用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 樂基幼稚園(駿景園)
go

樂基幼稚園(駿景園)

請問有冇現在小朋友讀緊的家長可以俾吓意見佢地教得好唔好? 老師有冇愛心? 難唔難考?

因搬屋關係, 我想幫阿仔報K2插班, 唔知佢能唔能夠適應! 不知應該立即轉校(K1)好還是等阿仔出年升K2才轉好. 請幫忙俾啲意見. 謝謝!

請問有冇家長可以俾啲意見?

我個小朋友讀緊k2,老師就大部分都好nice既,我都覺得佢地都教得好,但係每個老師都會有佢自己既性格同喜好,例如有d會好open既,咁佢就會鍾意多d一d活潑既小朋友.所以有時夾邊個老師,都好講緣份既.我諗呢樣野響間間學校都會有既啦.
學術方面,我個小朋友係冇一個英文既環境俾佢既,我仲因為怕佢會混淆,所以響入學之前冇教過佢任何英文.到左而家,佢可以同外籍老師傾計.佢亦有時同我講英文,我講既,佢通常都明,係有時唔係好識表達佢想講既野啫.我相信響佢畢業既時候,一般既英文會話應該都冇問題啦.
普通話佢就都算流利既啦.
寫字就由k1開始,而家中文寫緊詞語.英文就寫細楷.
最重要果樣係佢返學好開心,呢個係我最concern既.

原文章由 Era 於 07-12-7 15:18 發表
我個小朋友讀緊k2,老師就大部分都好nice既,我都覺得佢地都教得好,但係每個老師都會有佢自己既性格同喜好,例如有d會好open既,咁佢就會鍾意多d一d活潑既小朋友.所以有時夾邊個老師,都好講緣份既.我諗呢樣野響間間學校 ...

Era,

唔該晒你呀. 我都打咗電話問佢地出年有冇K2插班, 留咗名同電話俾佢地, 佢地話如有位就會約面試. 請問樂基可唔可以用學券?

janmom
唔好客氣.
樂基係私校,唔可以用學卷既.不過我就覺得,如果住得近,唔洗搭校車,又唔洗周圍去俾錢學普通話同補英文,條數都響番度啦,所以我就唔再理學卷啦.佢亦好少雜費架.
到升k3時,仲有得train面試添呀.
原文章由 janmom 於 07-12-8 00:26 發表

Era,

唔該晒你呀. 我都打咗電話問佢地出年有冇K2插班, 留咗名同電話俾佢地, 佢地話如有位就會約面試. 請問樂基可唔可以用學券?

Hi Era,

我個囝囝而家係樂基讀緊 PG ,我都唔知 K1 同佢選擇國際 OR 中英文班好,請問你個小朋友係咪讀緊國際班呀 ? 可唔可以俾啲意見我呢 ?

原文章由 Era 於 07-12-7 15:18 發表
我個小朋友讀緊k2,老師就大部分都好nice既,我都覺得佢地都教得好,但係每個老師都會有佢自己既性格同喜好,例如有d會好open既,咁佢就會鍾意多d一d活潑既小朋友.所以有時夾邊個老師,都好講緣份既.我諗呢樣野響間間學校 ...

原文章由 Era 於 07-12-8 11:39 發表
janmom
唔好客氣.
樂基係私校,唔可以用學卷既.不過我就覺得,如果住得近,唔洗搭校車,又唔洗周圍去俾錢學普通話同補英文,條數都響番度啦,所以我就唔再理學卷啦.佢亦好少雜費架.
到升k3時,仲有得train面試添呀.
...

咁又係, 起碼可以俾阿仔瞓耐啲!: 但係另外又擔心阿仔到時唔適應新環境呢. 不過呢啲都係等樂基收咗我地先算啦!

原文章由 janmom 於 07-12-9 01:38 發表

咁又係, 起碼可以俾阿仔瞓耐啲!: 但係另外又擔心阿仔到時唔適應新環境呢. 不過呢啲都係等樂基收咗我地先算啦!

我估有位掛,尤其係下午班,小朋友適應新環境的能力我估佢地比我地強,唔駛太擔心,當中都係一個學習

囡囡讀樂基我最鐘意佢可以提升囡囡的語文能力,佢而家巳習慣用普通話,有時明明唔識講,佢會歪少少音來當係,好攪笑 .英文佢簡單的都識聽的,雖然學費係貴少少,但起碼我唔駛找一些英文及國語的興趣班比佢,慳返唔少 仲有.係學校裡,焮焮可以感受到中西文化的教學,我覺得這不是太多學校找到的

MATTB
我個囝囝都係先讀中英班一年先既,因為最主要係驚佢成日都係見到唔講廣東話既人,會難適應啫.到左k1,我覺得佢樣樣都適應左,先幫佢轉國際班,轉左之後英文既時間都係一樣,係普通話多左啫.
應該係話中英班同國際班既內容同教法都係一樣架,只不過用廣東話上既時間會變左普通話咋,所以唔洗點擔心既.係睇下你想唔想佢接觸多d普通話啫.
原文章由 Mattb 於 07-12-8 13:29 發表
Hi Era,

我個囝囝而家係樂基讀緊 PG ,我都唔知 K1 同佢選擇國際 OR 中英文班好,請問你個小朋友係咪讀緊國際班呀 ? 可唔可以俾啲意見我呢 ?

