用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

Dorset Crescent (am)
==============
Sheepmom........貓貓.... girl.......K1A
Summer ............子文....boy.....K1A Mamami...........<???>..boy ....K1B
fyl....................Jason... boy ....K1C cookiegg..........Herrick.... boy ....K1E
gotgot..............Eunis......girl.....K1F
Thundermui……Cassidy..girl …...K1H
Camom………......Calix...boy...…K1H
moonychan….......???....girl.......K1I
candyevitafargo...???....girl .…...K1I

Kent Road (am)
===========
Kattang ….........Anson..girl...…K1A  
Yiuyiubama.......…???....boy…..K1B
LuckyGirl ….........Kyle...boy…..K1B jumbo_mandy.....++....girl.....K1B
benben……........Martin…boy…..K1D
mackyfungng ..............boy.....K1E
Amymitpro .....Arthur.. boy…...K1F
Jocola……….........Ian.....boy……K1F
Chrisraven ….....皓霖....boy……K1F
雙子媽媽..........Cyrus.....boy....K1F
little_chit ....... Jaden.... boy....K1F
stliu.............Jonathan....boy...K1F

Kent Road (pm)
===========
AS1210.............???........b/g?...K1J
Godivachoc ...….???....... girl…..K1K
shirley_chan....Heather...Girl....K1K
qqlau.............................boy....K1L
jjhh ...............HimHim...boy....K1N

Chrisraven,

HIHI~~我個囡Eunis都係讀 Dorset K1F o架!^^

Dorset Crescent
===========
Sheepmom........貓貓.... girl.......K1A
Summer ............子文....boy.....K1A Mamami...........<???>..boy ....K1B
fyl....................Jason... boy ....K1C cookiegg........Herrick.... boy ....K1E
gotgot..............Eunis......girl.....K1F
Chrisraven ….....皓霖.....boy……K1F
Thundermui……Cassidy....girl …..K1H
Camom.............Calix....boy...…K1H
yanjoyce..........Joyce.....girl......K1H
moonychan….......???.....girl.......K1I
candyevitafargo...???.....girl .…...K1I
NamB................Alfred....boy.....K1I

Kent Road (am)
===========
Kattang ….........Anson..girl...…K1A  
Yiuyiubama.......…???....boy…..K1B
LuckyGirl ….........Kyle...boy…..K1B jumbo_mandy.....++....girl.....K1B
kiumama920...Tiffany...girl.....K1B
benben……........Martin…boy…..K1D
mackyfungng ..............boy.....K1E
Amymitpro .....Arthur.. boy…...K1F
Jocola……….........Ian.....boy……K1F
雙子媽媽..........Cyrus.....boy....K1F
little_chit ....... Jaden.... boy....K1F
stliu.............Jonathan....boy...K1F
Ng360........Sheldon......boy....K1G

bc8006,

老師發現你小朋友大脾紅o左,就即時打比你了解,咁又真係好細心喎~

james_mama,

hello~ ^^

皓霖媽媽,

第一日,校車都遲o左10-15mins, 不過唔緊要,o岩o岩開學,慢慢再比司機調節,

不過我o地就千其一定要跟住個時間去接放學,因為我琴日去到o岩o岩夠鐘,但部校車已經走o左,
其實我上星期開學已改o左由第二個站轉第一站,第一日搭校車都係冇預備比我個囡落車,
係我拎學生證出o黎先叫阿囡個名,所以我以為佢o地改返好,
點知琴日佢o地都仲以為係第二個站,所以冇等我就走o左,
之後唯有跑去第二個站接阿囡,老師都有say sorry~
我以後都要較早d個鐘去接阿囡!

今日就好好多,各方面都安排得好好,而家就放心啦~^^
仲有跟車老師好好人同好好笑容!

我都有問返阿囡上堂o既o野,不過問佢幾次,佢都話冇其他老師,都唔知係咪佢唔記得其他老師個名?!

