用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 體藝中學--學生開心學習生活實況
go

體藝中學--學生開心學習生活實況 [複製鏈接]

體藝中學--學生開心學習生活實況

請問各位知唔知道,
讀體藝的學生,是咪唔容易升大學呢?
又有人講,入面讀得書的,
只係藝術系的學生,體育的唔係咁得

是咪同普通中學一樣,
都係睇你中七考得好唔好來決定能否升大學呢

有無人的仔女讀緊,會唔會做完運動,
返到屋企無力溫書呢??
Tks a lot

Re: 體藝中學--學生出路是否無咁好??

同一般文法中學一樣,都係要讀咁多科,出路無分別,好似有70%升大學, 唔算勁,但都唔算差啩.

佢地有一班精英班,係體育藝術各半.

小女讀緊體育組,一星期操練3 日,唔覺佢無力溫書,只覺佢享受校園生活.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

唔該晒!!
你女女果年考咩呀??
有一年人地話考小朋友跑八百米,
唔係 要你快,係要考你耐力,有無心去跑完

你女女係咩體育科呀??
學校有無家政科呀,
其它的係咪同文化中學一樣的??

彤媽媽,

阿女係上年考入,印象中係有好幾項運動俾小朋友選擇應考,阿女選羽毛球.另體能試有跑八百米,只要跑完就得,不過都會計低個人時間.阿女係佢嗰組跑尾3,相信時間唔係大問題.而佢就選左入田徑組,有家政同木工,係一班分半黎學,半班上學期學木工,半班學家政,下學期對調.
其他科目同一般英中一樣,但要修埋體育既理論課,係比較深,要花多d時間學習.

考跑八百米:應該係年年必考,我識過d好幾年前畢業既學生,佢地都有考過.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

好多謝你答得咁詳細,
我女女好鐘意運動,
佢上網見到體藝校舍又大又有泳池,
好鐘意,而且知道可以日日上體育堂,
就更開心,但作為家長的,
對這學校好似咩都唔知咁,
就會好擔心佢以後的前途

你女女係咪放左學先訓練羽毛球呀,
係咪4-6呀,咁之後返到屋企咪好夜,
做唔做得到功課呀?
夏天係咪學生會學游水架??

Tks a lot

彤媽媽,

我女係用羽毛球技巧考入,但入學後入左田徑隊,話就話放學後4-6,因為佢地田徑會喺大埔訓練,好多時都6:30至番回學校,阿女大約7點零番到屋企,功課量我見唔多,佢好快做完.同時好多時d功課唔係第2日交,可能係下個循環至交,應可應付.
夏天有游泳課,男女分開上.

木工科,剛剛做完隻電動烏龜,跑得好快架!
從來身體好自然功名高。開開心心咁讀書、勤勤力力咁做運動。至於點樣讀書就要睇佢自已咯。

同意呀!

之前阿女做左隻電動機械人,真係估唔到呀 !

mei825 寫道:
從來身體好自然功名高。開開心心咁讀書、勤勤力力咁做運動。至於點樣讀書就要睇佢自已咯。

Know a few 體藝 students.
All those I know are Band 1, they are happy and cheerful.

It must be better than 林大輝 as only those rejected by 體藝 will go to 林大輝

My son's PE teacher was graduated from 體藝. She entered HKU afterwards. She is knowledgable and cheerful too.

多謝你地的意見,
聴完你地咁講,都好安心,
其實我都好支持個女做運動,
但有個朋友話 : 體藝比其它芵中的學科成績無咁好喎!
所以就想係度收下風

其實我係網上睇學校的環境真係好靚,
好大,有又個咁正的泳池

如果再有好料,係度分享下,
會唔會有開放日呢??

彤媽媽 ,

開放日過左喇,1月中曾有過1 星期開放俾有興趣家長參觀.

體藝只收band 1學生, 林大輝是新校, 如果體育好而成績一般, 當然會選林大輝, 不能相提並論.

Re: 體藝中學--開心學生學習實況

fitceo :

學校係咪好似其它中學咁,
到中四要分文,理科架,
如果係,有幾多班文�理,
定係中四時,除主科,
比學生自選科目讀呀?

希望以後你地可以有多些學校的消息,
可以放上來分亨,
讓其它學生及家長對體藝多了解,
令小朋友們多一條活潑開心的出路
Million thanks

我知而家中四係有分文理科,但阿女呢屆係第一屆334制,唔知會唔會有所不同.

仲唔單止,跑起上黎"迫力白啦"都唔知幾過引添!
fitceo 寫道:
同意呀!

之前阿女做左隻電動機械人,真係估唔到呀 !

[quote]
mei825 寫道:
[/quote]

各位家長,有無新料講比其它家長知呀??
每年都有喜歡做運動的小朋友想入體藝,
講多些給大家分享下

有個朋友話,佢個朋友以前教過體藝,
話入去的學生,初時成績都幾好,
但讀耐左就跌,所以學校會考成績都唔係咁好,
你地知唔知道學校的會考成績呢??

但我想知道,如果小朋友成績麻麻,但體育比較好,咁.....咪唔可以揀體藝?想知有冇其他中學啱呢類嘅小朋友?
thanks!!

咁要睇下你點評成績痳痳,
間小學係band幾,小朋友全級考第幾,
好似我女女小學咁,
因為banding高,考得深,
小三時校長話考機評有成120人係第一組別

如果你小朋友係體育好,
都要睇下係那一種運動,
如果係好多人都識的,如游泳,
我想你小朋友要有多些奬才會入選
咪去考下,睇下學校有無得in,

其實好多區的中學,都會有一些是會注重體育的,
你可以上你區內的學校網,睇下佢係咪有好多體育奬

彤媽媽
我個女間學校嘅banding係two頭,但阿女嘅成績全級都屬於後,但佢游水只係學界攞過1個牌(第三名),因為佢身體上嘅問題,好多時都有心冇力.
不過呢間(體藝)阿女都唔會有希望,只不過我亞Q啫,諗住多過希望安慰自己.

‹ 上一主題|下一主題