Era,

好多謝你嘅意見呀 , 咁即係話你個囝囝 K1 嘅時候係讀中英文班到咗 K2 嘅時候就係國際班 ? 我有冇理解錯呢 ?

你覺得讀國際班教佢哋嘅時候有冇困難呢 ? 還是跟中英文班冇分別呢 ??

另外我都知國際及中英文班嘅學費有冇分別架呢 ???

原文章由 Era 於 07-12-10 11:51 發表
MATTB
我個囝囝都係先讀中英班一年先既,因為最主要係驚佢成日都係見到唔講廣東話既人,會難適應啫.到左k1,我覺得佢樣樣都適應左,先幫佢轉國際班,轉左之後英文既時間都係一樣,係普通話多左啫.
應該係話中英班同國際班 ...

[ 本文章最後由 Mattb 於 07-12-10 17:24 編輯 ]

testing12345

MATTB
sorry呀,寫得唔清楚添.係playgroup既時候讀中英,k1開始就國際.但佢有d同學係k2先轉國際,都冇問題.
我唔洗點教佢地架,剩係每個week會有一本中同一本英文書返屋企讀,咁中英班咪用廣東話讀,國際班就用普通話讀囉.唔識普通話既,可以買cd跟,就係青田用七隻顏色分level果套(我會自己讀)之嗎.
另外就係中英班家長日個老師同你講廣東話,國際班就同你講普通話.其實佢地個個都識廣東話既,佢地驚小朋友見到之後,唔肯再講普通話啫.

學費就playgroup會係國際班貴少少,k1開始就冇分別.
原文章由 Mattb 於 07-12-10 15:59 發表
Era,

好多謝你嘅意見呀 , 咁即係話你個囝囝 K1 嘅時候係讀中英文班到咗 K2 嘅時候就係國際班 ? 我有冇理解錯呢 ?

你覺得讀國際班教佢哋嘅時候有冇困難呢 ? 還是跟中英文班冇分別呢 ??

另外我都知國際及中英文班 ...

Era,

真係好多謝你咁詳細解釋,不過昨晚我已作出咗我嘅最後決擇... 就係選了國際班,因我個囝囝而家讀緊 PG 嘅中英文班,所以我都係估你個囝囝 PG 嘅時候係中英,哈哈...點知真係俾我估中... YEAH ~~  
我今日交咗張通告俾老師喇,點知老師都有打電話俾我問點解張通告有改過嘅 ???  我就話佢知我開頭都諗住選國際但後尾諗諗下又驚自己敎唔掂所以咪又改番去中英文囉,但昨晚又跟我老公商量過又上網睇咗你哋嘅意見所以最終都係俾我個囝囝試下喇,老師都話我唔需要咁擔心,因為小朋友適應能力好強架,仲叫我放心添,嘻嘻~攪到我有點兒不好意思,真醜怪...
不過都好多謝你嘅意見,真係好幫到我。
Thanks a lot....

原文章由 Era 於 07-12-11 14:38 發表
MATTB
sorry呀,寫得唔清楚添.係playgroup既時候讀中英,k1開始就國際.但佢有d同學係k2先轉國際,都冇問題.
我唔洗點教佢地架,剩係每個week會有一本中同一本英文書返屋企讀,咁中英班咪用廣東話讀,國際班就用普通話讀囉. ...

mattb
唔好咁客氣啦,我都係知幾多就講幾多之嗎!
原文章由 Mattb 於 07-12-11 18:39 發表
Era,

真係好多謝你咁詳細解釋,不過昨晚我已作出咗我嘅最後決擇... 就係選了國際班,因我個囝囝而家讀緊 PG 嘅中英文班,所以我都係估你個囝囝 PG 嘅時候係中英,哈哈...點知真係俾我估中... YEAH ~~  
我今日交咗張通告俾 ...

問樂基K1

請問有無人收到樂基的入學通知信?  今天已經12月19日,但還未有消息?  聽講有300多人申請, 不知取錄與否?  真的很擔心, 因為我以為今年有學卷及出生率低, 入讀機會會很大!  但原來好的學校會那樣多人申請, 我只申請了兩間咋!

原文章由 troublesons 於 07-12-18 17:19 發表
請問有無人收到樂基的入學通知信?  今天已經12月19日,但還未有消息?  聽講有300多人申請, 不知取錄與否?  真的很擔心, 因為我以為今年有學卷及出生率低, 入讀機會會很大!  但原來好的學校會那樣多人申請, 我只申請了 ...

你是報中英班定國際班????

原文章由 KOC 於 07-12-19 10:55 發表

你是報中英班定國際班????

國際班

大家收到取錄信未呀?似乎寄出晒啦.

原文章由 Era 於 07-12-27 16:26 發表
大家收到取錄信未呀?似乎寄出晒啦.

收到啦,係一封不取錄信 :tongue: :tongue: :tongue:

"reject" or "waiting list"??

原文章由 may123 於 08-1-11 09:57 發表

收到啦,係一封不取錄信 :tongue: :tongue: :tongue: