用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表** ...
樓主: fatping1
go

**聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表** [複製鏈接]

Re: **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表**

andyrain,
嘩, 多謝你講得咁詳細!!

同你諗法一樣, 我都好想快d 比個女入full day nursery, 想佢學下自理果d, 成日對住屋企既婆婆已經有時會寵壞喇~

而家聽左你講, 更加放心, 同埋多左好多points 去解釋比婆婆知返學既好處~ tks ar!!

Re: **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表**

AndyRain,

Thank you for your detailed information...
HELLO!

spn 話5月頭至15日會interview, 5月24日家長日  

我都好認同AndyRain的講法。 我個女自從入左SPN之後﹐好快就學會了自己照顧自己既能力(真的很神奇﹗) 過時過節同親戚朋友食飯﹐我個女一定比人讚食飯正經。佢會自己“but" 飯同食送﹐ 食得乾乾淨淨﹐唔會整污糟D衫褲。食完又會自動洗手和抹嘴。同其他同年齡既小朋友﹐係呢方面SPN既學生係優勝D既。

SPN既老師真係好有愛心﹐你係睇得出佢地係用個“心”去錫小朋友。但係佢地一定唔會對小朋友白般遷就﹐處事時更加賞罰分明﹐好著重小朋友言行和規矩﹐會用好多時間同小朋友講道理。可能呢D就係傳統既修女學校教學方法。 我個人就覺得呢間學校好適合女仔(除非你想比小朋友讀international school啦) 。 我個女今年N2﹐食飯瞓覺都唔駛我煩。呢間學校程度唔算深﹐但係從小就會培養小孩子自己閱讀既習慣。我每星期帶我個女去圖書館﹐佢會自己選擇圖書﹐自己看﹐佢話係學校老師都是這樣教佢地既。 (請注意﹕SPN 同SPK 都唔係英文幼兒園 / 幼稚園﹐但小學開始就係英文學校﹐英文程度好好既)

我知有D媽媽或者老人家會唔捨得比個小朋友讀全日。 但係如果你比佢大半天在家﹐跟老人家或工人一起看電視﹐終日玩耍﹐比人照顧週到﹐甚至培養一些不良習慣﹐這樣更好嗎﹖小朋友適應能力極強﹐不用擔心。

AdelaideMaMa,
多謝你既意見  

舊年係度睇spn d mami 由報名到入到spn,
果種緊張開心都好難忘呀,
今年到我地啦, 同樣好緊張,
雖然知道好難入, 但係都仲有個希望丫ma  

eeetse,

Yes, this year is our turn to wait for the results la... very excited & nervous...     
HELLO!

fatping1,

yes ar,
stupid me, i was already too nervous to select a pic for submitting to spn when hand in the application form....
now, hope good luck with us lah  

eeetse,

Did u submit the 4R photo?   
HELLO!

或者我以過來人既身份﹐及入學後和其他家長傾談後的心得﹐和你們分享一下﹕

1.  必須係小朋友個人的照片﹐唔好有其他人﹐
2.  照片必須拍攝清楚,
3.  照片中的小朋友最好是笑的﹐可反映小朋友開心活潑既一面。(個人覺得戶外拍既相好D。係日光下拍照比係室內給人多點活潑感覺),
4.  照片應該是全身照, 可看到清楚小朋友四肢五官的﹐目的係要比學校知小朋友是健康的.

希望可以幫到你地啦﹗

fatping1 寫道:
eeetse,

Did u submit the 4R photo?   

fatping1,
yes, i submit a 4R photo....i meant i was already too nervous when submitting the application form, spent few days to pick a photo for submission   

多謝你既info again~
我都係交左一張小朋友個人既相, 係我交form 時, 聽到有一個家長問要交全家幅定係個人相, 個老師話佢地只收個人相呀~

各位好!

聽聞spn會收下學期新生,請問這批新生是不是也在五月份interview呢?是不是他們較細所以安排他們下學期才返學呢?定係他們是waitling list呢?

Thank you!!!   

醒目開學勳章

fatping1 & all mummies

唔駛客氣, 我個女今年都要考小一, 我都明白你地既心情的, 亦希望有人可以俾多d意見我去了解間學校, 最緊要既係想揀到一間又好, 又適合小朋友既學校俾佢.  能夠幫人亦是一種福氣.

而家你都聽到有其他spn既mummy覺得spn好, 我諗你地會安心d.  又或者幼兒園對於train小朋友的自理能力係好d的, 因有時間去教佢嘛, 要係學校食飯, 訓覺, 去廁所都去多幾次啦, 咁學習機會咪多左攞.

揀相方面, 我想你揀一張個小朋友開心活潑整潔既靚相就ok了.  

放鬆小小啦(雖然我知道係好難好難做到), 預祝你們成功!

醒目開學勳章

唔肯定, 但係亦有可能係校方想開始的時間唔收盡學生, 咁樣師生比率會高d, 咁照顧佢地亦會好d.  經過一個學期的學習, 已入學的會變成較獨立, 咁再加少量新生, 新舊生都同樣唔會顧此失彼.  同埋, 加左新生, 對舊生都有好處的, 因為佢會覺得自己叻過人地, 所以佢會好努力咁做個好榜樣等老師讚佢乖/叻.  

Angela88 寫道:
各位好!

聽聞spn會收下學期新生,請問這批新生是不是也在五月份interview呢?是不是他們較細所以安排他們下學期才返學呢?定係他們是waitling list呢?

Thanks... I have submitted an outdoor photo...  
HELLO!

Thank you AndyRain.     

AndyRain 寫道:
唔肯定, 但係亦有可能係校方想開始的時間唔收盡學生, 咁樣師生比率會高d, 咁照顧佢地亦會好d.  經過一個學期的學習, 已入學的會變成較獨立, 咁再加少量新生, 新舊生都同樣唔會顧此失彼.  同埋, 加左新生, 對舊生都有好處的, 因為佢會覺得自己叻過人地, 所以佢會好努力咁做個好榜樣等老師讚佢乖/叻.  

[quote]
各位好!

[/quote]

貢獻勳章

Thank you AndyRain.     

[quote]
AndyRain 寫道:

[quote]
各位好!

[/quote][/quote]

可以肯定0既係:佢0地都係一班年紀較細0既小朋友 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

KaHeiBaBa,

Which month will be classified as small girl?  My girl is born in July, I am a bit worry this.  AnyJuly girl is admitted to SPN?

Please share.  Thanks!!!

Dear 各位spn家長,

我想知道是不是除咗五仟幾$學費外,spn會唔會有很多雜費?另外呢,spn的家長是否普遍都會安排好多課外courses 比佢哋D小朋友。如果冇,會否影響派去spc的機會?

請多多指教!

hi iwatsu,
雖然我只係今年同囡囡報左spn, 唔知做唔做到spn 家長, 但係從我知道既 info, spn 無咩雜費架~

有個朋友佢仔仔好多年前讀spn 既, 佢就話入左spn 唔使特別去讀課外既course, 除非個小朋友真係有興趣學下其他野~
至於入spc 既機會同讀課外course 有無關係我就唔知喇, 有無其他人知呢?

eeetse
你都幫囡囡報 spn 呀,
希望你囡囡成功啦.
到時可以取經囉經驗
‹ 上一主題|下一主題