用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 你地覺得廸士尼美語值唔值得買呢!!
go

你地覺得廸士尼美語值唔值得買呢!! [複製鏈接]

今日見到有 promo,咁過左去問下,佢話有3 個價錢,$20000,$39000,$48500,最長可以分 4 年供,個月供 $1200 左右,你地有冇人用緊,可唔可以比 d 意見,唔知買唔買好,值唔值得買呢???
thx!!
   0    0    0    0

值吾值得?見人見智...我個囡由一歲開始學到現在(現在快三歲,剛讀N1),亦由$3萬幾upgrade到$4萬幾,最初都覺OK,但一上到學校就與其他曾經上過學前班的有很大分別,沒有這麼主動....等;如果有得時光回前,我會省回買這教材的錢用來給她上一歲前之學前班還好........

咁想問下其他既教材又好唔好呢????
eg:noddy,english-time........
THX!!

原文章由 cindy723 於 07-11-9 11:37 硐表
咁想問下其他既教材又好唔好呢????
eg:noddy,english-time........
THX!!

市面上有好多教材,有平有貴,我相信總有好野.
我都係BUY學前教育,所以有買教材.
首先你要求D嘜?純學英語OR德智體群先.
我見意你如有心買,就上網打哂去consult吓
NODDY,ET,DWE&蒙特..等等
叫佢地上你屋企介紹,由你自己選擇,
唔洗驚hardsell喎,d sales都預咗你會買其它product la.

而我在選擇過程中,會考慮
1. content好
2. attractive (係講 for 個bb)
3. $
4. 容易用(maid or grandma都可搆掂)
5.如果比好多$$, 最好有after services

hope can help you!

我就剛剛買咗DWE,買前比較過ET and NOODY!
又係嗰句,睇吓你要求係D乜,而自己有無時間陪BB一齊玩套教材,係好主要,我就好buy學前教育!
我BB三個月大,DWE好似比較適合佢!
而我要求嘅,係希望培養佢學習嘅興趣,同正確嘅學習態度,希望比到佢自信同滿足感佢,就OK喇!所以,我無揀比較多樣化同對我BB嚟講比較深嘅教材!
我覺得有套教材就好似有D guideline比我跟囉!
我亦覺得用教材,同上playgroup係兩樣嘢嚟!用咗教材都一樣要上playgroup,學習溝通好重要!
無人會知值定唔值,包括我自己!如果將來我覺得佢可以做到我想要嘅嘢,我就覺得值喇!

我想問你點解買dwe, 冇選et, 可否參詳吓!
因et 同dwe好似差唔多.

coz 我B女得三個月,電腦嗰part起碼2-3年後至玩到!
另外,我目的係培養佢學習興趣,有趣地去學,令佢唔好怕學習,就ok喇!
內容有幾多樣化,對我嚟講暫時唔重要!
遲D如有需要亦可以選擇埋其他教材啫,咪仲好似靈活D!
另外,仲有一個好私人嘅理由,我老公好唔like ET 入面個Simon口架!

聽妳咁講我都放心, 其實我都新買了dwe , 但未曾research過et & noddy,只check 過蒙特sori,覺得佢好好but好難work out,而我想bb讀個間幼稚園用noddy,所以冇理由買一樣的教材回家就睇都没睇過.

而我覺得disney公仔靚 ,但買了dwe后才知有et, 而 et同dwe好似差不多但平好多, 真的有點點后悔太衝動.

我都認同你, dwe suit for 細bb, et 比較suit for 大b, 而且從价錢比較, dwe貴得黎好似d after services好d, 我個b7.5m, 比d咭同埋書佢睇,佢已經撕壞了,好彩有得換就無咁肉痛,可以放心比佢玩. 同埋比較其它card reader machine, disney部playmate 真係正, 質地,內容同聲都正.

原文章由 meredo 於 07-11-10 01:30 硐表
我就剛剛買咗DWE,買前比較過ET and NOODY!
又係嗰句,睇吓你要求係D乜,而自己有無時間陪BB一齊玩套教材,係好主要,我就好buy學前教育!
我BB三個月大,DWE好似比較適合佢!
而我要求嘅,係希望培養佢學習嘅興趣,同正確嘅學 ...

絕對同意. 我囡BB時用試用版. 後來發覺佢都好LIKE. 便買了2HAND. 佢一歲多便懂A-Z. 現在二歲多已很喜歡看書. 但由play alone & sing along 到basic abc's+她有一段時間不喜歡. 但不要放棄, 因已買了. 現在她已邊看basic abc's + dvd邊看basic abc's book. 我在旁暗看她真係好開心. 發覺她好像展大了不少. 她真是學習了自發性學習及不會怕英語.

但有一點是看dvd都是單向式. 要多給機會比她接觸其他人.

原文章由 Phoebe0434 於 07-11-13 14:44 硐表

絕對同意. 我囡BB時用試用版. 後來發覺佢都好LIKE. 便買了2HAND. 佢一歲多便懂A-Z. 現在二歲多已很喜歡看書. 但由play alone & sing along 到basic abc's+她有一段時間不喜歡. 但不要放棄, 因已買了. 現在她已邊看 ...

