用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請給意見 ........band two 生入男拔
樓主: HPChingchingma
go

請給意見 ........band two 生入男拔 [複製鏈接]

Re: 請給意見 ........band two 生入男拔

方力申中學讀St.Jo.

Re: 請給意見 ........band two 生入男拔

youma 寫道:
如果問100人, 相信99個會贊成選男拔, 棄體藝; 我可能是第100個, 原因有三:

1.        體藝比男拔較著重課堂教書, 起碼不會鼓勵自由學習,走堂和補習.
2.        以運動叻入男拔的學生會被集中在兩班, 物以類聚, 大家會較著重運動表現, 花很多時間練習;體藝則喜歡收讀書和體(或藝)都中上的學生, 讀書氣氛不致太差.
3.        田徑足球羽毛乒乓從來都不是香港強項, 男拔也非一枝獨秀, 前境如何, 大家心裡有數…

還有, 我贊成津校打茅波.

但係, 以運動水平計, db勁好多
而且設施方面亦較好
對運動員發展好好多
而係田徑,足球,毛球,乒乓球, db係田徑,乒乓球都好勁
相反體藝, 好似係呢幾方面都唔多出色

同埋, 我相信如果係肯讀書的話, 係db讀完出黎, 應該唔會差過體藝

Hi HPChingchingma,

巳把所知pm了給你供參考.
HPChingchingma 寫道:
唔好意思 .......
想請教也是代友人問 .....

她仔仔是內一間普通小學 讀書.成續和操行也是平平. 最近3月尾4月考到是全級第 100 , 而全級有162人 , 是正正 band  two  生 , 佢仔仔只係代表學校參加過區內田徑 , 足球,   毛球 , 乒乓球比賽 , 而有一些是區內有得獎 .  亦有代表區外比賽,  都有得獎而己 . 怎料嘗試考體藝 , 結果來信收佢仔仔, 又怎料到連九龍這間男校, 都有來信是正取生, 也收佢仔仔入讀 ,  真是歡喜都未完 , 又有既喜且驚的取錄消息 .

從而令到 2 位家長坐立不安 .
驚怕會是程度追不上 , 而追不上時.  期考是尾一 , 二 是否要踢出校. 又入了這校之後, 可否不參加體育比賽 ? 因為好明顯是仔仔是運動出色而取錄. 到那時不想參加比賽 , 想執好成績是可不可以 ??

而目前佢仔仔知道可以入到這間名校後 , 已開始發夢一樣 ,  根本無心再上學 , 更不知如何令仔仔考那個畢業試. ?? 又如何部署日後 , 仔仔面對的事項, 就是強化學習和平衡體育活動 ? 與其辛苦面對學與體 2項  , 還是放棄而取體藝來得實際呢?

錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

1.        阿水都知DBS 體育成績勁過體藝,但你亦應清楚DBS已盡收天下頂級運動員,唔勁就真係抵打! 但如你認為是因為DBS設施較好所以勁, 那是否看扁了DBS運動精英的實力和努力?
2.        運動精英大都已在體院,球會或青苗受訓,入唔入DBS是否真係咁重要? 
3.        冇錯DBS體育設施多; 但又殘又舊, 咁都算好?你究竟見識過佢個gym和乒乓hall未?不如你又睇下體藝嘅設施: http://file.tic.edu.hk/newweb/info_rnf.php
4.        冇錯DBS田徑, 羽毛球,乒乓球都好勁,但俾你做DBS校隊阿一又點?做到學界第一又如何?全港第一又如何?最後能代表香港出賽的,咪又係大陸外援兵!本地運動員在香港有多大發展前景,不用我多說吧!
5.        還有,體藝的體育課程多元化,有基本運動理論、體適能訓練及各項運動技巧研習等。中四五同學需選修兩個運動專項以準備公開考試。預科班則設有特別體育課程供選修,理論及技巧並重。體藝又特別為精英運動員設立輔助計劃,使他們可以兼顧學業發展.所以我反而認為運動員在體藝讀書會叻啲;DBS每年有幾多運動精英會考得幾分,你唔會唔知吧?
6.        最後,我不是反對人入DBS,只是在Band2運動精英而言,選體藝亦未必完全無理,  in my opinion.

