用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣申請「皇帝位」
樓主: 1678
go

怎樣申請「皇帝位」 [複製鏈接]

Re: 怎樣申請「皇帝位」

hi,please PM me. Tks

PLEASE SENT ME
THANKS
NTSANG

please pm me too, thx!

pls pm or email me, many thanks.

[email protected]

I'd been to a similar seminar years before. I would said that it didn't worth the time (or money if have to pay for the seat).

Just hearing something like 誠意, 天羅地網, .... was somewhat like 阿媽係女人.

Besides, I feel a bit awesome to such 「皇帝位」. Is any respectable 校長 thinking he himself were 皇帝???

Anyway, please DON'T pass the pressure to your kids, they are only 5 or 6 yrs old!

(above is copied from the same post under 小學雜談)

ko06879 寫道:
我已前去過一次所謂「怎樣申請皇帝位的講座」, 去到先知原來是補習社買廣告, 佢講左少少關於皇帝位的介紹之後, 就勁 sell 佢 D 朗誦班、英文班、數學班、體操班, 又 sell 佢幫你做 profolio, 聽到好無心機, 希望這個講座會比 D 實質 D 資料 比我地 D 家長啦。

講真, 我上次其實真係聽到好鬼火 , 終於有家長有類似經驗。

me too. Kindly send the info. Thx!

What is 皇帝位 ?

1678,
Please PM me!
THANKS!!!

ansonbb 寫道:
What is 皇帝位 ?

終於找到 彥媽 之前講"What is 皇帝位",請分享:

3rd Round 叩門遊戲
=================

其實呢個 round 機制好簡單, 一般嚟講, 即使係名小學, 校長點都手上仲有 1-2 個位俾佢走盞既 (慢吓手會唔止, 因為校長有幾多個位可以自行收生係好睇 2nd round 最後真係有幾多人會 confirm 去讀個間學校) , 因為有d家長派完位後可都想俾小朋友讀私校呀, International school ar 咁, so 絕對會有位剩, 不過就一定唔多...

亦因為學校 1st + 2nd round 都受盡 EMB 操控...冇哂自主性, 嘩~~~ 到呢個 3rd round 仲唔盡情去揀d佢地 likey 既學生咩...so 要叩門真係一d都唔易....不過又係個句, 六合彩咁難中都有人中, so if 真係好 likey 某學校, 我又會 support 家長老虎都盡力再試多一次囉......唔得都叫同自己/bb 有個交待嘛...起碼叫做試過....

好嘞.....通常叩門就係要等 2nd round d小朋友註哂冊之後先去學校攞 form 同交 profile 既....因為係各學校各自收叩門生, so 究竟佢地收唔收叩門生, 又或幾時收, 就要睇番各自學校既 policy, 到時你地要 gup 緊d你地既心儀小學呢方面既資料....

叩門手續通常係:

1) 攞 form + 填 form (if 該校要做的話)

2) 寫封"賺人熱淚"既信以表誠意, 講吓 why 我咁想個小朋友讀到之類, 話時話, 要表現"誠意", 當日就要響 1st round 同 2nd round 都揀呢間學校做 1st choice 先得, 即使 1st round 係陪跑 (15 分抽都冇得抽) 都要"送死", 因為咁先顯得出你俾學校睇你真係"好鍾意佢"丫嘛~~ 好多學校 (尤其係 heat 個d )if 佢地見你 1st round 同 2nd round 唔係揀佢就根本唔會俾你叩門, 因為你"三心兩意"丫嘛)

呢 part 最好自己有"創意"d , 因為你地都知喇...你叩人又叩, heat 個d學校分分鐘都成幾廿人去叩個三幾個位, then 校長收收埋埋咁多 letter, 唔搞d 特別又點可以 attract his/her attention lei?? right? 我指 attract attention 唔係整d colour 呀, 公仔個d呀...而係諗d 好d既理由喇...convincing d 既 (唔好又係"你學校德高望重, 喜歡你既教育理念之類咁 vague 又行既野....) 咁 chance 面 (有得 interview) 點都會高d既....你地可以幻想吓你搵工個時點樣可以令 HR 響幾百個 candidate 中留意到你封信丫...差唔多係咁 feel ga la....

3) 夾一份細路既 profile ==> 呢樹就勁咯, 有d媽咪為左呢 part 可以 "豐富" d , 個細路由識行開始怕且已 send 佢學野呀, 考乜考物呀, cert 都一大堆, 就係等呢一日放響呢樹...希望憑籍小朋友呢d "特異功能" 可以"為校爭光"..咁校長就會對佢"青睞"...之類...If 打算咁做, then 就真係要"由細做起"喇...

但依家因為越嚟越多人識咁做 (我見過出面有d公司專幫家長做添呀, 收錢之嘛...幫做 editing, packaging ar gum...又係搶錢...我至唔 likey 呢d咁既公司  ), 所以依家有 18 般武藝反而唔係好吸引到個校長喎...因此唔係一定個 profile 厚就有用既....

