用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童有咩特徵?
樓主: Mrslauyuki
go

資優兒童有咩特徵? [複製鏈接]

Re: 資優兒童有咩特徵?

LuLuCheung 寫道:
Thanks Dennisk, but I can't see the link, could you please tell me once more time.
thanks!

Sorry, 吾知點解無佐條link, 下面再post番出黎。不過個test都幾貴

http://www.heephong.org/chi/slp/files/cpintro.pdf

Dennisk,
thank you very much!

Thanks shirley531

qq123,
咁妳仔仔幾大開始講單字? 幾大開始講短句呢?
我以為好早已經識講野先有機會係資傻

學校教嘅野佢都識晒==>係咪妳已經在家教識佢?
依家好多家長都會在家教小朋友, 學校未教佢地已經識, 所有無心機返學, 有時都好矛盾, 教又唔係, 唔教又唔係

qq123 寫道:
我仔是早產bb, 細個乜都慢過人, 行又慢過人, 講野又遲, 生得又細粒, 佢細個時常反抗工人姐姐, 甚麼也有自己的主意。直至番學後, 發覺學校教嘅野佢都識晒, 但在學校好似發揮不到, 上堂不主動, 平時見人也唔出聲。

我想問咩資優呀...?我一路以為係叻仔..但係我睇你地d post又覺得唔係好野黎既...咁其實資優姐係好定唔好呀?

我想問下啦~ 如果CHECK咗係資優咁又點呢 會有啲咩唔同呢 咁CHECK嚟又為咗乜嘢呢 如果係資優既話係咪要同學校講, 學校會有特別要求架 請賜教

請問幾多歲至做評估呢?

起碼6歲, 不過8歲會比較好.  好多野, 幼稚園時唔會發現, 係上左小學, 有問題 (通常係智力高而伴隨既"side effect")至會懷疑佢既IQ.

咁你哋覺得check咗好D定唔check好D呢?我仔9歲,細個唔講嘢,唔識行,一舊木咁,就快三歲突然識講短句!乜嘢課外活動都無興趣,每星期中英數老師輪住罸佢留堂,因為佢輪住欠交中英數功課,明明見住佢做晒,佢都唔交!老師罸到無晒心機,已放棄佢!上堂長期發夢or畫花D課本,但考試成績又好飄忽bor,一時全級十名之內,一時默書考試零分!佢唔怕罵、打、罸,激到我想死!佢表面文靜,唔多出聲,成日畫公仔同睇書,飯都唔使食!我懷疑佢心理有問題!帶佢見家庭醫生,E生叫我同佢check IQ,但佢話好貴,同埋check到都未必能提供有效教導佢ge方法!咁check 唔 check好呢? 仲有,亞仔成日靜靜雞拆晒D鬧鐘、表、HIFI、遙控......成張床都係零件!Lego同高達模型只砌唔玩!

icic..

我覺得check

homemick:

其實"高創意的資優兒"很多時都會被誤以為是"ADHD"! 以我小朋友為例,亦同樣被評為"ADHD"+資優。我在小朋友三四歲時已發現他的好動,自己也懷疑是"ADHD"才去找專家評估。

可是經幾年來的觀察,發覺不是這樣的。其實他們只是比其他小朋友多新鮮的念頭,所以做出了很多異於常人的舉動,而不是自我uncontrol的"ADHD"。看見你的留言,發現跟我的小朋友很相似,總之每天跟他"鬥智鬥力",日日跟我和老師大戰四百回合才會收手!

Hi,

Wonder where can we check this out?  And minimal at what age this can be tested?

Many thanks.

‹ 上一主題|下一主題