FUNG12345 寫道:
而且設施方面亦較好
對運動員發展好好多

同埋, 我相信如果係肯讀書的話, 係db讀完出黎, 應該唔會差過體藝

youma 寫道:
1.        阿水都知DBS 體育成績勁過體藝,但你亦應清楚DBS已盡收天下頂級運動員,唔勁就真係抵打! 但如你認為是因為DBS設施較好所以勁, 那是否看扁了DBS運動精英的實力和努力?
2.        運動精英大都已在體院,球會或青苗受訓,入唔入DBS是否真係咁重要? 
3.        冇錯DBS體育設施多; 但又殘又舊, 咁都算好?你究竟見識過佢個gym和乒乓hall未?不如你又睇下體藝嘅設施: http://file.tic.edu.hk/newweb/info_rnf.php
4.        冇錯DBS田徑, 羽毛球,乒乓球都好勁,但俾你做DBS校隊阿一又點?做到學界第一又如何?全港第一又如何?最後能代表香港出賽的,咪又係大陸外援兵!本地運動員在香港有多大發展前景,不用我多說吧!
5.        還有,體藝的體育課程多元化,有基本運動理論、體適能訓練及各項運動技巧研習等。中四五同學需選修兩個運動專項以準備公開考試。預科班則設有特別體育課程供選修,理論及技巧並重。體藝又特別為精英運動員設立輔助計劃,使他們可以兼顧學業發展.所以我反而認為運動員在體藝讀書會叻啲;DBS每年有幾多運動精英會考得幾分,你唔會唔知吧?
6.        最後,我不是反對人入DBS,只是在Band2運動精英而言,選體藝亦未必完全無理,  in my opinion.

[quote]
而且設施方面亦較好
對運動員發展好好多

[/quote]
1, 我係話而且設施方面亦較好, 唔係因為
2, 唔關訓練事, 入dbs係多d機會贏到唔同比賽, 有機會上報紙, 對運動員發展有幫助
3, 又殘又舊又如何, 打得未得囉, 我有見過佢個乒乓波埸
4, 運動唔一定要話贏世界冠軍, 做到港隊, 而成績唔係差, 已經入到大學
5, 會考體育我諗大多數學校都有得讀
而體藝又特別為精英運動員設立輔助計劃, 我相信dbs應該都有, 因為英華都有d咁o既野, 所以我覺得多數打學界o既學校都會有
6, 各有各唔同睇法

如果小朋友係 BAND ONE + 運動精英,唔駛諗一定選 DBS .....        

2bzmummy 寫道:
如果小朋友係 BAND ONE + 運動精英,唔駛諗一定選 DBS .....        

成績同運動都係喇沙好d, db係音樂好過喇沙

FUNG12345

樓主給我們的選擇是 DBS & 體藝 .....    

[quote]

成績同運動都係喇沙好d, db係音樂好過喇沙[/quote]

FUNG12345

樓主給我們的選擇是 DBS & 體藝 .....    

[quote]
[quote]

成績同運動都係喇沙好d, db係音樂好過喇沙[/quote][/quote]
sor, 我以為全部學校揀=.=

1.        其實dbs和體藝的設施數量都差不多, dbs多左個足球場; 而體藝設施較新, 多左個multi-purpose field, 又近體院.
2.        既然你話[又殘又舊都打得], [設施方面亦較好]一語就對選校irrelevant.
3.        如果又唔關訓練事,為什麼dbs多d機會贏到比賽? 唔通唔駛努力練習都可以贏?
4.        如果成績唔差, 不用做到港隊都入到大學啦. 而家入大學比起以前實在太易la; 但如果成績勁勁勁差,對不起, 做到港隊都未必入到大學!
5.        會考體育科{即運動科學與康樂管理}大多數學校都冇得讀, 體藝和林大輝有得讀;而體藝特別為精英運動員設立的輔助計劃, 絕大多數學校都冇, dbs和英華連補課都冇, 遑論tailor-made 的輔助計劃.

1, 我係話而且設施方面亦較好, 唔係因為
2, 唔關訓練事, 入dbs係多d機會贏到唔同比賽, 有機會上報紙, 對運動員發展有幫助
3, 又殘又舊又如何, 打得未得囉, 我有見過佢個乒乓波埸
4, 運動唔一定要話贏世界冠軍, 做到港隊, 而成績唔係差, 已經入到大學
5, 會考體育我諗大多數學校都有得讀
而體藝又特別為精英運動員設立輔助計劃, 我相信dbs應該都有, 因為英華都有d咁o既野, 所以我覺得多數打學界o既學校都會有
6, 各有各唔同睇法

Fung12345,"成績同運動都係喇沙好d" 似乎未必!!!!Esp those major items like swimming and athletics db is much better than ls.....   

youma, "為什麼dbs多d機會贏到比賽? 唔通唔駛努力練習都可以贏?"       可能DBS 大部分項目都係學界 Division one 比賽而體藝好多項目仲係Div one 以下!!!

cwpge1983 寫道:
Fung12345,"成績同運動都係喇沙好d" 似乎未必!!!!Esp those major items like swimming and athletics db is much better than ls.....   

學界係計晒全部項目, 水陸運唔會特別重要
你去http://www.hkssf.org.hk/睇下
近唔知幾多年都係喇沙捧盃

youma 寫道:
1.        其實dbs和體藝的設施數量都差不多, dbs多左個足球場; 而體藝設施較新, 多左個multi-purpose field, 又近體院.
2.        既然你話[又殘又舊都打得], [設施方面亦較好]一語就對選校irrelevant.
3.        如果又唔關訓練事,為什麼dbs多d機會贏到比賽? 唔通唔駛努力練習都可以贏?
4.        如果成績唔差, 不用做到港隊都入到大學啦. 而家入大學比起以前實在太易la; 但如果成績勁勁勁差,對不起, 做到港隊都未必入到大學!
5.        會考體育科{即運動科學與康樂管理}大多數學校都冇得讀, 體藝和林大輝有得讀;而體藝特別為精英運動員設立的輔助計劃, 絕大多數學校都冇, dbs和英華連補課都冇, 遑論tailor-made 的輔助計劃.