Thanks for sharing!
絕對同意,要與別人接觸同溝通!
所以,玩playgroup我非常贊成口架!又可以比機會佢運用吓自己嘅知識, apply D 呀嘛!

原文章由 meredo 於 07-11-14 00:17 硐表

Thanks for sharing!
絕對同意,要與別人接觸同溝通!
所以,玩playgroup我非常贊成口架!又可以比機會佢運用吓自己嘅知識, apply D 呀嘛!

係呀! 囡囡同時有返英文playgroup, teaher講的野大部份佢都聽懂去做動作, 所以係playgroup佢玩得投入又專心聽teaher講story.

有没有考虑过在国内的网站购买?

原文章由 Phoebe0434 於 07-11-14 14:48 硐表

係呀! 囡囡同時有返英文playgroup, teaher講的野大部份佢都聽懂去做動作, 所以係playgroup佢玩得投入又專心聽teaher講story.

基本上我们家给小孩看的书和DVD都是在国内的网站买的,因为价钱便宜太多了,而且内容也丰富很多。香港的比较注重英美这些英语地区的书和教材,但国内有许多欧洲其他语言的翻译本,选择多太多了!
www.dangdang.com
www.joyo.com

有冇人睇過baby einstein,gc?any comments?

baby einstein 適合歲半以下的 baby,因為同DWE比,baby einstein比較靜態,我家BB睡覺前會睇baby einstein,佢都中意睇,都學到一些日常生活的事物。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔好俾bb只睇一種類型的卡通人物,我覺得要比多d選擇比bb,等佢適應不同的卡通人物。  我覺得dwe真的太貴! 如果你有now可以join 佢地的disney channel,又有noddy、barney、thomas、handy mandy,我阿b樣樣都睇,而且每個卡通都會教不同的東西,其實bb都經己learn thing架啦!  

我prefer利用購買dwe同佢於weekend上playgrounp及去不同theme park,一邊活動另一邊weekday利用now entertain佢,一舉兩得!  而且你又不知道你阿b有幾喜歡dwe,如果once你購買若小朋友不喜歡,咁就trouble la! 你話一萬幾千就話唔用浪費都算啦!但講緊係幾萬元,not worth to take risk!

DWE

Too expensive!! The playmate is good for young children but the books are too American in context.  It doesn't
quite suit the context of Hong Kong although the cartoon characters are attractive.

原文章由 chanyeehang 於 08-6-23 23:02 發表
唔好俾bb只睇一種類型的卡通人物,我覺得要比多d選擇比bb,等佢適應不同的卡通人物。  我覺得dwe真的太貴! 如果你有now可以join 佢地的disney channel,又有noddy、barney、thomas、handy mandy,我阿b樣樣都睇,而且每個卡通都 ...

原文章由 chanyeehang 於 08-6-23 23:02 發表
唔好俾bb只睇一種類型的卡通人物,我覺得要比多d選擇比bb,等佢適應不同的卡通人物。  我覺得dwe真的太貴! 如果你有now可以join 佢地的disney channel,又有noddy、barney、thomas、handy mandy,我阿b樣樣都睇,而且每個卡通都 ...

我唔贊成bb睇太多唔同既卡通, 因為佢地會好混淆架, 同麻唔同既英文卡通發音都唔好, 好難令到bb掌握到發音。

dwe係貴, 但點解咁多家長使用, 因為佢真係有佢可取之處, 我囡由一歲多開始用, 依家兩歲多, 已經識得超過100個生字, 我本身都係在職媽媽, 唔係太多時間可以陪佢, 但教材真係幫左我好多, 只要俾佢適當地聽同睇, 已經學到好多野, 就連我d朋友, 都話我囡唔似兩歲幾, 似人地3-4歲呀, 所以無用既人, 真係唔好太偏激, 因為好多野無真正用過, 或者了解就一概言論

我覺得出去上playgroup所學到既英文, 一定唔及係屋企可以日日用學得咁多同咁好, 我囡除左鍾意用教材, 仲好鍾意睇書, 聽歌仔, 唱英文歌, 呢d唔係出面playgroup咁易可以學到

呢d都係個人立場, 只想用過既人至可以俾到意見, 唔好以為貴就大過一切

Totally agree with you!!!
雖然我bb未見有d咩成果, 但由於同屋有個表姐仔5歲幾, 播左2個月之ma, 佢已經識唱入面好多歌仔, 識多左好多生字.
真係唔可以因為價錢而抹煞lee套教材既價值囉.

原文章由 sennywoo 於 08-6-24 19:02 發表

我唔贊成bb睇太多唔同既卡通, 因為佢地會好混淆架, 同麻唔同既英文卡通發音都唔好, 好難令到bb掌握到發音。

dwe係貴, 但點解咁多家長使用, 因為佢真係有佢可取之處, 我囡由一歲多開始用, 依家兩歲多, 已經識得超 ...

原文章由 laamchu2911 於 08-6-26 12:10 發表
Totally agree with you!!!
雖然我bb未見有d咩成果, 但由於同屋有個表姐仔5歲幾, 播左2個月之ma, 佢已經識唱入面好多歌仔, 識多左好多生字.
真係唔可以因為價錢而抹煞lee套教材既價值囉.

...

你有無MSN呀, PM我呀, 可以大家CHAT下, 交流下呀
‹ 上一主題|下一主題