦,以下是他們的回覆:

1. 蒙特梭利家庭套裝20件套MT0008
   普通價:1388元
   會員價:980元      快遞  400.00      物流 :50.00

2.蒙特梭利專業版套裝20件套MT0009 
   普通價:2880元
   會員價:1980元    快遞 :1000.00     物流  :125.00

3.蒙氏家庭套裝20件套(櫸木)MT0010 
   普通價:1888元
   會員價:1180元     暫沒貨

4.蒙特梭利家庭裝23件套MT0011
  普通價:1888元
  會員價:1188元      快遞: 350.00    物流:  45.00

您好!很高興收到您的來信,可以直接給我們匯款。我們全是按會員價賣。
有二種方式給您選擇一種是快遞,可以送貨到家的。我會分別標在上面。
物流需要自己去提貨,香港提貨地點:九龍水(土步)鴨寮街91號  
電話:00852-27766242  27761834
還有什麼不明白的可以打電話給我。
  夢圓圓夢玩具
0086-579-5157630
0086-013064675616

zitaeric,cm93002,
剛問

Hi kp061078 & jojob,

請問你們買了那一套及d玩具質素如何?
另外,家庭套裝及專業套裝有何分別?
可否分享一下你們的心得呢?
衷心感謝!

Num Num

Hi 浚媽媽,

如果D質素OK,我都想一齊訂。
你打算訂那一套呢?
謝謝!

Num Num

特別多謝在這題目提供資料嘅朋友, 好感謝你們...

浚媽媽
我唸應該会訂, 但我耍用D時間,
睇下個list 每套包含什麽玩具,
容我check 吓, 再覆

#浚媽媽-係咁你会占揀 ??

謝謝

[quote]
浚媽媽 寫道:
zitaeric,cm93002,
剛問

各位你好,
呢間大陸的蒙特梳利教具質素唔錯,都好靚,用呢個價錢值得買.如果唔係我同jojob都唔會介紹比你地.
我同jojob都唔係訂套裝,因為某部份我地會自己DIY, 我參照http://get-me.to/monthome 呢個網址去 DIY.
http://www.pbase.com/diy_montessori/image/70545264 呢個係我其中一個 DIY的作品.
所以我地只訂一部份自已不能DIY的教具.不過我訂左好多其他木玩具,因為貪佢平,十幾二十元,超低...不過質素參次..要小心選擇.  但整體上是非常滿意.
以下幾件本人推介可作參考:
1)MR0945 精裝世界地圖
2)MR1248 數字盒
3)MR1247 拼音盒
4)MR1246 英文字母盒
5)MR0039 創意工作台
6)MR0028 十五音木琴
7)MR0123 30粒串珠
等等....
你地自己慢慢揀...有好多都好平好抵...可以用MSN問佢的質素如何,佢會比意見.

大家如想了解蒙的教具如何操作, 可買佢果本<<兒童教育手冊>>,
可于当当纲買到.

要search用"蒙台梭利"

好多我都想買, 但要考慮屋企有冇地方...因為佢正統啲教具好大件..同埋bb只係一岁, 佢好多玩具要成二/三岁以上先識玩
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我初步揀
‹ 上一主題|下一主題