用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2007 K1家長入來傾下^。^
樓主: janetngan2
go

創價 2007 K1家長入來傾下^。^ [複製鏈接]

Re: 創價 2007 K1家長入來傾下^。^

Pinocchio,

我7月會搬去青裕新村(村屋),我諗會搭同一架車。我問

醒目開學勳章

bosco,

我仔仔係葵涌都係尾站上落車
朝早返 9:00 要 8:20 上車係好好
不過放學 12:00 要 1:15 返到屋企邨口..

Oscar媽,

請問返學大約半個鍾,點解放學要個幾鐘0既?係咪要兜埋其他學校學生呢?

我想問清楚係咪8:20上車,8:45到學校呢?
Thanks a lot!

patBmom 寫道:

jk923,
我睇佢哋既視學報告同明報有篇訪問都係讚好好,
而且聽過有啲小朋友讀過既家長都超讚,
又係我同老公都鍾意既活動教學,
所以就成為咗我哋既首選喇!
至於面試時考乜?
都係問吓啲玩具係咩食物呀?
平時帶小朋友去邊度玩呀?
問我認為教小朋友最困難係咩呀?......

唔該你呀!  

醒目開學勳章

肥司拉,

我仔仔條線全部都係創價既學生..
因為返學既頭站都要兜個幾鐘先返到學校..
因為唔只入葵涌
校車仲要入荃灣

Oscar媽,

非常多謝您的詳細解答, Thanks again!

Hi bosco,

不過我囝囝要轉到上就班先可以同到你囝囝一架車啦 :cry:  :cry:

各位媽媽, 有幾個問題想請教一下!

1.        創幼是否有宗教背景呢? 創價學會是否日本的一個宗教團體?
2.        語文程度如何呢? 有Native speaker教英文和普通話嗎?
3.        平日有沒有功課?
4.        學校對小朋友品德栽培的情況又如何呢?
5.        報名程序又如何呢? 通常幾月派表? 可以download嗎?

謝謝幫忙!

Chickee :
我問過報名表10月份可以上佢地website download。11月中至尾開始in.

各位
您哋記得第一日返學帶相機拍吓小王子及小公主
第一日返學老師會同小朋友唱一隻歌
行行慢慢行,近着老師慢慢行

聽老師講故仔及填色
同媽咪玩集體遊戲

1 創價由國際創價學會池田先生創辦, 但學校無宗教堂
2 有 Native speaker英文和普通話老師
3 K1只有簡單線條畫
4 著重品德培育
5 可在website download.

Chickee 寫道:
各位媽媽, 有幾個問題想請教一下!

1.        創幼是否有宗教背景呢? 創價學會是否日本的一個宗教團體?
2.        語文程度如何呢? 有Native speaker教英文和普通話嗎?
3.        平日有沒有功課?
4.        學校對小朋友品德栽培的情況又如何呢?
5.        報名程序又如何呢? 通常幾月派表? 可以download嗎?

謝謝幫忙!

誰住在 Fanling, 請問校車既資料?
2007 K1 AM

Roroma,
唔該晒!

我仲想問下, 品德方面, 學校係點培養呢?
英文及普通話堂是每天都有嗎?

thanks!

jk923,
唔該晒你呀, 咁我要mark住10月啦!
你係唔係都會報呢間呀?

各位媽咪,

你地有興趣可以 click 入去學校o既網址睇下, 從中可以知道多一點學校o既資訊, e.g. 學生活動概況, 有相片; 最難得是, 佢有齊所有教師o既教學經驗&資歷.  由此可證明學校o既透明度高.

<<創價>>

Michelmcy,
學校既網站, 我已經睇過啦, 就係見佢竟然可能詳細列出每個老師既資歷, 吸引我繼續去了解呢間學校多d, 因我暫時都未搵到其他會咁詳細列出老師資歷既幼稚園。同埋我覺每個老師都有唔同專長, 俾我好有信心創價有好專業既老師去應付唔同問題。

16號就到囉. 真係好怕自己唔記得去而冇咗個學位.
仲未正式開學就咁緊張, 返咗個都唔知點算囉.

天使兒 寫道:
16號就到囉. 真係好怕自己唔記得去而冇咗個學位.
仲未正式開學就咁緊張, 返咗個都唔知點算囉.

係呀,
我老公都好緊張,
成日提我16號記得返學校呀!
搞到個仔未返學已經好似好大壓力咁!

Chickee 寫道:
jk923,
唔該晒你呀, 咁我要mark住10月啦!
你係唔係都會報呢間呀?

係呀。我較擔心既係問過校車今年我果度要7:55上車呀!

品德方面,通過多類型活動如親子閱讀,禮貌紀錄,尊重,家長也敬師,敬老活動咁, 注重待人接物, 每月有各級輪流上台表演,訓練小朋友自信.家長更可在website睇返,好開心

英文及普通話堂不是每天都有, 係比較少.

Chickee 寫道:
Roroma,
唔該晒!

我仲想問下, 品德方面, 學校係點培養呢?
英文及普通話堂是每天都有嗎?

thanks!

‹ 上一主題|下一主題