用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新加坡出的英文workbook
go

新加坡出的英文workbook [複製鏈接]

新加坡出的英文workbook

最近為了讓小朋友更容易追上小一的英文, 我去找一些英文gramma/comprehension/composition的workbook, 發現新加坡出的不錯, 很似英美模式, 反而香港出的有時會有中文, 看起來好奇怪, singapore的亦不算貴, $35-50, 我亦有去pagexxx找外國出的, 雖然好地道,  但價錢好貴, 覺得好唔抵 $70up。

[size=medium]有冇BK mommy可分享一下買英文workbook的經驗? 那些好? 另外, 你地會如何幫小朋友提升英文能力? 除了日常用英文對話之外?

Re: 新加坡出的英文workbook

請問HK那兒有新加坡出的英文workbook ?我想研究下,因為遲點我會到新加坡,可以順度購買

我去三聯找到的

吾該曬

我都買過一系列星加坡出的workbook.  套書叫 'Early Learning Series', 分 composition, comprehension, grammar, vocabulary, practice and thinking skills.  我覺得都不錯, 特別是comprehension, 我小朋友很喜歡.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

我去星加坡旅行時睇過幼稚園的workbook內容比香港豐富些

迪迪洛洛媽媽 寫道:
我都買過一系列星加坡出的workbook.  套書叫 'Early Learning Series', 分 composition, comprehension, grammar, vocabulary, practice and thinking skills.  我覺得都不錯, 特別是comprehension, 我小朋友很喜歡.

我小朋友都好中意做comprehension, 佢k3但都做得到p.1的程度, 所以做得好有成功感

上年在書展買了一系列星加坡的英文Workbook,是SAP 同埋 System 呢兩間出版社的。

System Publishing House Pte. Ltd.
有一系列的(1) Preposition and Conjunctions Book (2) Phrasal Verbs Book (3) Basic English Book (4) Homonyms - Words of the Same Sound Book (5) Adjectives - Words of Descriptions Book

Singapore Asian Publications (S) Pte Ltd
有 (1) Primary Level English Book (2) Primary Level Grammar & Usage Book (3) Primary Level Vocabulary & Usage Book (4) Learning English Workbook

舊年在書展買有折,有啲仲係$100/4本 or $100/3本,而內容比起本地的英文練習全面好多,分類較仔細,現在我根據囡囡在校的學習進度,將有關的Chapter揀出來再讓她溫習做一次,效果不錯,到測驗時再將練習改頭換面,自己用電腦打出來俾佢做,方便又簡單。

szema:

我覺得你温英文的方法很好,請問你女兒幾多年班,我的兒子小一,可以開始跟你的方法溫英文未呢?

Hello. Can you told us where can we buy this book?

Tks.

Hi szema,

可否講下你是怎樣將練習改頭換面呢? 我也試過自己用電腦打一些題目出來, 但很費時, 請問你有甚麼簡便的方法嗎?
szema 寫道:

舊年在書展買有折,有啲仲係$100/4本 or $100/3本,而內容比起本地的英文練習全面好多,分類較仔細,現在我根據囡囡在校的學習進度,將有關的Chapter揀出來再讓她溫習做一次,效果不錯,到測驗時再將練習改頭換面,自己用電腦打出來俾佢做,方便又簡單。

acer1,

我囡囡都係小一,在2006年的書展中買定這系列的練習,因為一早聽聞星加坡的英文練習又好又比外國的平,我上年買了Book1 & Book2(有啲係for P2-3)。

如果跟這些練習的Chapter教佢,可能會令佢同學校所教的混淆,所以倒不如跟學校教的進度比佢再溫習,而且這些練習所及的比學校的更detail,我就自己講解比佢聽,她現在有時做Book1,有啲練習就比佢做P2的。所以今年的書展,我會睇定Book3的練習。
~~~~~~~~~

Marinayiu,

所謂改頭換面,將題目的人物名稱或地點或事件等改動一下,而閱讀理解的文章亦如是者改動下,再用電腦打過,就成為新的練習比佢做,好過自己慢慢諗題目,有時會按學校出題的方式,把這些練習改下。

有朋友又教我用Post-it 的Labeling & Cover-up Tape貼在練習比小朋友做,下次再做時,只要搣起舊的Tape,貼過一張新的就可以了,不過我自己就覺得改動一下題目會好啲,所以選擇Type & Print 呢個方法。
~~~~~~~~~

Billyleung,

我記得書展中,那個攤位是間出版社,不過在年前,自己曾在一間叫Crown 的英文書店中見過這些書,但種類同數量都不多,所以唔肯定他們現在仲有冇買這種練習。  

Hi szema,

多謝你的分享, 我小朋友也是小一, 所以目前還能用改頭換面的方法出練習給她做, 我覺得這樣可作針對性的練習, 而且也可考考她們腦筋懂不懂轉彎.   你朋友介紹的方法也不錯, 如沒有太多時間去type , 這方法可節省時間.

我同意星加坡的英文workbook好全面, 亦比較有外國style, 但係一個問題就是他們用的名字/地名又太地道, 好似唔多岩feel, 如果自己改過再比小朋友做會好d

另外一個好處是, 他們的 vocab同香港的好不同, 小朋友會學到好多不一樣的單字, 幾好!

係呀! 外國D exercise book比香港平好多, 香港平均要40-50元一本, 但我在馬來西亞只不過為港紙13-18元一本◦  雖然有D vocab 同香港不同, 但只要自己改了便行◦  

它們 D exercise 教得很仔細和詳盡, 但一D都唔覺得悶同埋很容明白◦  我的小朋友同埋D同學仔都很喜歡去做, 他們一點不抗拒而且時常叫著要做◦

marinayiu,

我朋友有兩位小朋友,所以用Cover-up tape呢個方法,可以留番比細佬用添,我見佢啲Workbook到細仔用時,依然非常新淨,一本練習兩個人用,好抵呀!   

用cover up的話, 第一次小朋友會不會寫在簿上, 之後先cover up, 還是一開始就cover up?

我朋友第一次就用cover up,所以用得好新淨,如果第一次寫落本workbook度,以後就算用cover up tape都可能見到少少印。

但是買那些cover up貼紙都唔平, 一卷要16-20元, 買過本新workbook都係三十幾蚊, 好似用cover up都唔多抵喎!

doristsang,

You're right ! 所以我都無用呢個方法,請願type過,一來可以改少少先再比囡囡做。不過那些Singapore Workbook唔係周圍都有得賣,都幾難搵架。

而我朋友之所以用呢個方法,係因為佢有啲外國練習好貴,要成百蚊本,而她在教協買cover-up tape約$13/pc,所以都值得嘅!
‹ 上一主題|下一主題