用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 仁愛堂田家炳小學 我鐘意依間學校
go

我鐘意依間學校

係13/6我同囡囡去咗田家炳小學參加小一迎新會,感覺真係好舒服。我同囡囡都好鐘意依間學校,而且啲老師仲好細心添。希望囡囡係依間學校可以盡情發揮所長啦。

依間學校啲英文水平好似越嚟越好,因為我見到佢哋出版嘅刊物都係中英對照。證明啲老師嘅學術水平非常唔錯,咁囡囡就可以係學術上有顯著嘅提升囉。真係期待快啲九月啦!

我囡囡09年都會選小學,這間學校有咩特色呀?

原文章由 婷婷玉立 於 08-6-26 16:28 發表
係13/6我同囡囡去咗田家炳小學參加小一迎新會,感覺真係好舒服。我同囡囡都好鐘意依間學校,而且啲老師仲好細心添。希望囡囡係依間學校可以盡情發揮所長啦。

依間學校啲英文水平好似越嚟越好,因為我見到佢哋出版嘅刊物都 ...

婷婷玉立
可否睇吓有無校車去西貢市中心,唔該晒

田小 - 活動教學

我個女讀田小小一, 考頭十名, 佢讀得好開心, 九月升小二, 入讀精英班, 不過我對佢要求高

間學校特色係活動教學, 好多課外活動,  我之前係聽教中學的朋友講, 話這間學校的學生成績比較好, 同埋幼稚園校長推薦, 而家見大部份學生都讀得開心, 因此選這間

上年出現醜聞時, 都好擔心間學校有問題, 但我家姐的朋友曾是這間學校的老師, 佢表明間校成績一向好, 而且老師都ok, 聽完都安心晒, 同埋個女讀得開心, 又唔使嚮名校同人爭, 可能係咁, 佢信心都增強, 所以考得幾好

不過我想提, 係佢地無寫名次, 又唔派考試卷, 透明度唔高, 我覺得個女考得好, 所以無去計較

回覆 # 的文章

西貢區校車,應該有。不過,唔知依年的學生普遍係住係邊度。
我知道家長可以問吓校車公司,因為佢哋係最清楚架!

e間小學sports好強.我是小6學生.

原帖由 Angus媽 於 08-8-11 17:25 發表
我個女讀田小小一, 考頭十名, 佢讀得好開心, 九月升小二, 入讀精英班, 不過我對佢要求高

間學校特色係活動教學, 好多課外活動,  我之前係聽教中學的朋友講, 話這間學校的學生成績比較好, 同埋幼稚園校長推薦, 而家 ...

我囡囡今年o係田小畢業,呢6年小學生活佢過得好開心,成績不斷進步. 去年校內發生醜聞事件,我都好擔心影響到佢今年派位,結果只係杞人憂天,派到得一志願.

而校方特意找來曾任St. Paul校長達十年的鄔淑賢校長走馬上任,鄔校長來頭唔細,舉止溫文且極具風範,明顯係校方想努力保住校譽甚至更上一層樓. 校內老師年青積極有幹勁,亦有愛心.

唯一不妥o既就係成績表冇名次,同各學科實際分數,對名列前茅o既學生唔公平. 我亦曾數次向校方反影,理解成績表上列出名次,或者會對考得唔好o既學生構成負面影響,但可考慮只你每班或每級頭十名o既同學,至o係成績表上列出名次,可惜最後都係不得要領.

不過總括o黎講,呢間係一間唔錯o既小學,值得推薦!

我係cheuk yu爸爸!

我住在TKO十幾年,仁愛堂田家炳小學就在我住的花園隔隣,常常看見他們的學生很有纪律,和有禮貌,因我住在高層,可看見他們的校園,每逢有節日慶祝活動,他們會在幾個星期前便採排,例如舞獅和舞龍,我每晚在窗口看到他們師生都很認真地演練,给我很好的印象,我家姊是教書的,她有朋友在這裏教,聽講他的校風和學業成绩都很不錯的,是一間很好的小學呢!!
原帖由 fannywahwah 於 08-7-8 09:52 發表
我囡囡09年都會選小學,這間學校有咩特色呀?

原帖由 婷婷玉立 於 08-6-26 16:28 發表

依間學校啲英文水平好似越嚟越好,因為我見到佢哋出版嘅刊物都 ...

呢間學校的學生好自律, 好乖。而且, 老師亦都好俾心機栽培學生。good!

:time:

你好!家住西貢村屋本人之子及本村鄰居一子亦是小一新生, 我地亦好有興趣搭校車, 但因不夠人數暫未可安排車比我地, 如你有興趣就pm我, 試問吓佢三個小朋友做唔做.

原帖由 mimicheng 於 08-7-24 00:37 發表

婷婷玉立
可否睇吓有無校車去西貢市中心,唔該晒

我女兒今年在田家炳上小四

學校每級分第一及第二精英班, 其他的幾班, 好似成績好差咁, 上年學期尾, 好似話有一班, 全班英文只得二個學生合格, 真恐怖! 仲有呀, 我個女話我知, 第二精英班的老師, 在考英文科前, 老師比tips, 我無去問其他同學仔呀, 無去證實呀......

但係, 我個女係好鍾意這間學校.....

回復 Angus媽 的帖子

我係田小P.6學生,我想更正他們並唔係唔派考試卷,而係只係會給學生看,係唔會帶返屋企o既.至於名次,只要你問,他們都願意答你係幾多名至幾多名架><