用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果仔女派左去Band3中學,你會點?
樓主: 火石
go

如果仔女派左去Band3中學,你會點? [複製鏈接]

Re: 如果仔女派左去Band3中學,你會點?

Sindy,

依 ! 你有所不知啦,我呀細讀得麻麻地炸,鬼C咁蠢,又lazy,雖然而家至小三,但睇怕都好難上到位.  

Sindy 寫道:
咪玩啦,點都唔輪到你女啦  

小三就話佢唔得,幫你女打多你兩野....     你睇下點幫佢好過搵呢d學校啦.....

CHUCHU 寫道:

Sindy,

依 ! 你有所不知啦,我呀細讀得麻麻地炸,鬼C咁蠢,又lazy,雖然而家至小三,但睇怕都好難上到位.  

[quote]
Sindy 寫道:
咪玩啦,點都唔輪到你女啦  
[/quote]

chuchu,

你唔係呀, 宜家先小三, 仲有兩年先到5年級喎, 你宜家加緊教佢, 日日都同佢講看下佢會唔會改, 而且佢仲咁細, 真係好難要佢一日之間改變.

其實我都同意chuchu嘅講法,我細女p.4,同chuchu嘅小朋友一樣,但我個女就唔係懶,佢吸收唔到,理解唔到,但佢肯做,結果係中,英,數,常都唔合格,但我

Nymph & chuchu,

我朋友兩個小朋友都有讀寫障礙, 大仔宜家讀緊中一, 係西貢祟真, 都係band 2尾band 3頭既學校, 細女就由band 1小學轉去band 2小學, 宜家讀緊3年級, 反面宜家佢地讀得開心好多, 當然大仔間中學一定有唔好既學生, 但係只要學校校長係有心教學生, 肯改革, 我覺得唔係大問題, 做父母都要面對現實, 比你小朋友入到band 1中學, 考試考最尾, 咁樣咪仲衰.

rclamlam,

係呀!我明,所以我都好努力睇定d,比較好band 2尾band3頭中學,萬一到時真係成績唔到,都唔駛瞎忠忠,兩頭榺! 此終都係果句睇餸食飯,唔好夾硬嚟

Nymph,

話時話,我呀細都係理解好大問題,好似講極都唔明,所以多數中文同英文閱讀理解都唔合格 激氣!

rclamlam 寫道:

我朋友兩個小朋友都有讀寫障礙, 大仔宜家讀緊中一, 係西貢祟真, 都係band 2尾band 3頭既學校, 細女就由band 1小學轉去band 2小學, 宜家讀緊3年級, 反面宜家佢地讀得開心好多, 當然大仔間中學一定有唔好既學生, 但係只要學校校長係有心教學生, 肯改革, 我覺得唔係大問題, 做父母都要面對現實, 比你小朋友入到band 1中學, 考試考最尾, 咁樣咪仲衰.

Hi, Nymph

我個女情況跟妳細女差不多, 不過佢真係懶.
我想請問吓那裡做讀寫障礙測試? 費用如何?
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

chuchu
中文同英文閱讀理解都唔合格......係呀!係呀!我個女就係
衰係這部份....點算!?   
[quote]
CHUCHU 寫道:
rclamlam,

係呀!我明,所以我都好努力睇定d,比較好band 2尾band3頭中學,萬一到時真係成績唔到,都唔駛瞎忠忠,兩頭榺! 此終都係果句睇餸食飯,唔好夾硬嚟

Nymph,

話時話,我呀細都係理解好大問題,好似講極都唔明,所以多數中文同英文閱讀理解都唔合格 激氣!

[quote]
rclamlam 寫道:

[/quote]
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

您可以

vivama....thank you for your reply [quote]
vivama 寫道:
您可以
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

a961115
我尋日先同阿女做完體檢,姑娘好好,叫我見doctor ,由醫生寫信會較快,結果係醫生話唔需要,佢話阿女係一般嘅理解唔得啫,唔需要轉介.D醫生懶到死,寫封信啫都唔寫.
我自己就去咗私家醫生到睇(阿女發燒),話阿女嘅情況比佢聽,順便叫佢寫封轉介信比我去下葵涌到排期,個醫生好好,寫咗比我,(佢只係收睇病+藥嘅錢,封信冇收$$)我依家己經見完姑娘,排緊期等見醫生.
所以依家政府醫生,好就好咋,唔好果D你都唔好諗佢會幫你.

