用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 再有人打擊我為女兒選讀國際學校的決定 ...
樓主: play
go

再有人打擊我為女兒選讀國際學校的決定 [複製鏈接]

Re: 再有人打擊我為女兒選讀國際學校的決定

Cara2006 寫道:
[quote]
不過,大家做朋友,做親戚,見面開開心心就好喇,
在 bk,大家討論下國際學校同 local school 無問題,
但係同朋友親戚傾,遇著 d 特別鍾意同人 argue 的人,
就會沒完沒了,講得幾講傷感情真係無謂。

我都好怕 D 朋友成日要同我討論學校問題,
如果係友善的傾下計,冇問題,
最怕有 D 人,好似係都要話你個選擇係錯晒,
你孩子讀的學校係差的。
我有是都會忍唔住口反駁佢,
但係我發覺,有 D 人根本唔係想理性討論,
佢只係常用盡辦法話你,講到你要服佢為止。
[/quote]

It happened to me too! I usually said “Oh Yeah! You are probably right!! “ Then change subject….Why brother   

Very appreciate to your sharing.  I choose IS for my kid is not only for "good English". The main purpose is that I don't want the "spoon feeding" system spoils my kid's interest in learning. I don't want him to learn for "exam" or "result", I want him to enjoy learning and have whole person development. 求學不是求分數is strongly promoting by the gov't, but why still have小學呈分試and the "banding" system? My husband and I were studying in the "so-called" 名小學and understand how hard our school life were, we don't want our kid to 重滔覆徹.

I understand that Chinese is becoming more and more important. I'm planning to let my kid join some Chinese class (of course putonghua) after school and keeping speaking Cantonese at home. Hope it works.

旻旻&思思 & MarcusD,
Hope you can have compromise with your spouse, their support are very important.

It seems that everybody wish their kids to master both English & Chinese (Mandarin).  May be SIS is one of the options.

patsueho 寫道:
It seems that everybody wish their kids to master both English & Chinese (Mandarin).  May be SIS is one of the options.

Yes, SIS is very hot. and seems student also learn French! That is great! (I am not sure is it true! Just learn from the web only)

To: fleet
My wife agreed that we will apply this year! However if no IS accept my boy ( he is a small boy, born on OCT.) Then.....
Go back to local kinder and retake K2. (Ah...Nightmare begin)

So.....again.. Pray hard! And trusted Heavenly Father will provide the best for him! (He is the provider, not me!)

how is SIS as compare with other international school? are they like others, eg not spoon feed approach?
patsueho 寫道:

好同意呀       

Cara2006 寫道:
本地學校地表面係有中文課程,但係學校,學生,家長 "重英輕中" 的情形,根本就好嚴重,話係話學校有兩文三語,但係個個家長都要孩子谷英文,尤其係名校,間間都以其英語水平招徠,
本地學校中,係得培正一間打正旗號係中文學校,而依然係公認的名校,( 培正是我好欣賞的學校 )。
講到入中學,個個學生都爭入英文中學。
( 把口話唔恨入英中的,好多其實都係因為入唔到先咁講 。)
名校學生亦以 "英文好,中文唔好" 為榮,
邊幾間名校最多假鬼妹,唔駛我講。
D 人話家長比孩子入國際學校係唔重視中文,
我要佢地問心,佢自己想唔想孩子入英文中學?

我的仔仔2008年入學,現在我正考慮報讀西貢英基幼稚園,請問:
1)它是否只得k1及k2?然後是否升小學?
2)它的學費多少?
3)interview困難嗎?
4)小學的學費如何?
5)小學之後的學生有甚麼去向呢?
上述問題時常提及$,因為我們只是中產階級.作出選校決定也承受一定的pressure(家人及經濟),但因為我也想BB有愉快的學習環境及童年,所以希望大家能幫幫我!Thank you!

BBCHU6: 如小朋友喺2005年出世,2008年9月便要入讀英基幼稚園,需於2007年10月1日至31日寄掛號信或親身交申請表到那間英基幼稚園。

1)它是否只得k1及k2?然後是否升小學?
答: 對,只有K1 & K2,因5歲那年便升讀小學Year1。

2)它的學費多少?
據它的幼稚園網頁說月費是HK$4500。
http://kindergartens.esf.org.hk/aboutus_fees.html

3)interview困難嗎?
申請英基幼稚園是不用面試的。

4)小學的學費如何?
據英基的網頁,現時小學年費是HK$51500,分十期付。
http://www.esf.edu.hk/index.aspx?nodeID=950&langNo=1

5)小學之後的學生有甚麼去向呢?
多數直升所屬的英基中學。

gab

真的十分多謝你的回覆,資料十分詳盡.Thanks!

你的孩子也讀國際學校嗎?如果是,哪一所呢?
申請英基不用interviw,哪用甚麼準則收生?
除了英基外,你還認識其他好的國際學校嗎?

其實我曾讀傳統學校多年,也曾教傳統小學多年,都幾清楚學校的運作,即使是一般的學校,強迫小朋友讀書的情況已十分可怕(我自己也曾是劊子手),可況是名校呢?所以我對即使是打正旗號的活動教學幼稚園信心不大.

醒目開學勳章

我都有朋友堅持話佢幫個女考的傳統名校及某些九龍塘區學校先係好學校, 佢覺得好奇怪, 點解我住得咁近九龍塘都唔幫個女考呢D學校, 我只係答佢: "呢D學校好好, 不過唔適合我個女".  佢個係大女, 結果比佢考到港島區最多人爭/鍾意嗰間, 我真心替他們高興, 覺得佢個女好適合嗰間學校.  但當我話比佢知我個女會讀國際學校, 佢即刻話: "咦, 你幾時報名架?  不過嗰間學校.......".  其實佢講咗一個幾有侮辱性嘅原因, 覺得呢間學校唔好.    , 不過我冇再同佢繼續爭論落去, 只係叫佢唔好咁講, 雖然大家係朋友, 未必一定要有相同睇法.  我同老公只想個女開心健康地成長及學習, 因應個女嘅性格及能力去選擇.

醒目開學勳章

[quote]
Annie123 寫道:

我有一個廿年好朋友,都講過對國際學校好苛刻,好侮辱的批評。不過,我無嬲佢,反而好同情佢。

>>> 好啱, 我都真係無嬲我個朋友, 因為她這些言論及想法, 純粹係佢個人修養問題, 心胸及眼光不夠廣闊, 容不下別人的意見.

小朋友宜家先兩歲幾人仔, 係龍係鳳, 上天定落地, 實在言之過早啦.  

國際學校 vs 本地學校,這個衝突不是新鮮事。
正如網友話齋,一般地區學校對名校的仇視亦不見得少。
國際學校學費貴,學生英文好,已是兩個最令人牙癢癢的因素,有機會窒下踩下國際學校學生/ 家長,真係開心都黎唔切。
人地話乜,由佢啦,佢要認叻,比佢認囉。

醒目開學勳章

Yeah  

BBCHU6: Please check PM.

gab

Please check your PM.

gab

Please check PM again.
‹ 上一主題|下一主題