佢話第一日返學,有食茶點only,
第二日睇Noddy ,食茶點,
第三日(今日),睇Noddy,出o左去餵魚糧比魚食,又話佢最快拎到"遮",有金牌??,同埋食茶點,問佢有冇做運動,佢又話冇??

Summer,
我個囡都有話佢第二日放學時瞓覺,隔離個同學叫佢唔好瞓!哈哈...

原來阿囡講o既第一拎金牌係講緊屋企睇開果本圖書.唔係係學校玩的!:D

請問你知唔知我o地班一班有幾多個學生呢?thx!!

原帖由 chrisraven 於 08-9-4 21:41 發表
Summer,
thanks for your sharing.

Gotgot,
我仔仔都話今日無做運動, 不過有在外面餵魚, 大家都好開心。

皓霖媽咪

31? 咁我o地果班都算係好大班喎,爸爸果日去完學校,以後個課室唔係好大,應該唔係大班添!

今日你個仔有冇話上堂玩o左d咩呢?:)
我個囡淨係話老師教佢o地玩完玩具要執返好d玩具, 玩o左雞蛋玩具,同唱o左ABC song...

原帖由 chrisraven 於 08-9-5 10:37 發表
KIF

gotgot,
在29/8個日聽老師講話有31個同學, 唔知開左學係咪呢?
chrisraven

我個囡搭果條線又冇遲喎,仲好早到添呀~
你個小朋友上車果個站會唔會比較後,所以容易遲呢?!
你不妨問o下跟車老師點解會遲咁多~

原帖由 LA 於 08-9-5 13:13 發表
Hey all,
The school bus is late by at least 15min in 3 mornings out of 4. How about yours?

++媽,

hello~
唔好意思,你係咪就係我個囡以前歷奇同學仔o既十十媽咪呀?

hi~
十十咁醒目,好快就唔喊o架啦~++返屋企講得返咁多o野比你聽,真係好勁呀~
愛林返學就冇咩問題,因為佢性格係去邊道上堂/試堂都會好開心...不過佢就講得唔多上堂o既o野比我聽,++ d組織能力同記性真係好好!^^

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-6 00:27 發表

gotgot

Hi, 係呀!  愛林返學開唔開心呀?  ++仲係一件喊包, 希望下星期好d啦!

++媽,

係呀,有時都真係唔多明點解小朋友會有唔同o既轉變?!我記得++返歷奇果陣表現已經好出色,導師對佢o既評語非常好,不過++都只係同你分離時喊,我諗你走o左無耐,佢就可以即時投入上課,睇++可以講返晒上堂o既程序比你聽就知了,愛林咪淨係因為爛玩而唔會喊only,上堂我諗都遊魂多,我都係問返佢++講o既程序,佢先答返我開始上堂時係要坐好,拎手冊,同伏係抬,佢自己都唔會自動講咁詳盡比我聽o既,所以真係要上o黎聽o下你o地分享先知佢上堂係點~~

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-6 01:00 發表

gotgot

其實我都唔明點解++會呢排喊番 , 佢16個月大已經可以獨立返歷奇, 就算返其他獨立班ge playgroup都冇乜喊, 但係呢個summer holiday就大倒退左, 即使返小廚師, phonics都會喊, 可能真係"痴"多左我 ...

kiumama920,

hihi~如果冇認錯,你囡囡Tiffany同我個囡同一個站搭校車o架, 我個囡第一個識o既朋友仔就係Tiffany 啦,哈哈!

你個囡眼大大好靚女,笑起o黎好甜~^^

原帖由 kiumama920 於 08-9-7 11:10 發表
hi!!   kittynleo ,其實我個囡翹翹都一樣,放學番到屋企淨係識得講老師俾糖同餅餅佢食,其他上課情況一概冇提過,要我問番佢先至識得講少少,不過,最緊要係佢宜家都好喜歡返學,成日話返學好開心。 我亦對 ...

