用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
go

優才 - first round 面試結果

大家好, 剛剛收到信 ---  waiting list
有點失望同唔開心   依家除了等, 仲可以做乜嘢 ?

大家可否分享下 ????

Hi All Smart Ma & Dad,

I receive the confirmation letter today. My son is accepted for the primary one. I am very proud of him as we've been working so hard for the preparation - not only the interview.

For sure, GT is my first choice. However, my wife prefers some traditional famous schools like Ying Wah. I would be appreciated if some of you could shed me some light on how to persuade her.

Thanks/SmartKids Fa

我都系WAITING呀,都吾知有冇机會呢?會吾會有人吾讀呢?你知吾知有几多人WAITING呢?我睇完開始就吾舒服好以發燒咁,好鬼辛苦....又要開始搵其 他學校啦,你諗住再搵邊一間呢???
原帖由 rexlouise 於 08-8-21 12:54 發表

唯有再試其他學校
阿仔現在WAITING,
請問現有的GT家長, 可否分享你們的經驗呢? 現在有什麼事可以做 ? 點樣可以增加機會? 因老公同我都喜歡GT.
請指點一二. 萬分感激

我地都係waiting list, 衷心公喜各位入到既小朋友.

,咁多人WAITING,有冇人知究竟几多人WAITING呀?
原帖由 KnN 於 08-8-21 17:38 發表
我地都係waiting list, 衷心公喜各位入到既小朋友.

呢兩日已經擔心緊, 今日下午仲驚颱風影響會遲收信, 下午又上GTwebsite check有冇消息, 點知今晚返到黎冇諗過咁快收到信, 未入Lift已急不及待要睇, 當時心情好似我自己考會考咁, 逐個字睇............终於得佐啦,  終於亞仔被取錄, 開心到眼淚都標埋, 返到屋企鍚佐佢幾淡,   之前做D準備冇白費呀,  老公寫意向書, 都寫到半夜2,3 點, 而家放下心頭大石, 開心到而家都未平伏!!!!

醒目開學勳章

我都收到取錄信, 好開心!!!

王國長老

小墨魚的表弟reject了,我們都很失望,因為小墨魚很想和表弟一起上學呢! 如果是waiting又好些,reject了真失望!

waiting的朋友們,我又來一年一度講自己的經驗 (請恕長氣):

小墨魚都是waiting的, 我們第一時間填了回條表明仍然願意等, 亦寫信給學校表明優才是我們的first choice, 希望學校有位置可以考慮一下小墨魚, 學校有回電話給我說等到兩輪派位後, 有學生不來冊就有位空出來. 在k3期間小墨魚參加了學校朗誦節, 評分紙連同k3學校成績再寄往學校, 最後學校來電再interview(因為有學生沒有註冊而有後補位子), 小墨魚今次成功了.

我想你們不要太失望, 因為有不少人都是報很多間, 最後未必會把優才當為首選, 所以你們不要灰心, k3期間小朋友學校有什麼獎或特出表現都可以參往優才作紀錄, 也許會有幫助的!

我都好開心呀, 收左我個男!

Hi all mommies, how can I know it's rejected or waitiisted, in the letter it only says we at this time cannot accept your son/duaghter, sorry I don't know how to type Chinese, can any parents can me what wordings they use in your waiting list letter

Thank you so much!!

原帖由 rexlouise 於 08-8-21 12:54 發表

hi all mommies, can you tell me for waitlist letters, do they say particular it's a waitlist, I am not sure if my letter is rejected or waitlisted.  Thank you so much for your help.

回覆 # 的文章

小墨魚媽媽, thank you for your sharing.
我會接受你的寶貴意見, 再接再厲! 希望有奇蹟啦! 大家一齊努力呀!

王國長老

原帖由 ChunYat 於 08-8-22 11:18 發表
我都好開心呀, 收左我個男!

恭喜你!

王國長老

原帖由 bigpatpa 於 08-8-22 11:37 發表
Hi all mommies, how can I know it's rejected or waitiisted, in the letter it only says we at this time cannot accept your son/duaghter, sorry I don't know how to type Chinese, can any parents can me w ...

似乎係reject, 小墨魚表弟果封好似都係咁,想請問waiting既家長,你地封信係咪有回條attached, 如果依然有興趣等就寄返?

王國長老

原帖由 rexlouise 於 08-8-22 12:10 發表
小墨魚媽媽, thank you for your sharing.
我會接受你的寶貴意見, 再接再厲! 希望有奇蹟啦! 大家一齊努力呀!

係呀, 唔好放棄, waiting唔等於唔得! 努力!

吉祥三寶,

恭喜妳、

原帖由 吉祥三寶 於 08-8-22 10:30 發表
我都收到取錄信, 好開心!!!

Smartkids2008, Chun Yat, Bebema2003,

恭喜你 !!!!

歡迎你地加入優才大家庭。

醒目開學勳章

我個仔都被......reject o左~~~真係有d失望~~~~ 恭喜各位成功o既小朋友!

first round waiting list 仲有好多机會既, 如果鐘意 GT 既語, 就要繼續努力囉。

机會主要有 2 個,

1) second round  -  waiting list 既小朋友, 係會响 second round 再被考慮既; 個分會保留, 同 second round D 人再爭過,

2)  出年六月  -  一定會有位放番出黎, 最後机會喇。

原帖由 rexlouise 於 08-8-21 17:19 發表
唯有再試其他學校
阿仔現在WAITING,
請問現有的GT家長, 可否分享你們的經驗呢? 現在有什麼事可以做 ? 點樣可以增加機會? 因老公同我都喜歡GT.
請指點一二. 萬分感激 ...