用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

miffy,
九龍城買校服平?
近邊度架?thanks!

有冇MAMI 收到YORK 寄信黎 要係5月4號 註冊架 ??   

ShinTeresa,

點解你禁遲既, 以我所知大部份都係今個星期註冊.

可能我係遲個批先去int 我都係尋日先收到信咋 想問下已註冊既mami 當日既 程序係點 ?? 因我諗住叫婆婆去 thanks

ShinTeresa,

我都差不多2月先 int, 你小朋友係上午定下午班呀, 我現在waiting 上午, 希望有位啦.

我26日下午12.30到去註冊, 唔知係咪佢地lunch, 我交完支票同校車資料, 佢開完收據, 同比一張關於6月買書通告, 就走啦, 大約15分鐘.

HI Meldoy2216
我係4月先去int 架 我阿女係pm class, york 講左am 冇位 wl 都冇位 so我都冇所謂 if下年有am 先轉番佢上晝 anyway 你晒唔晒要坐校車 ?? 其實我見佢地d 什費都好貴, 另外你會ng會比你小朋友join 個新生適應班 要成2000元 wa 好似好掠水甘既??     

more question:

york 好似仲收緊人 佢地actually 有幾多班 am/pm ?? 我fd 話york 雖然有3 間學校 but收甘多小朋友 會ng會唔夠地方比小朋友?? 會ng會好迫??

ShinTeresa,

係呀, 不過估有好多人唔去註冊, 因為好多媽媽都當york係大後備, 我住馬鞍山, 所以會搭校車, 不過好貴下, 成$920呀
我囝囝唔會上適應班, 太唔值呀, 加上我囝囝間nursey都7月未先開始假.

點解甘多mami 會將york 係大後備, 係米york 有any 問題??   

妳們要預備一筆儲備金迎接呢3年學費~課外活動費用.

york can apply coupon 係其他d什費真係貴左d 者  

Hi,

I live in Sheung Shui.The school bus fee is about $1200. It's very expensive.

Gertrude

meldoy2216:

請問買書通告是怎樣? deadline? how much? 因有事已改期註冊.

小雪人:

要預多少(每年平均計)? 請問您是新生媽媽 ?

WKW,

張通告只是話6月中會寄書單, 到時再交錢.

其實課外活動參加與否, 係睇自己, 量力而為, 唔需要太過緊張

meldoy2216,

Thanks so much!

各媽媽,

您們好! 相信決定讓寶寶入學的您已經繳付相關費用, 請問以下的開支項目正確嗎? 有否遺漏?

雜費 : HK$1070 / 年
茶點 : HK$3300 / 年
書簿費 : HK$1100 / 年
書包及茶杯 : HK$150
毛巾盒連杯碟 : HK$58
夏季校服及運動服 : HK$353
每月學費 : HK$2180 - 留位費 HK$660 = HK$1520
(假設申請學券失敗)
校車 : HK$630 (最平宜計)
--------------------------------------------------
開學 (即8月9日)前 所繳費用共為 HK$8181
(如申請學券成功, HK$8181 - 每月學券資助HK$909 = HK$7272)

另曾分別向教統局及學校查詢有關學校學券資格事宜, 兩方都說是被動角色:

教統就說整個九龍城區幼稚園只有YORK資格有待批核, 問其原因, 是YORK仍欠某些審批所需資料, 批核工作要視乎校方何時交齊文件, 希望你明白我地係被動, 我地唔可能迫學校交文件, 只可速請校方並沒有審批 DEADLINE.

而 YORK 就說仍待教統審批, 當對那位老師說教統回覆是校方未有呈上所欠資料而仍未能進行審批, 那位老師便不太客氣的說: 批唔批唔係我地決定, 幾時批到, 我地答唔到你, 你要問就問返教統, 學校已交左資料, 我地係被動既.

雙方都話被動, 難道只有家長主動? 一方話交左, 一方話仍未收齊, 再這樣 --> 申請失敗.

教統話如學校開學後才申請到學券資格, HK$10000 是不可DATEBACK. 之前FIRM了每月的資助額不會因遲開始享用而增加.

其實真係想早些知結果以便作更好預算.

您們有何意見?

除左以上個d晒費 另外if你比個小朋友join佢地個適應班 only 2 weeks 都要2000元 wa去一去註冊 晒左好多$

more 個次我打電話去問野時 個ms tong 話等緊emb批coupon but 佢講到實牙實齒話今年k!開學可以entitle到 如果york真係批唔到 我又未必比阿女去讀啦 寧靜等下年 先再算

除左以上個d晒費 另外if你比個小朋友join佢地個適應班 only 2 weeks 都要2000元 wa去一去註冊 晒左好多$

more 個次我打電話去問野時 個ms tong 話等緊emb批coupon but 佢講到實牙實齒話今年k!開學可以entitle到 如果york真係批唔到 我又未必比阿女去讀啦 寧靜等下年 先再算   

So trouble. My feeling is that the school is not honest. She's for commercial interest more than the benefit of students. Apart from her well-known high standard of English. I cannot find another reason for my son to enroll.Any comment ? Should I change my decision to let my son study in York ?
‹ 上一主題|下一主題