睇左咁多位媽咪d心聲, 我好有共鳴, 亞仔band 1 唔使想, 最怕就係連band 2都入唔到, 唔係話band3一定唔好, 但就一定比人label 左, 第日影響佢嘅信心! 同埋真係驚"學好三年,學壞三日" 這麼多年的心機, 真怕白費!

我都係住在MOS區,亦想問吓MOS區有無D係BAND 3頭而且校風比較好D嘅學校呢?因我個女係讀緊勁差嘅中學.

如果你住MOS區 ...會點排次序?由最好開始...

東華三院黃鳳翎中學
仁濟醫院董之英紀念中學
保良局胡忠中學
青年會書院
潮州會館中學
馬鞍山崇真中學
馬鞍山聖若瑟中學
曾璧山中學
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學
香港中國婦女會馮堯敬紀念中學
:-) :-

Nymph....唔該哂!
Nymph_ 寫道:
a961115
我尋日先同阿女做完體檢,姑娘好好,叫我見doctor ,由醫生寫信會較快,結果係醫生話唔需要,佢話阿女係一般嘅理解唔得啫,唔需要轉介.D醫生懶到死,寫封信啫都唔寫.
我自己就去咗私家醫生到睇(阿女發燒),話阿女嘅情況比佢聽,順便叫佢寫封轉介信比我去下葵涌到排期,個醫生好好,寫咗比我,(佢只係收睇病+藥嘅錢,封信冇收$$)我依家己經見完姑娘,排緊期等見醫生.
所以依家政府醫生,好就好咋,唔好果D你都唔好諗佢會幫你.
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

香港真的好現實,band3的學生將來都是向職業先修,技術之類發展,課程多是活動教學,啲學生真的好幸福。現今band2質素都無法追上band1 學生,啲學生不斷用功讀書,尤其是band2學生壓力更大,band2如何努力考到頭幾名,都是band1尾。
我兒讀band3,他品行唔好,再遇著教育質素低,是非黑白不分,歪曲事實,掩飾、貪婪的主任。我層經面對過說謊的兒子和不能信任的主任,來處理我兒在校犯的錯事,最後都是全靠bk家長比好多關心和指導我,才可令我清醒去處事!  :wink:
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

請問九龍城區有邊d係好嘅band 3學校呢?thanks

我相信一個勤力上進既小朋友,係升中一階段係band3生都好,係可以進到band1的,我見過有這樣的孩子,我好明白你既感受,但你既咁灰既諗法,絕對可以打沈你既細路,你都要積極不放棄先得架
feel-good 寫道:
香港真的好現實,band3的學生將來都是向職業先修,技術之類發展,課程多是活動教學,啲學生真的好幸福。現今band2質素都無法追上band1 學生,啲學生不斷用功讀書,尤其是band2學生壓力更大,band2如何努力考到頭幾名,都是band1尾。
我兒讀band3,他品行唔好,再遇著教育質素低,是非黑白不分,歪曲事實,掩飾、貪婪的主任。我層經面對過說謊的兒子和不能信任的主任,來處理我兒在校犯的錯事,最後都是全靠bk家長比好多關心和指導我,才可令我清醒去處事!  :wink:
feel-good 寫道:

九龍城區band 3學校可考累以下:

1. 香島中學
2. 勞工子弟中學
3. 基督教中國佈道會聖道迦南書院
4. 禮賢會彭學高紀念中學
5. 鄧鏡波學校

囡囡讀香島中學,佢好滿意,校風,老師都好好,成績比以前好,讀書自動自覺.
其他幾間有同學仔讀,都可以,但要睇緊D,因為比較參差.

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題