用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 我想問聖瑪加利大採取什麼教法?
go

我想問聖瑪加利大採取什麼教法? [複製鏈接]

此校是否採用活動教學?功課數量如何?畢業生程度能否跟得上小學?
   0    0    0    0
開心寶寶祉翹仔[/url]

原文章由 tabo817 於 07-11-9 11:58 硐表
此校是否採用活動教學?功課數量如何?畢業生程度能否跟得上小學?

是活動教學, 幼班10月中先開始有功課, 每日一樣唔算多, 至於能否跟得上小學呢, 聽其他D媽媽話ok好快適應小學生活.

希望幫到你啦!

我仔仔今年剛升上小學, 係K3時已開始學寫家課冊, 週記, 見他都沒有大問題

原文章由 tabo817 於 07-11-9 11:58 硐表

謝謝大家的意見,因我有個朋友的女兒是在啟思畢業,她非常乖,但升上小學,英文明顯跟不上,測驗30幾分呀!我怕活動式加上愉快學習法,會有此反效果
開心寶寶祉翹仔[/url]

每個小朋友的特性是不同的, 很難一概而論. 除了了解清楚學校的教學理念, 用什麼教法, 了解埋小朋友的特性都很重要

heima
你介唔介意講你仔仔上了那所小學?工課多嗎?

原文章由 heima 於 07-11-11 23:06 發表
我仔仔今年剛升上小學, 係K3時已開始學寫家課冊, 週記, 見他都沒有大問題

原帖由 BoBo1021 於 07-11-9 14:37 發表

是活動教學, 幼班10月中先開始有功課, 每日一樣唔算多, 至於能否跟得上小學呢, 聽其他D媽媽話ok好快適應小學生活.

希望幫到你啦!

Do you know if it has English / Mandarin lesson for K1?  How long does it take?  Many thanks.

原帖由 Ching_Mammy 於 08-9-12 15:18 發表

Do you know if it has English / Mandarin lesson for K1?  How long does it take?  Many thanks.

每個星期都有 English / Mandarin lesson for K1, 而學校有活動週幫小朋友學習既.

BoBo1021, May I know how many eng and Mandarin lesson repectively each week for K1 ?

Does the level simple or difficult .... is it usual for outside tutor for english for kids studying in this KG ?

Thanks a lot !
原帖由 BoBo1021 於 08-9-12 20:37 發表

每個星期都有 English / Mandarin lesson for K1, 而學校有活動週幫小朋友學習既.

大家好,我以家都留意緊呢間學校,老實講我係比佢既小學派位attract既,但都想了解佢既口啤如何?現有既家長可以分享下嗎?

呢間學校好唔好, 睇吓佢多唔多人報名就知, 近年已變得難入咗, 由其係d細仔細女.

原帖由 elaine10 於 09-7-8 17:08 發表
大家好,我以家都留意緊呢間學校,老實講我係比佢既小學派位attract既,但都想了解佢既口啤如何?現有既家長可以分享下嗎?

我亞仔係九月b(算細仔),除左呢間,好多媽咪都話男仔聖公會好d! 以家都頭痛緊

九月都唔算太細, 我家小姐仔10月尾都收咗今年升k3, 但係11, 12月就有d難度啦.

原帖由 elaine10 於 09-7-10 11:45 發表
我亞仔係九月b(算細仔),除左呢間,好多媽咪都話男仔聖公會好d! 以家都頭痛緊

我想請問k3會唔會默書??

原帖由 heima 於 07-11-11 23:06 發表

May I also know any difficulties in adapting P1?
thanks...Any sharings?
‹ 上一主題|下一主題