用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想問下尖沙咀港青國際
go

想問下尖沙咀港青國際 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下尖沙咀港青國際

想問下尖沙咀港青國際好唔好, 點收生ka???

Re: 想問下尖沙咀港青國際

我女現在正讀它的k1 , 我本人覺得好好 ,因個女好開心 ,又學到嘢 , 英文oral不斷進步 ,每班老師都好nice ,
k1有2班 ,只有am class ,
我女那班有2個 miss,1個sir ,同學仔大多是按比例 -印度 ,日本 , ( 香港人反而較小 ) , .

沒有傳統的1對1interview ,當天是我女和其他面試的小朋友一起玩,反而是用觀察小朋友的行為來收生,一切都很隨意,令大家都沒有壓力.

我好喜歡這間學校,因為個女每天放學都好開心.
個女開心,我就開心.

若你再有問題,我知到的,都會盡量答你呀!

我想問呢間同英基及耀中有無分別呢??

醒目開學勳章

想問下要早幾多報名呢???
deedeegogo 寫道:
我女現在正讀它的k1 , 我本人覺得好好 ,因個女好開心 ,又學到嘢 , 英文oral不斷進步 ,每班老師都好nice ,
我女那班有2個 miss,1個sir ,同學仔大多是按比例 -印度 ,日本 , ( 香港人反而較小 ) , .

沒有傳統的1對1interview ,當天是我女和其他面試的小朋友一起玩,反而是用觀察小朋友的行為來收生,一切都很隨意,令大家都沒有壓力.

個女開心,我就開心.

請問K1學費幾多?  我再網上找不到.  升邊間小學?

個女開心,我就開心.

School fee is $4,324 (half day session)

YMCA web site : click here

[quote]
wwytiffany 寫道:
請問K1學費幾多?  我再網上找不到.  升邊間小學?
[quote]

Hi deedeegogo,

How are you & yr daughter?

amazing9870

個女開心,我就開心.

autest_baby

check pm.

amazing 9870
你好呀! 看了class photo嗎 ? 各人都好可愛呀!

Hi deedeegogo,
你好.我個仔將會挿班讀k1.想問吓要唔要帶茶點,同埋返學的衣著有冇要特別注意呢?
Thx.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

CheukHin
Hi ,
-不須要帶茶點的 ,學校每天都有不同茶點供應 ,如-餅仔,
bread, 橙, 麥片+牛奶 , 橙汁 ,蘋果汁 ,我只知咁多 , 是我女同我講的 .

-衣著極知隨意 ,有一件袍仔校服 , 入面就著自己衫 ,無人埋我穿咩衫的 ,當然要舒服為原則 , 因為都有PE堂 ,會走來走去

你會入邊班 ? 而家都5月了 ,6月就完學期  , 入讀2個月 ?

cheque
ymca do not have any nursery class , only K1-K3.

簽名被屏蔽

Hi deedeegoo,
Thx for yr reply.
佢係rainbow class, Ms.Ruth嗰組. 本來報咗出年讀k2.但係想佢早d適應,而k1又剛好有一個vacancy.所以比佢讀先兩個月.

amazing 9870
你好呀! 看了class photo嗎 ? 各人都好可愛呀!

係呀!  各人都好可愛呀!
看見他們已經適應學校生活, 真是非常感動.  

amazing9870

醒目開學勳章

咁其實要早幾多報名??同埋收生標準係點呢??

xanax1mg

我唔係好肯定 ,我女而家讀緊 k1 , 依我記憶 ,我是大約2月份親身上去報名 ,4月interview , 6月買校服 , 書包 .

YMCA各家長:
請問有沒有國語堂及有沒有校車去黃金海岸呢?現時九月K3有沒有位呢,填表先或電校務處呢?
是九月開學還是8月呢?興趣班有沒有SWIMMING或BALLET?
謝謝大家!
Pls:YMCA(港青)同香港基督教青年會農圃道幼兒學校
YMCA OF HONG KONG FARM ROAD NURSERY SCH
有何分別?
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

KaKaYa 寫道:
YMCA各家長:
請問有沒有國語堂及有沒有校車去黃金海岸呢?現時九月K3有沒有位呢,填表先或電校務處呢?
是九月開學還是8月呢?興趣班有沒有SWIMMING或BALLET?
謝謝大家!
Pls:YMCA(港青)同香港基督教青年會農圃道幼兒學校
YMCA OF HONG KONG FARM ROAD NURSERY SCH
有何分別?

1. 每週只有一至兩次國語堂, 但不要期望他們會學得好好.
2. 印象中校車只去九龍市區.
3. 學校在九月開學.  
4. 全日班會有swimming lesson.  好像沒有BALLET.
5. 香港基督教青年會農圃道幼兒學校是local kinder.
    YMCA in TST is Int'l kinder, 畢業生可申請報讀IS.
6. 如想知道有沒有VACANCY, 打電話問學校會好些.

amazing9870�各家長,
謝謝你的回覆!我想問多一些,才電學校或參觀!二三年前已上去一趟,但他們經常關門,所以沒有disturb入去;不知facilies�學校的學習範圍是否專業???同一般九龍塘私立幼稚園及國際學校的分別???
我見web-site說lunch是酒店provide是否很不錯?
我其實不大喜歡太商業化的幼稚園,請問這學校會不會這樣呢?
畢業生可申請報讀那一間IS比較方便呢!美式或英式比較容易呢?
現報K3國際幼稚園好還是報國際學校yr 1好呢?謝!
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然
‹ 上一主題|下一主題