用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問幾級琴呢 ??
go

請問幾級琴呢 ?? [複製鏈接]

請問幾級琴呢 ??

我囝囝已學琴一年四個月, 亦彈完六本書如下:

1. 輕鬆學鋼琴 1
2. 輕鬆學鋼琴 2
3. John Thompson's (part one)
4. John Thompson's (part two)
5. Step by Step Piano Course (Book Two) - Edna  Mae Burnam's
6. Step by Step Piano Course The Fun Way (Step 2) - by Dr. Geraldine Law Lee

Miss 剛開了3本新書 :
1. Michael Aaron Piano Course (Grade One)
2. Everybody likes the piano (Elementary Book One)
3. Beyer (黃色封面的)

請問我囝囝現在是否屬初級 ?????

醒目開學勳章 王國長老

Re: 請問幾級琴呢 ??

書名都有講啦......Elementary Book One!
放鬆d啦, 太急進, 盞小朋友無晒興趣.......

我諗仲係very elementary 階段,我囡囡已經差不多完成Michael Aaron (Grade One) & John Thompson (Grade One),琴老師都講我囡囡仲係一級階段,今年先考一級試,慢慢黎,條路有排行!

唔係初級架啦.....睇以下兩本....應該約一級尾,開二級到啦
>>>輕鬆學鋼琴 2,Beyer

mimichu 寫道:
我囝囝已學琴一年四個月, 亦彈完六本書如下:

1. 輕鬆學鋼琴 1
2. 輕鬆學鋼琴 2
3. John Thompson's (part one)
4. John Thompson's (part two)
5. Step by Step Piano Course (Book Two) - Edna  Mae Burnam's
6. Step by Step Piano Course The Fun Way (Step 2) - by Dr. Geraldine Law Lee

Miss 剛開了3本新書 :
1. Michael Aaron Piano Course (Grade One)
2. Everybody likes the piano (Elementary Book One)
3. Beyer (黃色封面的)

請問我囝囝現在是否屬初級 ?????

多謝各位媽咪比我既回應     

其實我都知道學琴路途漫長, 但往往身邊都不時有人問起囝囝學到幾級呀 ???? 點解仲係初級架 ????? 快D轉miss啦 !!!!! 我都唔知點答佢哋     

我又唔想咁直接問Miss, 亦唔想比壓力個囝囝, 所以希望問吓各位既意見, 自己可以了解多D啫

依家, 你哋幫我解決晒我既疑問囉 真係好開心呀

醒目開學勳章 王國長老

我女女都無考一級, 黎梗準備考2級, 因為老師話, 如果級級考, 即係一年到黑都準備考試, 彈黎彈去都係果幾隻, 悶死d小朋友呀..........
基本功, 做得多係有得著既, 點會side時間呢 俾d心機啦!

Sindy 寫道:
唔係初級架啦.....睇以下兩本....應該約一級尾,開二級到啦

我個女彈"輕鬆學鋼琴3"時, 琴行仲係當佢學初級架

收你初級價錢咋下話....hehe,我女係tom lee學小提琴時,三級都仲係收一級錢呀

BallBallMaMa 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

我個女彈"輕鬆學鋼琴3"時, 琴行仲係當佢學初級架[/quote]

我女學緊"輕鬆學鋼琴1",請問這本書是屬1級課程書嗎?
還是未到1級課程?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

I think is elementary, 未到1級

MrsFung 寫道:
我女學緊"輕鬆學鋼琴1",請問這本書是屬1級課程書嗎?
還是未到1級課程?

我都唔知呀,我女果時係tom lee學,佢一年唔到就學到三級,咁佢一年都無加我價/無每教高一級就收高一級錢[quote]
happyallthetime73 寫道:
Sindy,

我真係無想過tom lee 可以咁, 係因為你

happyallthetime73,

一堂有時2首(長既), 有時5/6首(短既) !

我每日要佢練5次/每首 !
happyallthetime73 寫道:
mimichu,

嘩, 初級都要咁多本書, 佢一堂學幾多首歌仔呀? 咁每日要練幾耐 ?  

回應Sindy的問題, 作為多年的鋼琴老師, 單看您列出的書名, 您的囝囝正在學習一級的中段, 老師準備為他升二級作準備, 已不是初級了。Good!
Joean

呢個提問係樓主架....hehhe
JoeanW 寫道:
回應Sindy的問題, 作為多年的鋼琴老師, 單看您列出的書名, 您的囝囝正在學習一級的中段, 老師準備為他升二級作準備, 已不是初級了。Good!

想請教各位媽咪或老師
小女差不多5歲,
現正在用Alfred's Basic Piano Library 以下1套書:

complete levels 2&3 Technic book
complete levels 2&3 Lesson book
complete levels 2&3 Theory book
Solo book Level 2

以上的書各學了約1/3,
請問到一級未?因為不好意思問琴老師,因為小女只學了半年,但又有點心急想知道她的進度如何……

如果有媽咪或老師知道的,唔該解答解答,唔該晒   

開了Alfred Book 2 的書及Solo book Level 2
表示已完成初級課程, 可以升一級, 當然要待老師覺得學生可以應付Book 2的課程為準。但又奇怪怎會Book 2 及3一起用作教材?    Book 2的技巧仍未處理好, Book 3又怎能學好? 應完成Book 2後才到Book 3才是有步驟。不過這只是個人的教學方式。 希望可幫到您吧~~
Joean

是的, Thank you!
Joean
‹ 上一主題|下一主題