用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 早期訓練vs協康會青蔥計劃
go

早期訓練vs協康會青蔥計劃 [複製鏈接]

早期訓練vs協康會青蔥計劃

請問早期訓練(e位﹞及協康會青蔥計劃有什麼分別?﹝除左費用不同之外﹞
其實早期訓練是什麼?
因為我兒子一直被評估為只是言語遲緩,但行為上總給我一種怪怪的感覺,智力評估中心只轉介兒子去排言語治療,其他的eetc, i, s位都無份,不過眼見有問題,現在可以如何去做?是否帶兒子去協康會青蔥計劃中返st,ot等較為適合?

Re: 早期訓練vs協康會青蔥計劃

Hi,

我建議你帶小朋友去協康會做多一次評估,唔駛自己估估下,我個仔兩年前做過,當時收費好似是$550.00

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

醒目開學勳章 王國長老

我仔仔做完政府評估, 醫生建議排i位, 好好彩, 真係好好彩, 只係排左3個月就排到, 黎緊9月入學(我仲只排一間tim!)
我尋日都有同協康姑娘傾, 佢話, 如果肌肉協調無問題, 多數都唔會有早期訓練, 我而家就自己去協康青蔥語言治療, 由於我仔仔只有speech delay, 所以就只做speech, 無其他部分
協康姑娘都話, 有時政府d資源係分得好唔均勻, 佢都唔知點解, 有d排幾年都排唔到, 有d仲無啦啦suggest close file tim! 總之佢話, 如果覺得唔公平/唔夠service, 就要自己爭取wor!
仲有, 你自己日日對住小朋友, 佢有咩問題, 其實你最清楚, 我都suggest你去協康做個評估(而家收費係$600/hr), 如果姑娘評完, 覺得都有其他需要, 有個report, 去政府爭取都好過自己齋up啦!

早期訓練和青蒽服務是不相同性質的。
早期訓練是經由評估後, 轉介的,
此類服務由政府資助,
中心內有幼兒導師、治療師為兒童提供合適治療,
訓練的時間是由中心安排的。

而協康會之青蒽計劃是輔助性質,
服務的本意是幫助一些正在輸侯 i位、e位或s位的學童,
其實就如私人補習一樣,
此服務當然要給較高的收費, 但相對時間亦較彈性,
不過, 治療方面是分開逐一分費,
幼兒導師每節400一小時,
治療師每節約600一小時,
個別資深導師/治療師會有更高收費的。

我個仔仔做完評估後,醫生都係只係比i 位佢,我等唔切,去協康做治療,個姑娘好詳細解釋比我知, 根據我所知,應該係咁﹕
姑娘話i 位就好賭命水,要遇上個i 位老師好就好,而ot及pt 都係有等於冇,因為他們半年來一次,st就好少少,但都係兩星期或三星期一次。
至於e位,我個仔個治療師就建議我排,因為有齊晒咁多種服務,好似補習社咁,約你一個時間去上堂,而且媽咪都可以入去,最緊要係學埋個技巧,返屋企都可以做訓練呀!
我仔仔個治療師就叫我有心理準備,e位好d,但可能排好耐,耐過i 位,有時比咗i 位你,但你又唔知好唔好要,又唔知唔要再等e位要等幾耐,怕蘇州過河無艇搭呀! 都係好矛盾,好難選擇,又怕揀錯咗累個仔。希望唔會比i位我,唔駛找做個咁難的決定。 
我以前做緊青蔥,做ST,可以一個禮拜一次或兩個禮貌一次。因為治療師走了,所以我冇做青蔥,(唔係唔駛做,只係我跟咗個治療師走) 我自己覺得,只係做一種,我都唔知我個仔要唔要其他的訓練,但青蔥就唔會顧到你,同埋去到好似就係咁,冇乜人理你,我聽人話,e 位有埋幼師、社工呀,有時都可以有人傾吓,青蔥d姑娘個個都咁忙,你都唔好意思阻住人傾啦,我都等緊e位。係個姑娘叫我去'lur' e 位。

正如你所言:
其實無論選擇那類服務都要撞彩...
就算是青蒽,有些老師都會同家長詳細解釋,平時亦會致電給家長查問小朋友做家居情況,所以真要視乎老師的工作態度。

老實說,在很多幼兒中心,i位老師的工作很忙,很多時除了教導特殊學童外,還要兼顧校務工作、協作班務、作助教等,真難以有時間全天候照顧兒童呢...

雖然有很多家長都希望就讀i位可以幫助兒童社交發展,但老實說,若你的孩子連基本的行為、學習也不行,老師又怎能顧及你的孩子?又怎發展社交?
故此,那些未發展穏定兒童,堅決就讀i位,很多時只會加強那些非必要(刺激)行為罷了。
‹ 上一主題|下一主題