用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言遲緩
go

[聽/語障] 語言遲緩 [複製鏈接]

有冇人可以幫吓我, 我個仔15個月仲未係好識講嘢, 而家只係識講 da da, 奶奶, mu mu, 媽媽好少講, 只係求救先叫我, 但係 d 發音唔係好正, 姐姐, 哥哥 都大概知佢叫, 但係又係好唔正, 為一可以叫得好清楚就係 dog dog, 可能佢鐘意狗仔, 但係我聽過人講如果有語言障礙的人學英文發音會容易過學廣東話, 而家公公成日問佢係唔係啞, 其實係佢六個月已經識叫爸爸, 但係自從我係佢七個月開始返工後就冇進展, 而令我最擔心係, 我老公的哥哥個仔而家六歲, 三歲都未識講嘢後來發現係語言遲緩, 所以如果我個仔係我希望可以早d知, 咁可以早d幫佢. 請問有冇人知我仔仔lee個年紀要識講什麼才正常.
   0    0    0    0

兒童「語言發展遲緩」的界定與教育
http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/8802/4168.htm

如果有需要,可以試下找言語治療師幫手
http://www.speechtherapy.org.hk/services.html

原文章由 MuiPig 於 08-2-22 16:0 發表
有冇人可以幫吓我, 我個仔15個月仲未係好識講嘢, 而家只係識講 da da, 奶奶, mu mu, 媽媽好少講, 只係求救先叫我, 但係 d 發音唔係好正, 姐姐, 哥哥 都大概知佢叫, 但係又係好唔正, 為一可以叫得好清楚就係 dog dog, ...

唔駛禁擔心,佢得15個月。我囡囡兩歲都只識叫爸爸,25個月先會叫媽咪,我同佢上過幾堂speech therapy,作用唔太大。健康院醫生話只要認知同理解冇問題就得,小朋友發展差異好大。宜家佢快2歲半,已識講好多野,可以講完整句子。其實我覺得最重要同佢多講,唔駛理佢明唔明,不停見mud講mud,醫生話好似儍婆禁不停同佢講,真係work架。同埋要俾機會佢講,唔好佢指就俾佢,希望幫到你

多謝你哋幫我d資料好有用, 我星期六返playgroup問過老師, 佢都話同佢講多d就有用, 不過佢星期日比咗個驚喜我, 就係佢居然叫咗幾聲成日話佢係啞唧公公, 仲叫埋爺爺,真係比佢激死我, 不過由於我老公家族問題我係會比一般媽咪擔心, 因為除咗我老公哥哥個仔細個係語言遲緩外, 我老公細個都係寫唔到字, 佢話比我知佢寫兩頁生字功課每晚都要做到十二點. 佢而家寫字都好慢, 不過佢唔鐘意我同人講, 又唔鐘意我提起, 如果我一講佢就會發皮氣話"係亞係亞全部問題你係我埋", 所以我連搵個人講吓都唔得, 有時都好大壓力, 多謝你哋比d資料我.

Thank you!

Muipig,
我以前有個case又係有家族遺傳既語言問題. 但只要掌握一d小技巧, 再加上耐心等待, 小朋友一定會俾驚喜你既!
種花同釣魚都要俾d耐性啦! 加油!

我個女而家岩岩十九個月, 識講五十至一百左右既單字, 佢理解能力應該無問題, 我地叫佢做乜或者電視係到做乜佢都知, 但係唔肯講一句句子, 佢表姐大佢五個月 但係識講好多野, 好多一句句既完整句子, 我想問我個女, 係咪理解能力無問題, 又講到單字唔駛擔心, 定係都要帶佢去check check?? 各位家長俾d意見我, 我駛唔駛帶個女駛唔駛見醫生??

060905,
你個小孩19個月識咁多生字, 語言發展都幾好呀!
平時你點樣引導佢講長句子先?
會唔會係問D "CLOSED END QUESTION"呀?
例如: 食唔食呀? 俾邊個呀?

有時都會好似你咁講問佢食唔食呀? 俾邊個呀?呢d咩黎架? 佢好為食, 有時佢想食餅, 我會同佢講, 媽咪...唔該... 俾餅餅, 佢有時都會肯逐個字跟我講, 有時請願唔食, 都唔肯講!同埋好多時教佢一個兩音字, 佢淨係會講最後個果音, 例如:電視, 佢就淨係會同我講視視, 但其實佢電電又識講架喎, 但係唔明佢點解淨係識讀單字, 係咪佢地咁既年紀係唔識講, 定係佢有問題?? 因為我係第一任媽咪, 所以我好多野都唔識!

一般這個年齡會用好多疊字.但你試下下次他講視視,你當唔明,之後他講電視,你就大大讚他.simple sentence is okay. try an error la

原文章由 060905 於 08-4-9 15:03 發表
有時都會好似你咁講問佢食唔食呀? 俾邊個呀?呢d咩黎架? 佢好為食, 有時佢想食餅, 我會同佢講, 媽咪...唔該... 俾餅餅, 佢有時都會肯逐個字跟我講, 有時請願唔食, 都唔肯講!同埋好多時教佢一個兩音字, 佢淨係會講最後 ...

好丫, 等我試下, 唔該你呀!

其實佢未必明白" 媽咪...唔該... 俾餅餅"咁長既句子.
不如你叫佢跟你講雙詞句啦: 俾餅餅.
同埋你記住要得到佢注意你既咀形, 咁你就可以慢慢同誇張地說出: 電視.

不鍾意講嘢

我大B己经個月了.但不鍾意講嘢.平日同啲嘢好多都可以明白.就係不講同埋有d發音唔係好清楚.高兴g時候講嘢d音就會好准.不知我應該點样同bb沟通等他講多d嘢呢

回覆 # 的文章

你好!其實我仲慘過你呀~~,我個仔現在2歲幾都未識講任何字, 只是識講爸爸, 我都好驚個仔講野有問題, 但又唔知可以點做~~~~

原帖由 nigo0510 於 08-8-25 14:06 發表
你好!其實我仲慘過你呀~~,我個仔現在2歲幾都未識講任何字, 只是識講爸爸, 我都好驚個仔講野有問題, 但又唔知可以點做~~~~

My daughter also only can speak "papa" when she was 2 years old. the doctor said she has "speech delay". But don't worry, kindergarten is a good place for the kids to develope there speech. If you have only one kid (just like me), try to find some playgroup before school. Or try to join more family gathering, pratice is the best way.

我阿女都差唔多2歲半啦,都係唔肯講,理解完全ok.係唔肯講.返了學都有3個月,我已經成日係屋企同佢講野,你有你講.佢有佢自己咁,我都唔知可以點做...你話要佢講了先比.佢又唔迫得咁,你咁叫佢,我知佢寧願"發矛"咁唔講,寧願唔要,咁我可以點......
‹ 上一主題|下一主題