用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人可以教我怎樣做?
go

[聽/語障] 有無人可以教我怎樣做?

我仔仔已見了健康院醫生,
給了我轉介信,
叫我打智力測驗中心約見,
打去先知原來先見姑娘,
約再等 4-6 個月先見醫生!!!

我想快點同仔仔跟進有關言語問題,
有甚麼機構可以快一點呢?

請幫忙.

以你現在的情況,去私人機構係最快架喇,唔駛排,但係價錢會貴d

政府果d要排好耐,等幾個月見姑娘,又等幾個月見醫生,又等幾個月見呢個見0個個,見得晒可能要成年,排服務又要年幾兩年.....

你可以問下協康 -- 青蔥計劃啦。不過好似都要排半年到喎~~

搵d唔係機構嘅私人中心,應該係最快

謝謝你回覆.

請問有無私人機構介紹?

我仔仔已 4 歲, 沒時間再等了

you may try "STEP"

謝謝你回覆.

請問有無私人機構介紹?

我仔仔已 4 歲, 沒時間再等了 [/quote]

醒目開學勳章 王國長老

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html
協康算係半私家機構, 言語治療中, 算係老大哥了, 質數有保証, 不過唔平, 如果係自己報名(即唔等政府慢慢轉介), 要$600一小時, 我仔初時係一星期一次的, 而家2星期一次都可以了
係1:1服務, 治療師會先評估小朋友, 再睇小朋友需要咩訓練, 係口肌, 定協調, 定思維......每堂會做唔同training, 佢地好多計仔tum小朋友上堂的, 有兩手架, 放心
最重要既, 就係家長一齊上堂, 然後根據治療師指示, 返屋企繼續做練習(可能係咬牙膠, 可能係讀卡, 可能係吹笛, 視乎個別情況)
進步可以好明顯的, 我仔第一堂去, 姑娘叫拍拍手, 完全無反應, 而家連搏咀都識了, 係差d口肌仲未能完全掌握, 講野又心急nur埋一舊, 要繼續跟進
你fax份form返去先, 因為協康係中央處理的, 如果想快d, 可考慮放工時間, 我果時排6pm, 個幾月就有位了, 如果一定要sat, 就真係要排下隊
加油!!
原帖由 ahjoechan 於 08-9-2 01:38 PM 發表

謝謝你回覆.

請問有無私人機構介紹?

[/quote]

charlotte_mom

謝謝你指點
明天就打去協康問問

請問你仔仔是甚麼問題呢?
到現在共上了多少堂?
上了多少堂才轉二星期上一次?
$600 一堂真的很貴啊!
有沒有試過其他言語治療?

我仔仔跟我對話是沒有問題
懂駁咀, 發問問題...

但對外就只會笑, 不會答人
那次見健康院醫生
他不出聲多
出聲也只說單字
醫生comment他說話能力只有 18 個月!!
咬字也不清, 爸爸有時也不明白他說甚麼!!

很擔心影響他學習

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-2 15:21 發表
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html
協康算係半私家機構, 言語治療中, 算係老大哥了, 質數有保証, 不過唔平, 如果係自己報名(即唔等政府慢慢轉介), 要$600一小時, 我仔初時係一星期一次的, 而家2星期 ...

有沒有多一點資料?

麻煩你.

原帖由 ahjoechan 於 08-9-2 13:38 發表

謝謝你回覆.

請問有無私人機構介紹?

[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

pm左我個電話俾你, 有時間傾傾丫
(個pm short short地唔知你收唔收到)
原帖由 boise 於 08-9-3 01:15 AM 發表
有沒有多一點資料?

麻煩你.
[/quote]

收不到呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-3 11:20 發表
pm左我個電話俾你, 有時間傾傾丫
(個pm short short地唔知你收唔收到)
[/quote]

你都可以試吓聾福會既聰伶計劃,都係私立架,平過協康好多,佢地$350一個鐘,我同事個仔都上左幾個月,佢話都唔錯可以你問吓!
[img align=right]http://photo5.56.com/albums/userpics/datad/94/32/9416821%7C94325915945715c0a11f90.gif[/img]

你會不會考慮去私人那d

如優質或楊震

原帖由 boise 於 08-9-2 00:19 發表
我仔仔已見了健康院醫生,
給了我轉介信,
叫我打智力測驗中心約見,
打去先知原來先見姑娘,
約再等 4-6 個月先見醫生!!!

我想快點同仔仔跟進有關言語問題,
有甚麼機構可以快一點呢?

請幫忙. ...

你係邊區呀?會唔會近上水?上水最近開左間言語治療中心,入面位何姑娘都係以前協康嘅資深言語治療師,會唔會考慮搵佢?因為新開,所以暫時仲有d空間接新case,唔使等咁耐.

原帖由 PoPoMami 於 08-10-1 21:37 發表
你係邊區呀?會唔會近上水?上水最近開左間言語治療中心,入面位何姑娘都係以前協康嘅資深言語治療師,會唔會考慮搵佢?因為新開,所以暫時仲有d空間接新case,唔使等咁耐. ...

上水有..?
想問知唔知收費幾多錢.?
如果上水我奶奶帶個仔會方便d.
因為現在剛話排到協康會在秦石中心..
奶奶一來話遠..二來又話貴..600/1堂  50分鐘.
想問上水呢度收費係咪都係同協康參唔多..還是會平一d.
又要排幾來..

粉領可不可以

香港基督教服務處在祥華邨有一個中心也有心橋

原帖由 numberfour 於 08-10-12 11:08 發表

上水有..?
想問知唔知收費幾多錢.?
如果上水我奶奶帶個仔會方便d.
因為現在剛話排到協康會在秦石中心..
奶奶一來話遠..二來又話貴..600/1堂  50分鐘.
想問上水呢度收費係咪都係同協康參唔多..還是會平一d.
又要排 ...