用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 瑪利曼vs庇利羅士
樓主: 尤美
go

瑪利曼vs庇利羅士 [複製鏈接]

Re: 瑪利曼vs庇利羅士

check pm please
CHUCHU 寫道:

尤美, appleyuen,

唔好意思,想請問下你地考瑪利曼,張application form 係在校網 download 呀,定去中學到攞,還是係老師派架?唔知可唔可以話我知呢?謝謝! 仲有唔知佢地小學部會入幾多人到呢  想做下統計,睇下機會率   唔該.

tkk,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zen 寫道:
tkk,

Zen:

早晨...咁早就咁好火既....   

chuchu

在校網 download 呀

唔該哂大家啲意見,同呀女傾完佢鍾意考瑪利曼多D,所以決定明天考瑪利曼LU

No matter whichever the choice is - all the best to your girl's interview tomorrow!  

醒目開學勳章

CHUCHU

我唔係考瑪利曼   
CHUCHU 寫道:

尤美, appleyuen,

唔好意思,想請問下你地考瑪利曼,張application form 係在校網 download 呀,定去中學到攞,還是係老師派架?唔知可唔可以話我知呢?謝謝! 仲有唔知佢地小學部會入幾多人到呢  想做下統計,睇下機會率   唔該.
我所愛既權權要結婚了

appleyuen 寫道:
CHUCHU

我唔係考瑪利曼   

appleyuen,

嘻嘻, 唔係呀,都冇所畏lu,我呀女今朝一早in咗.
oh~~~輕鬆曬

尤美,

你考上午定下午呀? 睇嚟好似唔係好多人考,肯定冇200人. :idea: 你估呢? :

CHU CHU,

請問你在那一間room考?
小女在105.
老師有什麼反應?

CHUCHU

我女考上午呀(11:30-12:30),聽d家長up話有28X人考wor。

janjan10

我女都在rm 105考wor,考左差不多15mins,老師的反應好好wor,但晤知係未對個個考生都咁好呢

CHU CHU,

你女是否全部英文都笞到? 我女有D笞唔到, 但老師好像喜歡他, 但應該都考唔到.

尤美,
老師的反應好好呀? 或者你阿女真係表現好呢! 面試完畢, 輕鬆哂啦, 再考埋個呈分試, 復活節假期好好去玩吓啦!

janjan10 寫道:
CHU CHU,

你女是否全部英文都笞到? 我女有D笞唔到, 但老師好像喜歡他, 但應該都考唔到.

janjan10,

呀女係RM104,全部以英語對答,答得都幾好,我都幾滿意,(考唔到都冇辦法),個老師好nice,都好似好喜歡她. 感覺上果到d老師呀同校務處職員都好友善.

尤美,

因為我見到每一個時段約16-20人左右,所以估計約不足200人囉.  

是否真的要等7月才知收唔收ga????

janjan10 寫道:
是否真的要等7月才知收唔收ga????

Yes
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

各位家長你好, 我女兒讀小四, (我)心儀的學校也是這兩間, 請問可否告知面試的形式是怎樣和問什麼問題呢?   

TIMA 寫道:
各位家長你好, 我女兒讀小四, (我)心儀的學校也是這兩間, 請問可否告知面試的形式是怎樣和問什麼問題呢?   

TIMA,

瑪利曼 - 同父母一齊面試,面試形式好簡單,用英語同小朋友king下計,講d閒計,冇時事等特別問題,都幾輕鬆,唔係太大壓力,最後就同父母講下嘢,就係咁簡單啦.

庇利羅士 - 好似要比遍英文你讀,同自我介紹,父母唔駛見,其它唔記得,尋日個friend講完我都唔記得咗,sorry!不過要等second in 囉.

CHUCHU,

謝謝你的資料!

TIMA

snoopy008

呀女表現算係好好la(我覺得),我地全程都在場所以知!學你話齋得唔得都鬆一口氣la,7月至算lu。

瑪利曼同父母一齊見,全英文問左呀女先,一啲好普遍的問題:eg.對marymount第一的印象係點?點解考lee間學校?空閒做乜野?有冇朋友係樹讀?冇又點認識marymount?有冇上過學校web-site?睇到d mud?有冇兄弟姊妹?平時睇乜書?最like ge writer係邊個?大學畢業後想做乜野?你認為"good student" ge定義係乜?咁你係未一個 "good student"?...etc

你每答一條題目後繼 續再問d相關 ge question law. eg. 有 brother--boy 好 naughty 可?有冇鬧交有冇幫手教功課.....

then 用中文問父母對新升中法有何看法,why choose MM 比個女?有冇考其它直資?then又解釋下mm係一間mud野ge school我地聽.......

記得咁多乍

我囡囡考完庇利羅士,每人限時5分鐘, 先讀一篇文章, 再答相關問題, 並沒有自我介紹

請問知不知道會shortlist幾多人2nd int? 2nd 是否只是做Group Discussion? Anyone can share!! Many thanks.
CHUCHU 寫道:
[quote]
TIMA 寫道:

TIMA,

瑪利曼 - 同父母一齊面試,面試形式好簡單,用英語同小朋友king下計,講d閒計,冇時事等特別問題,都幾輕鬆,唔係太大壓力,最後就同父母講下嘢,就係咁簡單啦.

庇利羅士 - 好似要比遍英文你讀,同自我介紹,父母唔駛見,其它唔記得,尋日個friend講完我都唔記得咗,sorry!不過要等second in 囉. [/quote]
‹ 上一主題|下一主題