用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長交流站
go

可立小學家長交流站 [複製鏈接]

1    0    0    0

Hi ! jane_hl999

我囡囡係小4的,你好嗎!
你的小朋友係boy/girl?
好高興在bk有可立的國民.

jane:
小一係咪分班, ab班係鬼佬教英文, cd班係香港人教英文呀?

原帖由 jane_hl999 於 08-9-18 14:54 發表
點解BK的“小學一覽--黃大仙區”中沒有可立小學?希望可以在這兒認識一些同校的家長,以及今年小一生的家長們!!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

JANE:

你好, 唔好意思, 我囝唔係可立小學的, 但因我與可立小學都有啲因緣, 所以才問你

剑橋英文没學過, 所以 NO COMMENT, 但我認為小一的小朋友要學好英文, 首先從PHONICS 學起比較好
原帖由 jane_hl999 於 08-9-19 12:36 發表
grace_xian,好開心認識你!你的問題,我也不知點答你,雖然學校話未分班,不過據我所知有兩班是鬼佬教ge。by the way,你小朋友讀哪一班??boy  or  girl?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 jane_hl999 於 08-9-19 12:31 發表
hi!808280,你好!好開心認識你!我個小朋友是仔仔來ge。。。我想問問你囡囡在學校成績點樣?你有未諗定佢升中既方向??我睇可立小的學生成績較好的往年都會升返可立中學,也有個別升到保良局第一中(算 ...

我囡囡係尖子班(4A班),成績全級20名內,成績算ok啦,
升中方面,可立中學都係理想之一,如成績可再好d,
就可以報保一或其他band 1 學校.

今年小一 1b&1c 係外籍英語教師教英文的,
我囡囡小二及小三時都係外籍英語老師教,
好快適應,不用擔心.

英文科會考埋PHONICS,你要留意.

原帖由 jane_hl999 於 08-9-18 15:33 發表
學校的課外興趣班,我只報了跆拳道和劍橋英語,不知各位小一的家長們,你們報了哪些??

你好!我小兒現在讀六年級尖子班,我建議你的兒子
報一些可以拿獎的活動,因為對他升中學有幫助,我
阿仔就報了象棋和Lego,他得到很多獎添,你阿仔如果由小開始學,比較好d,男仔好鍾意這些活動的。

Hi Hi !jane_hl999

劍橋會不會浪費時間?要看你小朋友是否喜歡背書,
串生字,我囡囡小一時也報過劍橋,但佢唔喜歡背書,
串生字,所以佢話悶,唔肯再報.
你想囝囝英文好d,可以報"英國文化協會"
雖然貴d,但個度係外籍英語老師教,有品質保證,
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong.htm
你上去個網看下啦.
我囡囡現在都有讀,佢話好喜歡上堂,個miss 好nice.

原帖由 jane_hl999 於 08-9-20 21:54 發表
hi!8331,好開心認識你,你仔仔真是幾叻仔!他在象棋和LEGO方面拿了什麼獎?介不介意講少少俾我知?不該曬!!我幫我仔仔報左今年的校際朗誦節普通話比賽(因為我暫時可以TRAIN到佢,但就漏報左英文朗誦。開 ...

體操方面,我阿女都有學過,不過興趣不大,所以今年
無報到,而且體操好難學的,如果小孩子無這方面興趣,就不要學了。
我阿仔象棋出過很多比賽,全港小學團體獎年年拿冠軍!Lego就拿過很多獎,最勁是拿過奧林匹克全港小
學冠軍,代表香港到台灣比賽添。
普通話都好有用,叫你阿仔比心機啦!

Hi !jane_hl999

你有無買Longman ~ E-book,
E-book內容同書一樣,
有phonics口型示範短片,
小朋友可以看E-book
自習.
‹ 上一主題|下一主題