用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果老師走去做議員...
go

如果老師走去做議員...

忍左好耐, 費事在選舉前問, 唔想人地以為我要攻擊某某參選人... 宜家終於可以問啦!

其實如果老師要參選做區議員/ 立法會議員, 仲有冇可能做老師 (中小學各級), 佢地要唔要辭職先可以參選?

原帖由 bikkibikki512 於 08-9-15 00:59 發表
忍左好耐, 費事在選舉前問, 唔想人地以為我要攻擊某某參選人... 宜家終於可以問啦!

其實如果老師要參選做區議員/ 立法會議員, 仲有冇可能做老師 (中小學各級), 佢地要唔要辭職先可以參選? ...

唔需要,
亞仔學校都有一個啦,佢選區議員,選唔到,
d 學生話好彩選唔到,因佢教書教得好好.
唔寫得佢走.

原帖由 bikkibikki512 於 08-9-15 00:59 發表

其實如果老師要參選做區議員/ 立法會議員, 仲有冇可能做老師 (中小學各級), 佢地要唔要辭職先可以參選? ...

港英年代, 有個 "伍周美蓮" (如記錯了, 請指正) 給委任入局也是如此啦. 沒記錯的話, 後來還入埋行局繼續做 花瓶.

我諗我要再問得清楚d...

宜家做議員係好忙, 做老師亦都會很忙, 究竟一個人可唔可以分身做晒兩樣野, 想聽下大家既意見...

原帖由 bikkibikki512 於 08-9-16 23:54 發表
我諗我要再問得清楚d...

宜家做議員係好忙, 做老師亦都會很忙, 究竟一個人可唔可以分身做晒兩樣野, 想聽下大家既意見...

我估做議員要忙可以好忙,
要唔忙都可以唔忙!(嘻嘻!)
佢地無規定要返朝九晚五架嘛!
不過,如果開會果日,係咪要請假呢?
(我都有d疑惑,應該做老師困身d架喎!)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

我都想八吓:白髮議員政績唔錯,但佢仲有冇教書?如果有,又係邊間?