用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 開學要準備什麼文具呢?
go

開學要準備什麼文具呢?

hi 就快開學了, 都唔知要準備什麼文具比佢上學. 現在只是買了個書包. 咁妳地會準備什麼呢? 有沒有經驗可分享呀!

原文章由 elainepekkle 於 08-7-23 15:32 發表
hi 就快開學了, 都唔知要準備什麼文具比佢上學. 現在只是買了個書包. 咁妳地會準備什麼呢? 有沒有經驗可分享呀!

Hi,開學文具筆袋一個,鉛筆3-4支,原子筆1支,擦膠,間尺,較剪,膠水,木顏色筆.不用買粉彩及圍裙學校會派,而你到8月的時候老師會用一個膠套你教小朋友返學後將d功課及手冊放入去到時佢地會識交功課及通告仲有記得d文具不用太靚因佢地好容易唔見架,學校都唔主張太多花考

hi 真係唔該晒妳! 我都覺得她們會好容易弄唔見d文具. 在家的擦膠, 總是用一, 二之就唔知去咗邊.  個d鉛筆時常跌落地下, 到要寫時就斷筆心. 唉! 我都諗著買個筆袋(是袋, 不是盒), 袋好d筆, 擦膠, 間尺, 較剪,膠水等. 亞女就好想買個d有個掣按, 就會彈d嘢出來個d筆盒. 我覺得放唔到嘢之外又價錢貴. 係呢, 佢地小一生都要用原子筆咩?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-24 11:59 發表

Hi,開學文具筆袋一個,鉛筆3-4支,原子筆1支,擦膠,間尺,較剪,膠水,木顏色筆.不用買粉彩及圍裙學校會派,而你到8月的時候老師會用一個膠套你教小朋友返學後將d功課及手冊放入去到時佢地會識交功課及通告仲有記得d文具 ...

原文章由 elainepekkle 於 08-7-25 18:39 發表
hi 真係唔該晒妳! 我都覺得她們會好容易弄唔見d文具. 在家的擦膠, 總是用一, 二之就唔知去咗邊.  個d鉛筆時常跌落地下, 到要寫時就斷筆心. 唉! 我都諗著買個筆袋(是袋, 不是盒), 袋好d筆, 擦膠, 間尺, 較剪,膠水等.  ...

Hi,學校不贊成貫筆盒(可以按制個d)因會令佢地上堂分心成日掛住玩筆盒,鉛子筆我比佢用Pilot通常有一支因多數用鉛筆,鉛子筆待用的,其實膠水較剪用另一個袋入開因視藝才須要帶

大家好! 係唔係放緊暑假,所以無物野發表呢? 我突然想起一個問題想問一問各位禧年媽咪,在學校吃午飯,要不要為小朋友準備膠墊及餐具呢?

原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-26 11:14 發表

Hi,學校不贊成貫筆盒(可以按制個d)因會令佢地上堂分心成日掛住玩筆盒,鉛子筆我比佢用Pilot通常有一支因多數用鉛筆,鉛子筆待用的,其實膠水較剪用另一個袋入開因視藝才須要帶 ...
囡囡媽

不需要, 訂購飯會供給學生用.
需要每天清潔.......................ha ha ^^

原文章由 囡囡媽 於 08-8-7 21:12 發表
大家好! 係唔係放緊暑假,所以無物野發表呢? 我突然想起一個問題想問一問各位禧年媽咪,在學校吃午飯,要不要為小朋友準備膠墊及餐具呢?

...

[ 本文章最後由 anson_01 於 08-8-8 09:40 編輯 ]

醒目開學勳章

大家好! 近排自己要交功課,比較少野發表.
星期五係千色店同呀仔買左個Thomas書包,都有護脊.係同理工合作design. 都幾輕,不過都幾貴,339.

如果自己帶飯是否要自己帶膠墊及餐具呢?
原文章由 anson_01 於 08-8-8 09:37 發表
不需要, 訂購飯會供給學生用.
需要每天清潔.......................ha ha ^^

不要................

原文章由 elainepekkle 於 08-8-13 12:31 發表

原文章由 elainepekkle 於 08-8-13 12:31 發表

hi,無論是否訂飯都有餐盆及餐具送

學校話每天都要帶雨衣, 咁妳仔仔是否日日帶呢? 如果買便利雨衣, 放入書包, 應該會輕好多. 我都不贊成用雨傘, 因為她們實在太細了.
原帖由 Yammiwan2004 於 08-8-14 22:21 發表

原帖由 elainepekkle 於 08-8-31 11:10 發表
學校話每天都要帶雨衣, 咁妳仔仔是否日日帶呢? 如果買便利雨衣, 放入書包, 應該會輕好多. 我都不贊成用雨傘, 因為她們實在太細了.  

hi,我仔仔每日都有有雨衣是Thomas公仔個隻,我幫佢放入書包外格都不會好重

快看............. 檢查

http://www.haynien.edu.hk

原帖由 Yammiwan2004 於 08-8-31 15:33 發表

hi,我仔仔每日都有有雨衣是Thomas公仔個隻,我幫佢放入書包外格都不會好重

hi 各家長, 妳們的小朋友有沒有話要帶枱墊回校, 好像是視覺藝術堂要用. 妳們會帶什麼?

回覆 # 的文章

我囡囡的視覺藝術老師係張文富副校長,第一次上堂後我囡囡亦都有告訴我老師說要帶個一袋內有剪刀、膠水及一張用過的報紙用作墊枱之用呀! 無講要買枱墊呀! 可能個個老師要求都不同吧!
囡囡媽