用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒小學(新蒲崗) 有沒有媽咪可以講解-嘉諾撒小學(新蒲崗)此校好不好 ...
go

有沒有媽咪可以講解-嘉諾撒小學(新蒲崗)此校好不好 [複製鏈接]

各位媽咪,

請問妳們有沒有子女現就讀此校, 請長細講講教學, 師資等各情況因本人兒子是本月選小一, 此校及聖博德天主教小學(蒲崗村道)亦是心儀, 不知選那間好, 請給我意見吧!

請問怎樣才可入此校看看內部環境, 我見沒有open day.

謝謝!!!!!!!!!!!!

purple
   2    0    0    0

呢間一流,我的仔女讀緊二年和三年,老師有愛心: ,功課唔多 ,環境大,設備齊全,值得選呢一間。
scn :-D

我對此校非常滿意!  佢無open day個喎, 不過學校內部環境及設備可不用擔心, 因為是新校, 學舍都頗大及設備都很先進!

[ 本文章最後由 j_py 於 07-9-24 13:22 編輯 ]

小兒亦是讀此間學校的小六生, 老師有愛心, 小兒讀得很開心。

我小朋友就讀該校一年級 :)

當時心水選校有
(1)嘉諾撒 (活動教學, 少功課)
(2)錦泰    (傳統,多功課)  
都在區內有好口碑(band 1)

hello,我都選左這間學校,不過我好擔心佢地唔收我小朋友,因為我地冇宗教信仰,我驚幾難會入到,住得近都冇用啦,要計分先收.

"有冇人咁好彩只得機本分就可以入讀到呀,有請發表一下,可為我們打支強心針"

[ 本文章最後由 happy_k 於 07-10-2 14:21 編輯 ]

其實我唔係哩區. 不過, 上年我姪仔用最基本分係第2輪入左哩間. 如果真係好想入哩間, 記住第一次填表就要揀佢, 這樣可表示誠意; 就算咁唔好彩, 要去第2輪, 你都要係甲同乙部第一志願揀番哩間學校. 咁機會就會大d.  其實我係想問下係采頤花園有無住家既補習兼托兒, 因我姪仔需要找人補習? 請提供, 唔該!  

原文章由 happy_k 於 07-10-2 14:10 硐表
hello,我都選左這間學校,不過我好擔心佢地唔收我小朋友,因為我地冇宗教信仰,我驚幾難會入到,住得近都冇用啦,要計分先收.

"有冇人咁好彩只得機本分就可以入讀到呀,有請發表一下,可為我們打支強心針" ...

係有2間,補習社d人會幫我地去學校接小朋友安全送到補習室到,可放心,近馬路邊果間細少少,好彩佢租埋隔離果間舖,咁就唔洗咁"BIG",屋苑入面果間就大D,望落去舒服好多.

"乜唔係電腦攪珠架咩,用application form個no.去攪架,咁學校點知我地填佢呢?我都唸住今次唔得,我統一都繼續簡佢."
唔好意思我真係唔係好識架,唔好見怪.

原文章由 Joviemame 於 07-10-2 20:46 硐表
其實我唔係哩區. 不過, 上年我姪仔用最基本分係第2輪入左哩間. 如果真係好想入哩間, 記住第一次填表就要揀佢, 這樣可表示誠意; 就算咁唔好彩, 要去第2輪, 你都要係甲同乙部第一志願揀番哩間學校. 咁機會就會大d.  其 ...

[ 本文章最後由 happy_k 於 07-10-3 20:28 編輯 ]

唔該晒先! 今日我細佬已經去左屋苑果間登記, 由於太full, 要等有位先收生! 另外, 請問你知唔知有沒有屋企裡面既補習呢?

其實你填左form, 小學會有個學校印, 所以咪知你揀邊間囉!

原文章由 happy_k 於 07-10-3 20:21 硐表
係有2間,補習社d人會幫我地去學校接小朋友安全送到補習室到,可放心,近馬路邊果間細少少,好彩佢租埋隔離果間舖,咁就唔洗咁"BIG",屋苑入面果間就大D,望落去舒服好多.

"乜唔係電腦攪珠架咩,用application form個no.去 ...

妳可以去百佳睇下d告示,可能有收穫架,好多人會貼上去架,包括有學游泳,上門補習等等.咁妳住邊區架,妳姪仔呢.

乜統一唔係攪珠架咩,統一會睇我地簡邊間school咩&簡左幾多次,我真係唔明呀,唔好意思.妳意思係學校會睇我地簡左佢地幾多次去決定收唔收我地個b架.

原文章由 Joviemame 於 07-10-3 20:50 硐表
唔該晒先! 今日我細佬已經去左屋苑果間登記, 由於太full, 要等有位先收生! 另外, 請問你知唔知有沒有屋企裡面既補習呢?

其實你填左form, 小學會有個學校印, 所以咪知你揀邊間囉!

...

想問下有無人知此校是不是以前的上午校分出來? 我自己是讀此校上午校的, 如我個女第時讀係唔係有分?

請問新蒲崗嘉諾撒係咪都係填鴨式??
我睇呢間學校好似好舊咁...............

版主 醒目開學勳章

活動式

舊﹖呢間學校起左5年左右咋喎,仲好新,係舊嘉諾撒上午校分出黎~
原文章由 chankinki 於 08-4-25 10:19 發表
請問新蒲崗嘉諾撒係咪都係填鴨式??
我睇呢間學校好似好舊咁...............

請問有無人知道此校的中文科是用普通話定廣東話教授架?

唔該

聽聞此校校長是新校長,他只轉任嘉諾撒(新蒲崗)數年,請問可否告知這學校在他掌管下,課程和學生的成績是否進步了,還是相反變差了呢?請詳細說明在那方面進步或退步了。多謝幫忙......

活動式教學我同小朋友都好鍾意, 佢哋返學會好開心, 但我有d擔心升上中一小朋友會唔會好辛苦同唔習慣?

原文章由 happy-g 於 08-4-11 14:50 發表
想問下有無人知此校是不是以前的上午校分出來? 我自己是讀此校上午校的, 如我個女第時讀係唔係有分?

happy-g
黃大仙警局對面果間先係上午校呀 !

原帖由 Joviemame 於 07-10-2 20:46 發表
其實我唔係哩區. 不過, 上年我姪仔用最基本分係第2輪入左哩間. 如果真係好想入哩間, 記住第一次填表就要揀佢, 這樣可表示誠意; 就算咁唔好彩, 要去第2輪, 你都要係甲同乙部第一志願揀番哩間學校. 咁機會就會大d.  其 ...

我都心想此校, 為什麼要補習呢?
可否傾下

版主 醒目開學勳章

新蒲崗呢間係上午班分出黎,黃大仙警局果間先至係原來既下午班  我個女就係"見證者",所以好肯定~
原帖由 尹若藍 於 08-8-6 08:20 發表
happy-g
黃大仙警局對面果間先係上午校呀 !

嘉諾撒(新蒲崗)是活動式教學学生故然开心无压力,但升上中学要面对考试多功课会否引起有大问题,有否家长在可给意见?谢谢。
‹ 上一主題|下一主題