用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

全港最難入幼稚園排名

大家有冇資料提供

醒目開學勳章

Re: 全港最難入幼稚園排名

簽名被屏蔽

請問在CCKG (基督堂幼稚園)畢業,可以升去那些小学?

絕對同意!ST.PAUL真係好難入
天瑜 寫道:
........
香港區代表: SPN (聖保祿幼兒園) & SPK (聖保祿幼稚園)

另外我覺得香港區聖心同聖瑪加利大都幾難入;
九龍區我覺得ST.CAT同根德園亦都難入;

培正比ST.CAT同根德園更難入, 因有直屬小學多人申請.

由 may1668 於 2007-01-30 11:05:45

醒目開學勳章 王國長老

我覺得寶山難入d!
無返咁上下, in都無份 :tongue:

培正唔係我杯茶,因為我覺得培正程度較淺,而且最重要係中文學校,雖然係一條龍但我都唔會考慮。
寶山就更加啦,學費唔係我地D平民百姓可以負擔
waihinma 寫道:
培正比ST.CAT同根德園更難入, 因有直屬小學多人申請.

由 may1668 於 2007-01-30 11:05:45

香港區St Paul, 聖心都幾難入, 因為要in 家長及小朋友, in 的人很多, in 的時間短(尤其是St. Paul, 約三分鍾).

絕對同意!我囝囝當年考到SC,KV,及培正,最後為了易入CCKG,所以揀了SC,但最終都考唔到CCKG,我囝K1那班同學大部份都有去考CCKG,但只得一個好smart的女仔入到,聽聞那女仔已考到DGJC。

junko

天瑜 寫道:
九龍區應該係: CCKG  (基督堂幼稚園) , 校服與DGS極之相似.

CCKG WEB SITE ( PLS CLICK HERE)

香港區代表: SPN (聖保祿幼兒園) & SPK (聖保祿幼稚園)

i think that 寶山 is not the most difficult one but the most 牟利 one.   Imagine their extraordinarily high school fees....

寶山 should be off the list because they don't actually do any application process, not even give an interview chance.  They only "take" rich / famous people's children.

我果時足足比我講左十幾分鐘呀.........    
greenlemon 寫道:
(尤其是St. Paul, 約三分鍾).
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

我睇住我老闆俾寶山校長reject, in都唔駛in!
(無返咁上下"升值能力", 寶山都費鬼事收, 費事影響"校譽"啦)

培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!

唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

醒目開學勳章 貢獻勳章

Charlotte_mom 寫道:
我睇住我老闆俾寶山校長reject, in都唔駛in!

我老細嗰囡入到寶山囉, 唔知關唔關兩公婆都係博士加上我老細又係鬼佬呢?   
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

香港區St Paul, 聖心都幾難入, if you are a catholic, I guess no problem.  But 聖公會....may be the difficult one.

講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

may1668 寫道:
唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
[quote]
enyay 寫道:

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題