用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華明年轉直資 40網優勢全失
樓主: mission
go

英華明年轉直資 40網優勢全失 [複製鏈接]

Re: 英華明年轉一條龍直資 學費二萬

@isonMa 寫道:
昨日經過我地的dream school, 學校面積好大, 交通好方便, 我同阿仔講, 你大個仔之後來呢間學校讀好唔好呀? 佢話:綠色果間? 好呀!!

你係指英華?
如果係, "學校面積好大, 交通好方便" 唔係太認同=.=

點解呢
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

請大家回憶以下那不復存在的承諾:
...「照顧天資不敏成績落後的學生,跟名列前茅的優異生應一視同仁。」這是前任校長紐寶璐先生,於四十年前牛津道校舍奠基禮的講話。這個講話精神,大大影響著英華往後的日子。就以近來談得熱烘烘的直資問題為例,雖然教統局長羅范椒芬曾詢問英華轉行直資的意向,但為了要秉承一視同仁的精神,英華斷然拒絕。陸牧師說:「學校認為要維持有教無類的理念,直資未必能達到。」他不諱言,估計有百 分之十的中一新生質素會較現在為差,但他相信六年的結龍小學教育,若教不好是自己的責任」。 .......

既然有祟高的教育理念, 為甚麼又向這班不懂教育的官僚低頭? 英華宣佈轉為直資, 民生、培正快將就範, 幸好喇沙的修士們, 仍然堅守先賢的教育理念, 並未向現實低頭. 但2011年的期限快到, 喇沙書院與小學亦要在"脫離直屬關係" 或 "結龍" 間作出決擇.
回歸十年! 為甚麼持守超過半世紀, 由這麼多偉大的教育先驅奠下的祟高理念, 竟毀在幾位不懂教育的官僚手下. 教改究竟出了甚麼問題?
這些辦學團體, 是否需要考慮團結起來, 為教育作出更大的貢獻!

照顧天資不敏成績落後的學生,跟名列前茅的優異生應一視同仁

不嬲都做緊, 都話英華宗旨主要係唔分精英班=.=

@isonMa 寫道:
點解呢

附近得好少巴士, 南昌站去好多地方都要兜圈, 長沙灣又要行大約10分鐘, 交通配套真係唔太好, 所以lunch都唔去得遠
校舍大唔大就見仁見智, 講真又真係比大多數學校大

唔分精英班 = 照顧天資不敏成績落後的學生,跟名列前茅的優異生應一視同仁

Fung,

I think you are a typical Ying Wa product.

Ying Wa Ying Wa Wa Wa Wa....

andrew 寫道:
唔分精英班 = 照顧天資不敏成績落後的學生,跟名列前茅的優異生應一視同仁

Fung,

I think you are a typical Ying Wa product.

唔係唔通band2, band3都照收咩=.=
係名校計, 唔分精英班都唔係好多

請問讀那一間幼稚園, 入讀英華小學機會較大 ?

我地住喺元朗, 搭西鉄去到南昌站過對面就到學校, 所以我覺得係非常方便, 到佢一個仔要出行食lunch 時, 海麗村 & 南昌村都係好近, 後生仔行多兩步啦

FUNG12345 寫道:
[quote]
@isonMa 寫道:
點解呢

附近得好少巴士, 南昌站去好多地方都要兜圈, 長沙灣又要行大約10分鐘, 交通配套真係唔太好, 所以lunch都唔去得遠
校舍大唔大就見仁見智, 講真又真係比大多數學校大[/quote]
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

@isonMa 寫道:
我地住喺元朗, 搭西鉄去到南昌站過對面就到學校, 所以我覺得係非常方便, 到佢一個仔要出行食lunch 時, 海麗村 & 南昌村都係好近, 後生仔行多兩步啦

[quote]
[quote]
@isonMa 寫道:
點解呢

校舍大唔大就見仁見智, 講真又真係比大多數學校大[/quote][/quote]
暫時都係富昌商場或者學校飯堂, 選擇得好少
可能遲d碧海藍天果面會多d野食都唔定

不過主因都係佢搬校後減左lunch時間, 得1小時5分鍾
去富昌都係岩岩好

所謂有教無類, 點解唔可以收band 2 & band 3 學生. 英華所面對的, 就是恐怕變成中中. 這正是教學語言政策的後果. 英華當初受了教育官僚的引誘及誤導, 設立一條龍小學, 但又忽略了教學語言政策"落車"的最終目標(教統局的最終目標). 為怕變成中中, 毀了數十年基業, 英華唯有背棄理念, 轉為直資, 為的是可以自己收生和自訂教學語言. 直資--是教統局的另一大詭計, 讓政府可以瀉下教育的大包袱. 可憐的家長就要雙重繳稅(薪俸稅、學費).

[quote]
andrew 寫道:

Fung,

唔係唔通band2, band3都照收咩=.=
係名校計, 唔分精英班都唔係好多[/quote]

請大家再看看喇沙會修士 Bro. Thomas 接受報章訪問的說話, 你會更清楚那些學校堅持教學理念:
「喇沙書院的宗旨是提供全人和基督教育,尤其對那些環境不好的學生,更會提供特別的照顧﹔假如喇沙轉直資,可能會嚇怕清貧學生,影響他們的入讀機會,所以學校轉直資的機會不大。」Brother Thomas說。

Fatdog 寫道:
請大家再看看喇沙會修士 Bro. Thomas 接受報章訪問的說話, 你會更清楚那些學校堅持教學理念:
「喇沙書院的宗旨是提供全人和基督教育,尤其對那些環境不好的學生,更會提供特別的照顧﹔假如喇沙轉直資,可能會嚇怕清貧學生,影響他們的入讀機會,所以學校轉直資的機會不大。」Brother Thomas說。

講就一定係乜都收

人 地 喇 沙 收 埋 直 屬小學D band 2 生 架

[quote]
Fatdog 寫道:

講就一定係乜都收[/quote]

長毛 寫道:
人 地 喇 沙 收 埋 直 屬小學D band 2 生 架

[quote]
[quote]
Fatdog 寫道:

講就一定係乜都收[/quote][/quote]
喇沙收o既band2生, 據聞係打波, 音樂果d

FUNG12345:人各有志,各有所取,如果覺得ls好,如有能カ者當然要入讀!任何人都有撰擇,最重要有實カ!教育有成績才有理想!
‹ 上一主題|下一主題