用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學生, 第一年被老師罰企企足一堂! ...
go

小一學生, 第一年被老師罰企企足一堂!

有日放工搭地鉄, 聽到側邊位太太傾電話, 內容講佢囝囝间學校, "讀小一啫, 罰企企足一堂"

醒目開學勳章 王國長老

而家都唔俾罰企架啦, 罰坐就得!
咩學校黎架
原帖由 irenec 於 08-9-25 01:06 PM 發表
有日放工搭地鉄, 聽到側邊位太太傾電話, 內容講佢囝囝间學校, "讀小一啫, 罰企企足一堂"

但我女間學校成日都罰小朋友企喎...不過可能無1堂咁多!!

原帖由 irenec 於 08-9-25 13:06 發表

WOW, 物野小學咁勁

阿囝今年升中學二年了, 小一時,愛說話, 唔集中,被英文老師足足罰站2堂, 佢返來唔講, 到了就來升中先講出來,佢話企到眼都花了,果時得六歲多咋,我聽完,心都痛晒, 到現在我同阿囝諗起呢位稱不起為老師的人,心中好鄙視佢.

咁都叫老師?

我個仔今年中學二年, 但亦在小五時被老師們罰站由第1堂至最後, 小息除外. 試過兩三日, 但又唔覺有乜唔妥. 因為老師們已 向我投訴. 最重要之後都有改善.
我個仔好動,多嘴,唔集中, 集合了一般小朋友的弊病, 也把我氣壞.

現今的家長真的難服侍!罰企有什么大不了?試想想,被罰企的那個同學坐在座位中經常騷擾你的兒子上課,你又覺得怎么樣?你是那個老師嗎?你知道如不處罰那個同學會對其他人帶來什么影響嗎?請你也能體諒老師的處境。

原帖由 my17223 於 08-9-25 15:33 發表
但我女間學校成日都罰小朋友企喎...不過可能無1堂咁多!!

罰企是可以的,不過罰企一整堂就真是過份一點,有機會構成體罰學生,除非個學生企極都唔好,甚至是"Hyper"的,否則企幾個字點都要比學生坐低,最多小息/下堂再罰過!或者再寫手冊、罰抄、打電話搵家長。

邊間我就唔知, 我估係新界, 我聽呢位媽咪話 (地鉄好嘈佢講得好大聲) "元朗呢邊全部都轉鬼晒全日啦, 我個囝嗰間今年小一至轉到全日, 佢係學校搭飯食囉!...又講個學生好似騷擾隔厘位個同學仔上堂, 又講類似粗口...所以老師罰得佢好重喎。"

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-25 18:15 發表
而家都唔俾罰企架啦, 罰坐就得!
咩學校黎架

聽阿囝話罰企原因是老師問佢問題, 唔識答, 就咁連續2堂英文堂企係度, 時間咁長,佢都記得呢件事,說明呢件事對佢幾深刻, 而咁細個小朋友,剛剛升小一無幾耐,集中力唔夠, 可以理解.
但老師咁樣罰是完成唔可以接受!