用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 收集家長意見及與鄭校長會面(The End)
go

收集家長意見及與鄭校長會面(The End) [複製鏈接]

上星期六在家長會完結后, 與鄭校長探討過一些教學問題, 包括家長對子女及學校的期望, 如何加強學校同家長的溝通等, 並希望在网上收集意見后, 以書面形式滙總, 再約見校長傾談, 初步得到校長認同。

現借此機會向各位收集意見, 內容必須正面, 並提供可行改善方法為佳, 為方便滙總, 請以中文發表, 文字盡量精簡, 最多最多一百字, 學校是否接納, 有待大家共同努力, 敬希提供子女姓名及班別 (可以PM給我), 未能提供者恕難安排, 回信給校長時, 原文作為付件一同送上。

最后收集意見日期為三月七日晚上十二時正。

[ 本文章最後由 Hayley04 於 08-2-26 14:02 編輯 ]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

hayley04,

1. 現時好多幼稚園都有普通話班, 唔知SRL會否加入普通話課程?

2. 現時好多父母都係在職的, 而我地又會為子女搵一些興趣, 但外面課程差距, 唔知學校會否增加一些興趣班? 因會有保障

幼兒信班 ~ 陳沅盈

THANKS!!

[ 本文章最後由 kylie_mom 於 08-2-26 14:22 編輯 ]

this is very good....

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 14:20 發表
hayley04,

1. 現時好多幼稚園都有普通話班, 唔知SRL會否加入普通話課程?

2. 現時好多父母都係在職的, 而我地又會為子女搵一些興趣, 但外面課程差距, 唔知學校會否增加一些興趣班? 因會有保障

幼兒信班 ~ 陳沅盈

...

回覆 #1 Hayley04 的文章

幼稚園轉左校長嗎? 唔係林玉珍修女嗎?

回覆 #1 Hayley04 的文章

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 Eaton 於 08-2-26 15:03 發表

係呀, 林修女下學期有新職務, 所以已離任校長一職

星期六嗰日我地唔得閒返學校, 家長會除咗同鄭校長見面, 有冇咩特別野講過?

good idea呀

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 14:20 發表
hayley04,

幼兒信班 ~ 陳沅盈

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 pandacat_bb 於 08-2-26 16:17 發表
星期六嗰日我地唔得閒返學校, 家長會除咗同鄭校長見面, 有冇咩特別野講過?

最重要就係唔好再帶糖果同餅回校同同學仔分享囉
其次係09年小學重建, 會影響校車, 所以學校會研究上落問題

仲有就係功課方面: 多鼓勵、減少擦小朋友功課喎。

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 16:30 發表
其次係09年小學重建, 會影響校車, 所以學校會研究上落問題

幼兒信班 ~ 陳沅盈
...

你嘅意見好好呀

上次陳老師講完都唔敢lu

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 16:30 發表

啱啱先擦完添 下次唔敢啦   

原文章由 FlorenceChan 於 08-2-26 17:04 發表
仲有就係功課方面: 多鼓勵、減少擦小朋友功課喎。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 pandacat_bb 於 08-2-26 17:14 發表
啱啱先擦完添 下次唔敢啦   

我無同老公講, 佢尋日先擦完

請多給意見!

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 17:35 發表

我無同老公講, 佢尋日先擦完

(1) 加强英語學習機會和環境: 例如以英語玩遊戲, 玩認字咭, 要求學生帶有英文字/名的物件回校, 學習常見的卡通人物名字及串法。

(2) 加强培養小朋友閱讀習慣: 向家長推介兒童讀物, 鼓勵家長帶小朋友到圖書館, 亦可從玩具圖書館入手, K2或以后要求家長與小朋友完成指定數量的書籍並例出書名及主要內容。

(3) 加强學校與家長溝通: 定期接見家長, 了解家長對學校/ 老師的期望。

[ 本文章最後由 Hayley04 於 08-2-26 17:42 編輯 ]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 Hayley04 於 08-2-26 17:37 發表
請多給意見!

yes.....我地扯遠左啦, 閒話家常去返另一topic啦

sorry!!

對唔住, 係我扯開咗話題    

原文章由 kylie_mom 於 08-2-26 17:57 發表

yes.....我地扯遠左啦, 閒話家常去返另一topic啦

sorry!!

原文章由 FlorenceChan 於 08-2-26 17:07 發表

你嘅意見好好呀

係呀,你同victor嘅意見都好好 , 正正係我地想表達比學校嘅

someone PM the following to me:

: 鄭校長
善用學校資源

1 -
可否多善用學校資源攪活動講座加強每班老師/學生/家長溝通, 唔好要等家長日才與老師會面, 應一個月作檢討會形式會面又方便及簡單家長可自由出席.
2 -
學校有校聯網但欠缺使用率, 校方可提高校聯網資訊及手作紙等等, 讓家長可在任何時間可利用校聯網下載手作紙/工作紙/學習遊戲, 本人亦看過其它校網, 覺得貴校校網可有改善空間.
3 -
校外興趣活動, 可減學校成本又可給予不同區域學生參與. 如前林校長講學生來自不同區域, 可否用學校去一些團體/政府/大型機構申請用團體價參加活動.

K1 parent
‹ 上一主題|下一主題