用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 ...
go

解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 [複製鏈接]

0    0    0    0

hi,
我想問下女仔o係香港學tune琴有咩途徑??
thx~

香港女調音師好似好少, 我暫時未遇過. 我識有些調音師, 他們都係在大琴行, 如通利柏斯, 訓練出來. 我有時都見大琴行會請調音學徒, 有沒有性格限制就唔清楚.

原文章由 kam825 於 08-6-30 04:13 發表
hi,
我想問下女仔o係香港學tune琴有咩途徑??
thx~

我細過o既時候遇過一個女tune琴師, 佢話佢係o係tom lee度做......
不過我問返而家我所認識o既tune琴師(全部係男仔), 佢地話而家tom lee, 柏斯等都唔會請女仔o家喇......
我真係好想學tune琴, 都唔知邊度有得學........><
苦惱........

原文章由 pollychu43 於 08-6-30 20:25 發表
香港女調音師好似好少, 我暫時未遇過. 我識有些調音師, 他們都係在大琴行, 如通利柏斯, 訓練出來. 我有時都見大琴行會請調音學徒, 有沒有性格限制就唔清楚.

...

鋼琴暖管

我想學tune琴係因為, 我教琴時有時會遇到一o的鋼琴上的小問題, 例如有一個音(zz..zz)聲, 又或有某o的音彈左落去上返o黎o係陣好慢, 更甚試過個音大力彈完唔識出聱..........

咁如果我識o既就可以即時處理, 唔使少少問題都要約tune琴師........

我知道要識tune琴要起碼要學幾年, 所以我想識得處理呢o的問題先, 再去睇下去唔去學, 我諗學tune琴都唔平的........

不過我真係有興趣學tune琴的, 自己彈琴都想了解多o的部琴o家~~~

係咪初初要先學理論, 唔知學tune琴大約要幾錢呢??

多謝回覆~

簽名被屏蔽

琴鍵測試

琴鍵測試

醒目開學勳章

如果個琴側邊面頭有一個大約黃豆般大凹位(被物件跌落去整凹),要整番平佢要幾多錢?同埋整完之後效果會唔會好似原裝一樣?

mr_kong,

我有個琴(唔知係咪雜嘜, 寫住robinson)起碼有十年以上無彈過tune過, 好想知仲用唔用得, 我想搵人check下先tune埋要幾錢? 有無介紹? 我好好奇想打開裡面睇下又唔敢, 唔知裡面變成點?
我個仔而家3歲半, 我想俾佢4歲開始學琴, 初學係咪無乜所謂呢, 可以彈住先? Thanks!

mr_kong,

Thanks! 咁我等我個仔開始學先搵調音, 我個琴有一個琴鍵唔識彈返上黎, 不過o係最左手邊, 我諗初學都唔緊要掛. ...
另外搵大行or私人調音係咪無乜分別, 如果我地唔識聽係咪搵大行調音會穩陣d? 定係反而私人既經驗好d? 唔好意思咁多問題!

原文章由 mr_kong 於 08-7-6 00:06 發表

閣下其實都唔需要咁心急住,或者等你小朋友真正上堂先安排調音都未遲。之於費用一般介乎三百至四百幾蚊,視乎你想搵大行還係私人。我自已都係做鋼琴調音及維修工作的,有麻煩或者可以pm我。
或者閣下都試彈每隻琴鍵是否 ...

醒目開學勳章

mr kong,
我部琴係yamaha U5,我當然想整得完美點,咁要幾多錢?
原文章由 mr_kong 於 08-7-5 23:10 發表

凡涉及鋼琴外殼油漆補修o既工作,維修費一定唔會平。收費好視乎你希望維修至什麼程度,譬如你只係想整番好睇D,工序小自然會平D,但如果你想整得完美D,甚至好似原裝咁,費用就貴囉!除了凹o既位置需要修補外,整件配件還需要重新 ...
‹ 上一主題|下一主題