用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請給意見 ........band two 生入男拔
go

請給意見 ........band two 生入男拔 [複製鏈接]

請給意見 ........band two 生入男拔

唔好意思 .......
想請教也是代友人問 .....

她仔仔是內一間普通小學 讀書.成續和操行也是平平. 最近3月尾4月考到是全級第 100 , 而全級有162人 , 是正正 band  two  生 , 佢仔仔只係代表學校參加過區內田徑 , 足球,   毛球 , 乒乓球比賽 , 而有一些是區內有得獎 .  亦有代表區外比賽,  都有得獎而己 . 怎料嘗試考體藝 , 結果來信收佢仔仔, 又怎料到連九龍這間男校, 都有來信是正取生, 也收佢仔仔入讀 ,  真是歡喜都未完 , 又有既喜且驚的取錄消息 .

從而令到 2 位家長坐立不安 .
驚怕會是程度追不上 , 而追不上時.  期考是尾一 , 二 是否要踢出校. 又入了這校之後, 可否不參加體育比賽 ? 因為好明顯是仔仔是運動出色而取錄. 到那時不想參加比賽 , 想執好成績是可不可以 ??

而目前佢仔仔知道可以入到這間名校後 , 已開始發夢一樣 ,  根本無心再上學 , 更不知如何令仔仔考那個畢業試. ?? 又如何部署日後 , 仔仔面對的事項, 就是強化學習和平衡體育活動 ? 與其辛苦面對學與體 2項  , 還是放棄而取體藝來得實際呢?

Re: 請給意見 ........band two 生入男拔

學校係睇在佢有體育潛質先收佢, 所以無乜可能唔參加.
另一方面, 既然男拔收佢, 而佢又鍾意, 咪俾佢讀0羅, 所能佢會受到好0既影響, 得到人認同會勤力讀書呢!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

Re: 請給意見 ........band two 生入男拔

咁我就唔係好認同,第一,要考慮學費的問題,第二,與其在男拔考第尾照升班(小朋友也不可能在其他成績好的同學面前抬得起頭)不如去一所壓力沒那麼大的體藝了 !      

只要運動好,就算係包尾,都唔駛驚無得讀。

老實說,該名小朋友就算唔玩運動,成績都未必可能會追得到,唔幫學校比賽,學校又點解要留佢?遊戲規則好清楚,佢入去的任務就是這樣,只可以希望佢會被這所名校薰陶下而得到他本應沒有機會得到的東西。

另一方面看,DBS 認為運動叻都是一個小朋友的長處,運動都可以令人成長,如果那家長可以用這樣的觀點,整件事都簡單了,開開心心做名校媽。

點會呀?
在男拔, 運動勁和成績勁都會被學校看重. 同樣我們不會說運動"史"的小朋友不能在其他運動勁的同學面前抬得起頭!!

2bzmummy 寫道:

......與其在男拔考第尾照升班(小朋友也不可能在其他成績好的同學面前抬得起頭)......

對呀,學校當然看重您了,幫學校爭光,肯定不會踢出校,但也不會照顧您功課是否跟得上,但作為父母,您寧可子女學業與運動並重,或是做了運動健將,但功課一塌胡塗呢 ? 以上只是我作為母親的想法 ......      

最重要是小朋友是否有鬥心。 我既意思是遇強越強。 如果是有好性心,不防試一試男拔,如果求求其其無セ鬥心 ,不如揾一間同佢程度差不多嘅,費事佢無晒自心啦!

體藝會有信通知佢???
咩唔係要等到7月放榜先知, 今年攺咗???

我都想知, 可唔可以代問你朋友 ! Thanks

LittlePan 寫道:
體藝會有信通知佢???
咩唔係要等到7月放榜先知, 今年攺咗???

HPChingchingma 寫道:

她仔仔是內一間普通小學 讀書.成續和操行也是平平. 最近3月尾4月考到是全級第 100 , 而全級有162人 , 是正正 band  two  生 , 佢仔仔只係代表學校參加過區內田徑 , 足球,   毛球 , 乒乓球比賽 , 而有一些是區內有得獎 .  亦有代表區外比賽,  都有得獎而己 . 怎料嘗試考體藝 , 結果來信收佢仔仔, 又怎料到連九龍這間男校, 都有來信是正取生, 也收佢仔仔入讀 ,  真是歡喜都未完 , 又有既喜且驚的取錄消息 .

驚怕會是程度追不上 , 而追不上時.  期考是尾一 , 二 是否要踢出校. 又入了這校之後, 可否不參加體育比賽 ? 因為好明顯是仔仔是運動出色而取錄. 到那時不想參加比賽 , 想執好成績是可不可以 ??

而目前佢仔仔知道可以入到這間名校後 , 已開始發夢一樣 ,  根本無心再上學 , 更不知如何令仔仔考那個畢業試. ?? 又如何部署日後 , 仔仔面對的事項, 就是強化學習和平衡體育活動 ? 與其辛苦面對學與體 2項  , 還是放棄而取體藝來得實際呢?