你地問我咁校長要個乜 profile ar, 我都好難答到你..因為個個校長 preference 都唔同架嘛...有d真係想揾武學奇材, 有d就想揾溫馨家庭 (我見過有d家長響個 profile 樹唔係 highlight 個小朋友有幾叻, 而係佢地家庭有幾 warm 俾哂d一家三口家庭歡樂照 , 父母對小朋友有幾關心之類...想証明比校長睇...see!? 我地好緊張仔女學業架...之類)...有d校長又 buy 呢套架...

so...see?! 真係五花八門, 乜都有架....呵呵...呢 part 係考父母多過個仔喇....   

4) 之後, if lucky enough, shortlist 到你地, 就會 normally call for interview 既...咁...嗱...又要一家大細出席喇 (咁先叫 support 丫嘛...考 DSS/私校時 interview 都係), 不過就唔駛一定成身 LV 呀, GUCCI 呀咁既, 除非你真係考貴族學校喇...否則一家人企企理理已好足夠...

我記得當年我大彥考 DSS 個時我真係見到有對父母帶住個 5 歲小朋友 (考小一丫嘛) ...嘩...個日 3x 度, 熱死人...個對父母成身名牌不特止, 仲要個女一身 Burberry, 格仔裙配長袖白恤衫 (d 料真係好鬼厚), .....嘩~~~  大佬...真係..佢地熱就好喇...唔好搞到個女熱成咁嘛....佢地一去到 (因為學校好多地方都係冇 a/c 架喇) 就係咁同個女撥扇, 又問個女熱唔熱  嘿...我真係想代答 : 比你咁著丫, 睇你熱唔熱...?? 個女都"吽"哂, 我個心真係唔知好嬲定好笑....

小朋友, 斯文整齊咪得囉....好多野係父母想當然而已...唉~~   

Interview 都係普通對答喇....又唔係考試...係傾吓偈咁喇...最緊要小朋友肯出吓聲已經好好架喇...

5) Few days later 就知得唔得架喇...得就有 call, otherwise 即係肥-ed....得就恭喜, 唔得...都冇計架喇...讀住 2nd round 原先派到個間先囉...又或 if 有私校/DSS 打底, then 就去囉....再等 P2, P3 呀睇有冇機插班喇...

彥媽心聲後記
========

1) 我就冇呢個叩門經驗, 因為某程度上我信"東家唔打打西家", 全世界又唔一定得一間係好, so 唔存在"非君不嫁"此情況...好多野係"塞翁失馬"而已~~~

2) 講到呢度, 大家已應發現....若你地係 go for 阿公個 system, 咁小朋友讀邊間幼稚園根本扯唔上關係, 係 luck only, 要真係計...maybe 3rd round 怕都有d機既, 不過為左搏個幾個位既 3rd round 而去考某幼稚園好似有d "浪費資源"噃, 又唔係包得....

3) 若真係要計...if 考私小/DSS 的話, 係邊間幼稚園先會有較大既 impact , 一般嚟講, 其實唔係"某小學特別鍾意收某幼稚園既學生", 當然我唔排除 maybe 真係有, 但就算係都唔會多, 因為...其實大家有"某小學特別鍾意收某幼稚園既學生" 呢種感覺係因為該幼稚園d學生有某d能力 (e.g. 英語) 係較強既...所以咪收多d 囉 (if 間小學又係咁著重英語), so 多數家長為左令小朋友"競爭能力"高d, 都會 send 佢地去d較深既幼稚園, 因為咁佢地既小朋友會比一般幼稚園小朋友"識多d野", 自然獲取錄機會較大了...但點都好, 最緊要都係睇個個小朋友, so if 小朋友表現唔得, then 就算係同一間幼稚園畢業生都會係 A 考到, B 考唔到架喇...所以唔單憑呢樣就 conclude 話 ""某小學特別鍾意收某幼稚園既學生" 咁啦.....

Kindly please PM me the informations!!
thanks for sharing

Hi 1678,
Could you please also send the information to my email: [email protected]
many thanks!
Waiwing mama

1678 寫道:
今個星期六下午有個講座係前喇沙書院副校長講升學及點教仔, 包括揀讀優質小學策略, 怎樣看小學概覽如果自行, 統一失敗,怎樣申請「皇帝位」,如果想知多D, 可以PM我,會send 條link 你睇.

我以前聽過個講座,好有用。

me too. Kindly send the info. Thx!

Hi 1678,
Could you please also send the information to my email: [email protected]
many thanks!
mingming12 mama

Hi 1678,

Thanks a lot!

Hi 1678,

Hello !!  Please PM to me.  Thank you very much.

Blakemom

Dear 1678
Please pm me too.
Thanks a lots

Pls pm to me, thx!!

"[email protected]"

pls pm to me,thanks!

PLEASE KINDLY PM TO ME, MANY THANKS!
‹ 上一主題|下一主題