用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:

開topic喺呢邊繼續傾,如果想追番之前Part I嘅post,可以入呢度睇番:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1124793&extra=page%3D1

以後就喺edu-kingdom呢邊傾,希望方便到大家!!

Hi, I am tiffany ma

Tiffany is in 2K class and she said 何紀然, Hugo, Surinla(?) also in 2k and she sit bewteen 何紀然 & Hugo.  May be the teacher arrange to let them sit together, how about your kids?

亞囡都係坐Milton隔籬呀!

原帖由 smilefinn 於 08-9-3 11:53 發表
Hi, I am tiffany ma

Tiffany is in 2K class and she said 何紀然, Hugo, Surinla(?) also in 2k and she sit bewteen 何紀然 & Hugo.  May be the teacher arrange to let them sit together, how about your kid ...

尋日帶左亞仔返學, 各方面都ok, 佢果班用動物黎分組, 亞仔係熊貓組, Jeffrey係獅子組, 大家坐既枱唔同, 尋日可能係第一日, 朝早返學有d亂, 放學又遲左d

siufo,

我亞囡個邊係用顏色去分組(Red/Yellow/Blue),同舊年一樣,返學第二日就接到班主任嘅電話....唉!

原帖由 siufo 於 08-9-3 14:51 發表
尋日帶左亞仔返學, 各方面都ok, 佢果班用動物黎分組, 亞仔係熊貓組, Jeffrey係獅子組, 大家坐既枱唔同, 尋日可能係第一日, 朝早返學有d亂, 放學又遲左d

今次因乜事?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-3 17:26 發表
siufo,

我亞囡個邊係用顏色去分組(Red/Yellow/Blue),同舊年一樣,返學第二日就接到班主任嘅電話....唉!

新學年,新人事,試新低綫.....老師想同我了解多d亞囡嘅性格。但係亞囡其實又幾鍾意個老師wor,因佢呢兩日都掛住返學,提到返學就好開心,仲話好鍾意個老師tim。以前K1都未試過咁,話唔想返就試過。真係攪嘢!

原帖由 Kangaroo 於 08-9-3 22:09 發表
今次因乜事?

唔該chingchingma前晚俾條link我,唔係都搵唔到同大家傾計!

阿女話2J班得2個k1c舊同學仔咋(ngo ngo & matt leung),佢果班分橙,香蕉同蘋果3組,ngo ngo & matt同組,佢就係另一組,無個佢識law!

咁老師又幾細心喎,第二日就搵你了解,阿囡點挑戰老師?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-3 22:52 發表
新學年,新人事,試新低綫.....老師想同我了解多d亞囡嘅性格。但係亞囡其實又幾鍾意個老師wor,因佢呢兩日都掛住返學,提到返學就好開心,仲話好鍾意個老師tim。以前K1都未試過咁,話唔想返就試過。真係攪嘢!

...

我尋日都收到電話, 不過唔係老師, 係office打黎, 佢話有家長見到工人姐姐掛住同人打招呼, 好危險咁過條kent road, 亞仔仲跌親, 差d拉埋工人姐姐一齊跌, 其後家長通知office, 學校幫亞仔消下毒, 不過冇擦損到, 返到屋企第一時間   左姐姐, 真係希望冇下次, 激死我!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-3 17:26 發表
siufo,

Tiffany's class use Fruit name.  

She said teacher ask her to bring kettle which has a straw and can "斜咩" so the school bag won't be too heavy.

Parco 喺H班用colour分組喎, 亞仔係黃組, 上年k1c班得陳毅濤同一班咋.
係呀! 我都覺得第一日好亂, 唔知點咁, d小朋友個個走來走去, 唔知去邊好, 又搵唔到課室, 今日仲有個k1走咗上去二樓. 真攪笑...

原帖由 siufo 於 08-9-3 14:51 發表

chingchingb.ma

Thank you for your update the new topic!!

昨日亞仔返開嗰間phonics打電話比我, 話有一堂phonics course for parents 返, $200, 佢話等D家長識咗之後可以知道邊樣同小朋友喺屋企溫習喎, 我都報咗, 你估有無用呢?

vlo

昨日放學時見到龔卓愉呀! 校車姨姨接佢同其他同學仔去校車度, 我同佢say hello, 問佢仲記唔記得我, 佢話記得, 但我問佢咁我係邊個, 佢就話...吓...!! 跟住就同我講bye bye!! 我先同佢講我係parco媽咪呀!! 跟住佢就好趕咁走咗!!

呢方面學校做得好好wor!我諗你個姐姐點都估唔到有人報串

原帖由 siufo 於 08-9-4 13:16 發表
我尋日都收到電話, 不過唔係老師, 係office打黎, 佢話有家長見到工人姐姐掛住同人打招呼, 好危險咁過條kent road, 亞仔仲跌親, 差d拉埋工人姐姐一齊跌, 其後家長通知office, 學校幫亞仔消下毒, 不過冇擦損到, 返到屋 ...

咪係一d小事lor,亞囡d鉛筆有蓋"吸"住,佢開咗之後放喺枱,老師提佢放入筆袋,免得遺失。亞囡唔擺番入去,仲話媽咪話(搬咗我上枱)要用個蓋,所以拎出嚟,激C!老師要同佢講一輪道理先得。鬼咩,亞囡成日做d嘢出嚟試人,係都要等人解釋清楚點解唔做得先諗諗唔做,不過老師話亞囡又好肯眼仔碌碌聽佢講道理。所以之後打比我,想同我了解下亞囡嘅性格。

頭先湊亞囡返學見到ngo ngo,我叫佢,佢都有同我打招呼!

係啦,Saturday返下睇睇,如果ngo ngo喜歡就好喇!

原帖由 sunphoto88 於 08-9-4 12:03 發表
Hi chingchingb ma

What's happen on ching ching ah?  Her school bus is same as Ngo Ngo, the 1st day we met her.

i will take a 12:30 sat Phoincs class

ngo mum

You are welcome!!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-4 14:53 發表

Thank you for your update the new topic!!