運動勁咪係運動方面發展囉
而家入大學都唔一定要成績好勁先得啦
成績ok+運動勁, 中六或中七已經有人拉你入大學

同埋, 我覺得佢收你玩運動, 你到時應該冇得唔玩
如果想成績好d, 唯有加倍努力

我個人認為要認真考慮,
冇錯運動勁可以向運動發展,
但如果成績追唔到, 學校唔會可憐你

有一實例:
女兒同屆有一同學仔因為小提琴好勁入咗呢間名校
當時係band1尾成績, 學校講明係因為佢ge 音樂收佢
入讀F.1, 經常代表學校出賽揚威, 到咗學期尾要留班
重讀F.1, 小朋友冇晒自信, 我地都勸過佢父母幫佢轉校
但面子放不下, 到咗F.5, 當然冇得留低啦,
學校到咗呢個階段, 唔會因為你曾經立下ge功績幫你,
因為叻仔大有人在, 特異功能ge新生年年新鮮

到頭來只會害到小朋友
如果當年以佢成績入讀番普通band1尾中學
一定可以順利過渡中六ga :cry:

以上純屬個人意見...可能係我冇乜大志la...

我朋友個老公都係成績唔好架, 但係佢運動方面表演唔錯, 所以男拔叫佢入去讀書, 係男拔唔係全部人成績都咁叻架, 聽佢講只有2班係突出, 有一間係專為學校拎獎, 其他既學校就無咁重視.
HPChingchingma 寫道:

uki 寫道:
我個人認為要認真考慮,
冇錯運動勁可以向運動發展,
但如果成績追唔到, 學校唔會可憐你

有一實例:
女兒同屆有一同學仔因為小提琴好勁入咗呢間名校
當時係band1尾成績, 學校講明係因為佢ge 音樂收佢
入讀F.1, 經常代表學校出賽揚威, 到咗學期尾要留班
重讀F.1, 小朋友冇晒自信, 我地都勸過佢父母幫佢轉校
但面子放不下, 到咗F.5, 當然冇得留低啦,
學校到咗呢個階段, 唔會因為你曾經立下ge功績幫你,
因為叻仔大有人在, 特異功能ge新生年年新鮮

到頭來只會害到小朋友
如果當年以佢成績入讀番普通band1尾中學
一定可以順利過渡中六ga :cry:

以上純屬個人意見...可能係我冇乜大志la...

運動勁, 如果真係勁果d
佢中六一定收番, 佢a grade唔洗打咩
如果普通普通果隻, 就梗係唔收啦

醒目開學勳章

唉! 真係兩難. 明知道運動喺香港出路窄, 作為父母當然唔太想佢哋喺哩方面發展, 但就正正因為運動令到小朋友有機會入讀名校, 老實講, 明知道學校係因為運動強項而收個小朋友, 又點會唔要個小朋友為學校爭光吖! 但睇你o既言詞, 個小朋友亦都想入讀dbs喎! 如果斷然同個小朋友作出決定, 只怕佢將來會有怨言(哩個年紀話細唔細), 倒不如好好哋同個小朋友傾下分析俾佢聽等小朋友自己選擇, 要佢知道揀咗dbs就要承擔後果, 除咗玩運動, 亦都要努力讀書. 小朋友開始大, 有時父母都要問返佢哋意見先可作決定.
[img][/img]

我覺得首先不要給'名校'一詞沖昏了頭腦,應該先考慮孩子能力,本身資質如何,家庭可以給予怎樣的支援,千萬要想清楚啊!

講真, 宜家佢應該註咗册, 冇得大抽獎....又或者冇註册, 後悔緊???

你地真係唯心呀, 又唔見你地d家長幫小朋友搵 Band 3 等佢地有成功感, 點解個個都要入精英班, 去讀 Band 1 呀!
好有可能個小朋友係未試過係好環境讀書, 未發掘到潛質呢...你估間學校傻0既咩, 你又唔見佢收傷殘運動會冠軍!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

體藝係津貼學校...有咩理由會打茅波話你知:己被取錄?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

如果問100人, 相信99個會贊成選男拔, 棄體藝; 我可能是第100個, 原因有三:

1.        體藝比男拔較著重課堂教書, 起碼不會鼓勵自由學習,走堂和補習.
2.        以運動叻入男拔的學生會被集中在兩班, 物以類聚, 大家會較著重運動表現, 花很多時間練習;體藝則喜歡收讀書和體(或藝)都中上的學生, 讀書氣氛不致太差.
3.        田徑足球羽毛乒乓從來都不是香港強項, 男拔也非一枝獨秀, 前境如何, 大家心裡有數…

還有, 我贊成津校打茅波.

八卦一吓, 有無人知方力申個d既case係點樣架?
佢讀書得唔得架?  有無相同問題?
‹ 上一主題|下一主題