用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童有咩特徵?
go

資優兒童有咩特徵? [複製鏈接]

資優兒童有咩特徵?

我想知資優兒童有咩特徵及最細幾歲去check,可以去邊道check ga.....?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

Re: 資優兒童有咩特徵?

我以過來人身份話你知, 特徵是---攞你命! 如果你知佢資優D乜仲好D, 好似我噤, 都唔知佢優乜就直頭想死...

我當年是在協康會(青蔥計劃)做的, 詳情你可 call: 23937555或上佢個網look look .  

Hi shirley531

咁你可唔可以講下你當初點解會去做評估?  你個小朋友有乜唔對路令你有懷疑?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

Shirley,

點攞你命法ar...

shirley531 寫道:
我以過來人身份話你知, 特徵是---攞你命! 如果你知佢資優D乜仲好D, 好似我噤, 都唔知佢優乜就直頭想死...

我當年是在協康會(青蔥計劃)做的, 詳情你可 call: 23937555或上佢個網look look .  
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

當你覺得你既心情完全唔能夠自控既時候....就算你小朋友係唔係都好,都應該check下係邊個問題啦...hehe  
Mrslauyuki 寫道:
Shirley,

點攞你命法ar...

[quote]

[/quote]

其實當初以為佢有讀寫困難オ去test, 但心理姑娘話要做左IQ test先, 再做讀寫困難評估會準確D. 之後個報告直頭嚇到我呆左: 1.佢係資優(我從來無唸過), 2.佢有讀寫困難, 但唔算嚴重(點算?!), 3.佢竟然有兒童焦慮症(唔係啩!). 之後做左一輪遊戲治療. 而家第三樣嘢就好番, 但佢年紀越大(而家11歲)我就覺得越難同佢溝通, 佢唸D嘢好覆習, 覆習到我都唔識答. 又好care要公平, 但佢D所謂公平...唉!神仙都做唔到架!
其實以上種種我都唔知關唔關資優事...唯有當關啦. 我唸噤我會抒服D.

shirley

thank you

[quote]
其實當初以為佢有讀寫困難オ去test, 但心理姑娘話要做左IQ test先, 再做讀寫困難評估會準確D. 之後個報告直頭嚇到我呆左: 1.佢係資優(我從來無唸過), 2.佢有讀寫困難, 但唔算嚴重(點算?!), 3.佢竟然有兒童焦慮症(唔係

我睇完你個post好 因為我個仔好似3樣都中....

我而家仲排緊期搵clincal psycologist做評估...

btw, 你女女有左呢個result之後, d experts有冇比d 乜野建議同方法你教佢?

其實都無乜, 只係教我點應付佢嘅情緒, 但係都唔多work...唉! 老實講, 有時我會唸: 到底又有無人care吓我嘅情緒呢?!
如果你個仔都係咁, 唯有祝你好運啦! 努力呀!!

shirley531

我想問下哪裡有的做test及遊戲治療呢.thanks.

Gracemama 寫道:
shirley531

我在協康會做, 當然還有其他機構有. But你要check check laa.. :

咁又不能一概而論。
我朋友有個小朋友,由細至大表面都好叻,好乖,品學兼優,年年考第一,佢check出來又的確係資優,接近150

qq123 寫道:

這是訓練出來和天生資優的不同, 訓練出來的小孩, 表面上很叻, 但不是資優, 資優的小孩, 有情緒問題, 所以表面上唔夠被訓練的小孩咁叻。

只作參考。
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大家好~

岩岩囝囝家長會~老師都叫囝囝都check下
我問老師如資優係咪會麻煩d  eq情緒差d

老師解釋話她晚上都是修e個topic
她說資優生有很多情況
有d 乖乖坐著文文靜靜都可以係資優生
都可以eq 高

請問check 資優生 係咪要俾成千蚊先可以check架??
政府有無d 機構可以提供服務呢??
請賜教 thks   

Hi, Gracemama,
may I know how much did 協康會 charge for the test? I want to let my son take it as I found a bit problem on his EQ.
Many thanks!
[quote]
shirley531

我在協康會做, 當然還有其他機構有. But你要check check laa.. : [/quote]

LuLuCheung 寫道:
Hi, Gracemama,
may I know how much did 協康會 charge for the test? I want to let my son take it as I found a bit problem on his EQ.
Many thanks!
[quote]
[quote]
shirley531

我在協康會做, 當然還有其他機構有. But你要check check laa.. : [/quote][/quote]

找到小小料,吾知合吾合用?[url=http://www.heephong.org/chi/slp/files/cpintro.pdf][/url]Click

其實我都未知我個囡囡係唔係資優, 駐校社工建議我到 "大口環兒童體能智力測驗中心"(政府)做一個全面評估, 但現在要排期到9個月之後.     
~~ 入黎睇下我個blog啦 ~~ Jenny's Kitchen

wingkiu,

Can I just book 全面評估 at 大口環兒童體能智力測驗中心"(政府) directly without any 社工 referral?

Wunstar,

其實社工都係提供資料, 佢地一定要醫生轉介信.

Wunstar 寫道:
wingkiu,

Can I just book 全面評估 at 大口環兒童體能智力測驗中心"(政府) directly without any 社工 referral?
~~ 入黎睇下我個blog啦 ~~ Jenny's Kitchen

Thanks Dennisk, but I can't see the link, could you please tell me once more time.
thanks!
‹ 上一主題|下一主題