今日放學阿囡話有唱歌仔,唱o左"ABC songs", "are you sleeping....","twinkle twinkle little star....",
琴日教o左個"兔"字:)

++媽,

++真係最叻女,所以話唔駛心,haha...

summer, stliu, wasyinyin,

請問你o地條線係大旅遊巴 or 細車呢?
我琴日去學校見到細車坐到28個人,大旅遊巴坐到5x個人,
我個囡果條線係大旅遊巴,成車差唔多坐滿,都係一排位坐3個小朋友~

stliu,

想問o下你仔仔頭站要幾點上車o架?
我個囡頭站要7:45am上車,琴日專登去學校睇佢,發覺佢成差唔多9點鐘先返到學校~

AS1210,

K1F Dorset 冇分組,之前見大家都有講分組,心急問阿囡,點知比佢玩我,話粉紅色組(佢最鍾意o既色),又話男仔no.1, 女仔no.2,點知琴日問班主任佢話冇分組呢回事,真係比阿囡玩c...

Ng360,

阿囡n1時我都試過帶比佢食,又係食得好慢,所以之後唔敢帶了!你個班主任都好好人呀,唔會唔理小朋友!^^

AS1210,
Welcome~~

stliu,

咦?咁你仔仔晉晉都坐好耐時間喎,都要過幾鐘,你係咪係屋企樓下上車呀,7:20am真係好早,我7:45am已覺好早,不過我個囡都要6:30am起身,因為我唔係住果頭~

我諗都係多站同要行慢d,所以咁耐,因為坐的士都其實15mins就返到學校,加上大旅遊巴冇安全帶又唔係咁安全,所以我老公想下個月唔搭了,但難得我個囡頭站,己慣o左坐第一行有老師傍住呢個位~真係好煩~~~~

原帖由 stliu 於 08-9-9 15:03 發表
gotgot,

我仔同wasyinyin仔仔係同一條線, 係28座位的旅遊車.

嘩, 你囡囡坐大旅遊巴, 架車好滿. 咁行車時間會唔會耐左呢? 我仔頭站要7:20分就上車了. 好早. 不過校車到校時間都okay, 好似係8:35左右, 唔會遲.

...

冬天咁早起身真係好辛苦,我諗我都唔多願起身law, (但會努力的!! )

我呢道連保母都冇咩,問o左終於有,點知要搭成2個鐘,

如果唔搭校車,就只可以要搵爺爺幫手車阿囡返學(最衰我好驚drive car,如果唔係自己送幾遠都ok),但如果遇著爺爺唔得,自己搭的士都快d,阿囡可以遲半個鐘起身~

原帖由 stliu 於 08-9-9 16:06 發表
gotgot,

如果你女唔搭校車, 會搭保母車定自己送呢?
個站算係屋企樓下, 因我地果度有平台, 都要搭兩次lift先到樓下. 但都算okay.

時間真係好早, 不過我仔似乎都幾鍾意搭校車. 而家天氣暖我覺得冇問題, 係遲D天氣 ...

你個班主任自己作d歌仔比小朋友唱咁好o既,哈哈!好有心機,睇o黎我o地班班o既教學方法都唔同,但相信每位老師都會好愛o錫同用心教小朋友~^^

我冇教阿囡字卡呀,只係收到果陣,問o下佢d字,睇o下佢仲記得幾多~我諗唔係屋企教佢了,等老師教o左之後,有時間先同佢重溫~

原帖由 Ng360 於 08-9-9 18:34 發表
係呀, MISS YU好好架.

講開唱歌, MISS YU同我講係每班不同的, 佢會自己作D歌比小朋友唱, 上星期唱左"手指歌", sheldon都有唱下, 不過唔知佢唱咩. 下星期會唱 london bridge is falling down, 又會派歌詞比家長.

