用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 哪一間小學入皇仁機會最大?
go

哪一間小學入皇仁機會最大? [複製鏈接]

哪一間小學入皇仁機會最大?

如題. 幫朋友問. Thanks.

Re: 哪一間小學入皇仁機會最大?

愛秩序灣官立小學, 軒尼詩道官立小學,

除軒小外,仲有北角官小。

軒尼詩道官立小學,每年都有2-30人入皇仁。

係軒小上午, 我個仔個校長話, 佢地一直都保持住高比例嘅學生入到皇仁, 其他聯繫嘅小學就冇咁多.

係呀! 軒小上午 精英班多數入  皇仁& BPS

北角官立多數入筲官而不是皇仁

軒小下午同軒小上午, 入皇仁機會有冇分別?

hugub 寫道:
係呀! 軒小上午 精英班多數入  皇仁& BPS

北角官立多數入筲官而不是皇仁

約四、五年前在皇仁開放日時親口問學生的,他們說校內同學多數來自軒小及北角官立,我之前亦以為主要來自軒小。有可能數年後的今天情況改變了吧!

每年1個起2個止都叫多,咁多law。我3個姪仔姪女全部讀北官上午,全級考頭10名, 2個都係派筲官 ( 我阿嫂好留意北官派位成績 ), 細女而家讀緊P.5, 佢都話唔係!

反而愛秩序灣官立小學多D你唔好以為位於筲箕灣 ,但聯繫中學係皇仁!!

4年前北官反映緊佢應該聯繫皇仁(因校址比愛秩序灣官立近皇仁), 但教統局答案最快要5年後!!

http://www.am.npgps.edu.hk/index2.html
登入後再click入學位申請, 右邊最後係升中派 位 內有獲派中學名單: 皇仁
6A am 1個
6B am 1個

2004-2006年下午校係冇人入到皇仁

雖然我個小朋友不是讀北角官小,但覺得其實對北角官小真的很不公平,不知教統局如何計算聯繫學位?
庇理羅士同是東區,但沒有任何聯繫位給北角官小(東區)。

去年庇理羅士留了 8 個聯繫位給中西區、19 個給灣仔、10 個給南區。

hugub,
上年皇仁是有 12 個聯繫位留給港島東區,是否這 12 個位都是留給愛秩序灣官立小學?我在小學概覽見北角官小的聯繫中學只有金文泰、筲官。

hugub 寫道:
每年1個起2個止都叫多,咁多law。我3個姪仔姪女全部讀北官上午,全級考頭10名, 2個都係派筲官 ( 我阿嫂好留意北官派位成績 ), 細女而家讀緊P.5, 佢都話唔係!

反而愛秩序灣官立小學多D你唔好以為位於筲箕灣 ,但聯繫中學係皇仁!!

4年前北官反映緊佢應該聯繫皇仁(因校址比愛秩序灣官立近皇仁), 但教統局答案最快要5年後!!

mimi1234:

有冇留意愛秩序灣官立小學校務報告內有升中派位資料:

2006年有16個入皇仁!!

hugub,
上年 HK3 港島東區,皇仁有 12 個聯繫位,9 個非保留學位,總數給全東區都是得 21 個位,愛秩序灣官立小學有 16 個位,都算多了!
全個東區,是否得愛秩序灣官立小學是聯繫皇仁,香港的派位制度,不公平的地方多的是!

hugub 寫道:
mimi1234:

有冇留意愛秩序灣官立小學校務報告內有升中派位資料:

2006年有16個入皇仁!!

都唔可以咁講, 如果有小朋友讀愛秩序灣官立小學就非常贊成入皇仁啦!

可能唔關自己事,針唔拮到肉唔知痛, 數據會客觀D!

hugub 寫道:
都唔可以咁講, 如果有小朋友讀愛秩序灣官立小學就非常贊成入皇仁啦!

可能唔關自己事,針唔拮到肉唔知痛, 數據會客觀D!

題外話﹐據我從愛秩序灣官立小學升去QC的小朋友得知﹐他們今年有不少同小學的朋友收到WARNING LETTER﹐說第一次考試考得很難看。。。    可能這小學入QC的不少﹐但入到的話就要認認真真去讀了﹐不要浪費了好機會。

Vernique2005,

題外話,你是否補習老師?什麼 WARNING LETTER,如果持續考得難看,有什麼後果?

Vernique2005 寫道:

題外話﹐據我從愛秩序灣官立小學升去QC的小朋友得知﹐他們今年有不少同小學的朋友收到WARNING LETTER﹐說第一次考試考得很難看。。。    可能這小學入QC的不少﹐但入到的話就要認認真真去讀了﹐不要浪費了好機會。

mimi1234 寫道:

題外話,你是否補習老師?什麼 WARNING LETTER,如果持續考得難看,有什麼後果?

[quote]
Vernique2005 寫道:

[/quote]

哈哈哈﹐其實我是港大研究生﹐但非常八卦﹐所以有很多副業而已。。哈哈﹗

有關QC 的WARNING LETTER其實我都係最近先知﹐(畢竟不是這麼多人會收到的﹐嘻嘻﹗)那小朋友說如果主科不合格﹐又或是平均分不合格﹐再加上老師覺得不合學校要求就會收到﹐那小朋友一班有五個學生收到﹐都不算少。。。

吾知QC是不是今年特別嚴﹐我竟然聽到中一有人FAIL體育﹗
吾知搞什麼呢﹖

如果持續考得難看﹐根據我另外在QC的小朋友說﹐同學之間會覺得他們不爭氣﹐所以都幾大壓力的。但通常都會讀到中五先會走﹐至於留班和踢出校﹐因為可能性不大﹐所以我沒問。。。

謝謝解答,我聽聞皇仁體育科是要考筆試,fail 都不奇!
‹ 上一主題|下一主題