1, 冇睇錯o既話, db個足球場旁邊重有條400米跑道, 同埋, 我見佢有個場係玩曲棍球
如果你話走去體院或其他地方, 咁間間學校都有好多設施啦=.=
2, 點解殘舊唔可以好=.= 好多體育設施基本上未爛都用得
3, 咁成team勁人, 係唔係贏機會大?
好似其實最勁果d人未必係最勁果隊, 好多時分散晒
4, 我講成績唔差o既意思係有機會, 但未必一定入到大學
但係港隊係未考al已經會有人搵你, 重要可能係幾間大學爭喎
5, 點解會考體育科好多學校會冇得讀=.= 我有好多同學都有考
同埋, 英華肯定係有個唔知咩基金, 上年9月先搵我地捐錢
d運動員會有人幫佢地補習, 不過點補, 補咩就唔知
db我聽人講都有類似o既野(唔肯定)

我都十分贊成, 因為今年所識的5-6個P.6學生,喇沙和男拔都取錄了(千祈唔好問還未放榜等問題),他們都是選擇了DBS. 我只知道DB的田徑隊有一個陳胤琳快到飛起!!所以db已經連贏幾年了!其實最重要的還是"讀書"!

Yes, La Salle has captured the Bauhinia Bowl for 8 consecutive years. However, it's getting harder and harder for La Salle to defend her title as DBS has recruited more and more young star athletes from all other schools in HK.

[quote]
cwpge1983 寫道:

學界係計晒全部項目, 水陸運唔會特別重要
你去http://www.hkssf.org.hk/睇下
近唔知幾多年都係喇沙捧盃[/quote]

作為一位媽媽, 我認為不要為他人做嫁衣. 為了孩子的將來, 請盡早追成績.

你問人事部的媽媽, 名不名校都要靠interview, 如成績不理想, 只是靠體育, 一樣無面俾!

1.        近體院係好爽, 俾我就恨死!
2.        我幾時話過殘舊唔用得? 但你係要話殘舊好d, 我都冇你符…:
3.        我幾時話過dbs贏嘅機會唔大? 不過你話[唔關訓練事]我就好奇怪, ls仔都日日要練啦.
4.        做港隊後有大學爭嘅例子當然有, 但都要看那項運動, 有幾叻和讀書成績. 如果中英文唔及格, (香港嘅)大學點收? [唯一違規個案相信是UST收陳易希]
5.        你肯定d再上嚟講下la  :

好同意Lyn所講, 靠成績穏陣d.
樓主都唔知去左邊, 仲未有機會講句多謝, 相信佢朋友早已在dbs.註冊.
輪到我陪仔讀書考試la, 唔得閒同你吹水住;在此祝你(Fung)會考拔尖!

1, 冇睇錯o既話, db個足球場旁邊重有條400米跑道, 同埋, 我見佢有個場係玩曲棍球
如果你話走去體院或其他地方, 咁間間學校都有好多設施啦=.=
5, 點解會考體育科好多學校會冇得讀=.= 我有好多同學都有考

youma 寫道:
1.        近體院係好爽, 俾我就恨死!
2.        我幾時話過殘舊唔用得? 但你係要話殘舊好d, 我都冇你符…:
3.        我幾時話過dbs贏嘅機會唔大? 不過你話[唔關訓練事]我就好奇怪, ls仔都日日要練啦.
4.        做港隊後有大學爭嘅例子當然有, 但都要看那項運動, 有幾叻和讀書成績. 如果中英文唔及格, (香港嘅)大學點收? [唯一違規個案相信是UST收陳易希]
5.        你肯定d再上嚟講下la  :

好同意Lyn所講, 靠成績穏陣d.
樓主都唔知去左邊, 仲未有機會講句多謝, 相信佢朋友早已在dbs.註冊.
輪到我陪仔讀書考試la, 唔得閒同你吹水住;在此祝你(Fung)會考拔尖!

[quote]
[/quote]
你可唔可以唔好扭曲我o既意思呀
2, 我冇講過殘舊好d
3, 我講唔關訓練事係比較男拔同體藝有咩唔同, 而唔同在於贏o既機會
4, 咁我相信好少人會中英文都唔合格, db中英文合格率起碼9成5以上, 姐係應該最多都係10個到
項目好似手球咁比較偏門都有大學爭

你地講的同我知的男拔都唔係果回事!

下一回可唔可以講下你地的囝囝係讀緊邊間學校先.
‹ 上一主題|下一主題