用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗區學校
go

元朗區學校 [複製鏈接]

家長們,可否提供有關元朗區小學資料,謝謝!
包括:鍾聲,光明英來,商會,南官小,榮恩,其他學校都可以提供.
例如:
1)每日功課數量
2)老師會否經常跟家長溝通
3)教學模式(如:傳統型,類似活動教學型)
   0    0    0    0

我都想了解下, 因打算同小朋友轉校! 另想問徐澤林, 李宗德小學有關升中程況理想嗎?

以上學校有否提供課外活動, 每人可參加多少項呢?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

回覆 # 的文章

有人說徐澤林今年升中派位唔錯,係呢...你之前讀邊間小學呀....為什麼要轉校呀??

聽聞徐澤林都幾功課,不過就活動教學.

回覆 # 的文章

我囡囡讀港島區學校, 但數月前搬入元朗, 所以打算同她轉校, 唔想佢無精神返學!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

回覆 # 的文章

我想你都係找一些活動教學的學校為佳,不然會影響日後的學習生活

光明英來同鐘聲係咪都算活動教學呀﹖

以我所知好似唔係活動教學,我朋友個囝囝讀光明英來,大概有6-7樣功課,不過佢話唔算難.鐘聲就唔清楚.

其實活動教學算係點樣呢﹖想請教下大家。

回覆 # 的文章

活動教學著重鼓勵學生從實踐中感受和學習,並強調思考、分析與表達能力的培養。香港其中一位専家 概括了活動教學的宗旨:〝小學活動教學,是一種「以兒童為中心,從活動中學習」的教學方式。讓兒童在學習過程中,透過各類有關活動,達致學習成果。〞(活動教學就是採用較靈活的方法誘導學生主動從實踐中尋求知識)

傳統教學就是教師講解和學生聽講與練習的教學。它的主要活動是教師依教學進度,把課本內容依序講解給全班學生聽;學生則經由上課專心聽講或練習,以及課後的溫習來熟練課本與教師所講授的知識內容。必要時,教師會補充許多教材或經由考試增加許多練習的機會。 (正所謂讀死書就是傳統教學)

咁元朗有邊間係活動教學呀﹖﹖

原帖由 小LUN子 於 8/9/2008 09:34 PM 發表
咁元朗有邊間係活動教學呀﹖﹖

徐澤林

回覆 # 的文章

真光好像都是活動教學的

請問有無人讀緊元朗官立小學 (74區), 是否下午班轉全日制, 校風好嗎? 學校教學會否採用活動方式, 老師對學生如何?

同上午班比較, 那間官校好些呢?

元朗官立小學已轉全日制,但不屬於活動教學.

你地覺得校友會怎樣? 商會有沒有評價?

原帖由 sze_327 於 08-9-9 11:24 發表
元朗官立小學已轉全日制,但不屬於活動教學.

謝謝你回覆, 想了解多些, 元朗官立是否有兩所呢, 有何評價, 兩所會太多功課? 太谷學生嗎?

係有2所, 1間係74網, 1間新校係73網叫南元小. 但我係呢度聽D媽咪說老師對學生唔係咁好..同埋我有個朋友嘅小朋友都係呢度讀, 話D老師會無啦啦請成個月假..呢D都係聽番黎, 聽完便算..

原帖由 christy-mama 於 08-9-9 11:59 發表

謝謝你回覆, 想了解多些, 元朗官立是否有兩所呢, 有何評價, 兩所會太多功課? 太谷學生嗎?

原帖由 fannynsf 於 08-9-9 12:20 發表
係有2所, 1間係74網, 1間新校係73網叫南元小. 但我係呢度聽D媽咪說老師對學生唔係咁好..同埋我有個朋友嘅小朋友都係呢度讀, 話D老師會無啦啦請成個月假..呢D都係聽番黎, 聽完便算..

...

你所指是那一間呢, 南元小嗎?

聽聞上午校即係73區比較好d,我有朋友講過,如果類似精英班既學生大多獲派聯繫中學,但成績一般既學生同其他學校無咩分別.
‹ 上一主題|下一主題