...

kiumama920,

Tiffany好可愛同乖女,每朝都同人打招呼,放學搭校車,到站未落得車時,已同我揮手了!haha..^^
有時阿囡有同Tiffany坐,有次阿囡話Tiffany唔開心,因為舅父冇o黎接佢放學喎!
不過後來老師成日都將k1小朋友分開晒坐,可能因為方便大d o既小朋友照顧k1學生!
第一日開學見到靚姨姨,我仲以為係你呀,因為Tiffany同姨姨都似樣~
校車果道,我坐埋呢個月,下個月應該唔坐了,因為坐太耐了,琴日我再去學校睇阿囡落校車,最後要9:15AM先見到佢落車,因為果頭整路,上次9:00已覺耐了,司機見到我,好似當我o黎"捉"佢咁,哈哈!

原帖由 kiumama920 於 08-9-10 13:25 發表
HIHI!! gotgot!! 實在太好啦!! 我囡囡話校車上有位小朋友同佢玩,我諗應該係你個囡囡,我問佢開唔開心?佢話好開心喎!! 不過,平時都係由佢公公、婆婆負責接送,所以平時未必可以見到面啦!! 希望我地日後有 ...

哈哈!唔緊要~
阿囡今日已開始搭爺爺車,15mins到達學校,仲要排隊等開門,第一個入課室,下次可以再遲d~

係呀,就算爺爺耐唔耐唔得閒,我都可以帶阿囡搭的士返學,都好方便~^^

原帖由 stliu 於 08-9-10 16:16 發表
gotgot,

今朝睇左你個回覆, 本來想覆你, 不過我失憶唔記得左...
如果爺爺可以幫手送囡囡返學真係好好啊!  就算真係一次半次唔得, 自己送都應該解決倒.
我果度其實都有保母車, 但我都係擔心保母車冇咁安全啊. 始終 ...

thank you~
呢個星期阿囡話學o左個兔字呀~

阿囡同++一樣,呢幾日都有鼻敏感,我諗因為轉天氣o既關係,我夜晚都有時要比鼻敏感藥比阿囡食o黎打底呀~

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-10 23:40 發表

gotgot

字卡方面, 我唔知有冇誤會, 係要家長按照字卡上角落頭個week no. 時間表溫習架, 而家應該要溫到week no. 2。

阿仔咁樣比人推跌,做家長真係好心痛~
其實第一日見到阿囡搭果部大旅遊巴,又冇安全帶,已覺得好唔安全,打去學校問,得到個答覆係:[不嬲都係咁,冇發生過意外!],咁唯自己搵較好o既方法送小朋友返學!
加上上星期校車送錯阿囡去第二個站,要我跑到cc o下去第二個站搵阿囡,個司機叔叔仲同我拗,我都覺得服務不太好!
最後係兩次去學校睇阿囡落車,第一次9:00先到,第二次9:15am先到,搭o左個半鐘車真係太耐了!根德果邊好d,因為先落車,之後要入多實果道整路又要行一個大圈就耐好多!
阿囡老豆主動提出唔搭校車,所以搭埋今個月算了!
其實可能好多家長都覺有問題,不過怕kv有人上o黎睇留言,所以唔敢出聲law!
不過我只想係道分享遇到o既問題,再大家一齊諗o下點解決,呢個先係重點!
你會唔會都諗o下用其他方法送阿仔返學?
其實如果真係冇其他方法送阿囡返學,我都會唯有照搭校車...同埋試o下同跟車老師講o下個問題...一齊解決!

原帖由 yu_baby 於 08-9-12 12:46 發表
見你地講開校車,所以想係呢度sung下!
我個囝尋日放學搭校車返黎,點知落車果陣,果d大哥哥推跌左我個囝落地,佢已經係下午班,都應該冇k3既學生啦,咁都比佢地推跌!校車得一個老師,個老師見到都唔理,係個司機扶返起我個囝 ...
‹ 上一主題|下一主題